HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Befarar jäv i Mariehus

Mariestad Valet av Björn Mossberg (M) som ny ordförande i Mariehus styrelse väcker oro hos oppositionen och Hyresgästföreningen. "Med tanke på hans andra styrelseuppdrag ser vi en risk för jäv", säger Fredrik Marcusson i Hyresgästföreningen.
Foto: Karin Gistedt
Hyresgästerna hos Mariehus har flera skäl till att vara oroliga anser Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson.

Moderaten Björn Mossberg har valts till ny styrelseordförande i kommunala Mariehus AB. Men tillsättningen väcker ont blod hos den politiska oppositionen och Hyresgästföreningen. Orsaken är att Mossberg sedan tidigare är ordförande i Företagarna Mariestad och Mitt Mariestad.

Fredrik Marcusson är engagerad i Hyresgästföreningen i Mariestad. Han ser risker med att Björn Mossberg nu blir ordförande i styrelser som rör samma område men som har delvis olika mål.

Läs ocksåFritt fram för Mariehus att bygga bostadsrätter

– Risken är att uppstår jävsituationer. Det är aldrig bra när personer i maktpositioner sitter på flera stolar, säger Fredrik Marcusson.

Även den politiska oppositionen i Mariestad har uttryckt missnöje med utnämningen. Till Mariestads Tidningen säger oppositionsrådet Ida Ekeroth (S) att man bör undvika situationer där jäv kan uppstå och att hennes parti inte hade gjort så. Vänsterpartiets Per Rosengren kallar majoritetens beslut för tondövt. ”Det kommer att uppstå jävsituationer, då kommer jag att kräva att han (läs Björn Mossberg red. anm.) lämnar styrelserummet”, säger han.

Som hyresgäst finns det dock mer att oroa sig för i Mariestad. Det menar Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.

– Från Hyresgästföreningens sida ser vi med oro på bolagets planer på att att ombilda de nybyggda hyresrätterna på Strandgården och Skeppet. Som vi ser det ska ett kommunalt bostadsbolag ägna sig åt hyreslägenheter. Inte att att bygga nya hus och sedan snabbt göra om dem till bostadsrätter, säger Fredrik Marcusson.

Enligt Mariehus ledning ska pengarna som man får in vid en försäljning av lägenheterna gå till nybyggnation. Marcusson håller med om att det behovet finns men menar att en försäljning är fel väg att gå.

– Om bolaget inte får låna mer pengar får man prioritera om. Som vi ser det bör man satsa på underhåll av befintliga hyreshus innan man börjar investera i fler nybyggen, säger han.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Hem & Hyra har tidigare berättat att Mariehus vill höja hyran med 3,75 procent inför 2019. Ett högt yrkande jämfört med andra kommunala bolag.

– Det är alldeles för högt. Vårt mål är att hyreshöjningen blir under 1,2 procent, säger Fredrik Marcusson.

Annons

Förhandlingarna mellan Mariehus och Hyresgästföreningen har inletts men ännu har parterna inte kommit överens.

– Vi har haft tre sittningar utan att komma överens. När nästa möte blir av vet jag inte, säger Fredrik Marcusson.

 

Läs också Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.