Annons

Granskning: Oviss framtid för Mariehus efter turbulenta åren

Mariestad Mariehus omstridde vd Jari Lalli slutar. Hem & Hyra granskar den turbulenta vägen fram till beslutet. Och frågar hyresgästerna vad de hoppas på nu.
Foto: Kajsa Wedberg/Mariehus
Det har varit några turbulenta år för Mariestads kommunala bostadsbolag, Mariehus. Efter endast två år på sin post aviserade vd:n Jari Lalli att han slutar.

Det har stormat rejält kring Mariehus de senaste åren. Lokala Mariestads Tidningen har publicerat en rad artiklar och insändare som handlat om det kommunala bostadsbolagets omstridda beslut, misstankar om jäv, sponsring och revisorskritik. Även Hem & Hyra har uppmärksammat turbulensen i en rad artiklar.

Nu har vd:n Jari Lalli aviserat sin avgång. Efter sig lämnar han ett bolag med flera pågående storprojekt samt en borgerlig kommunledning som tycker att allmännyttans roll förändrats så att den inte enbart ska fokusera på bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kritiserat fastighetsköp

Men vi backar bandet och förflyttar oss tillbaka till hösten 2016. Hösten då Mariehus genomförde ett kontroversiellt köp av två centrumfastigheter. Affären blev den mest omdiskuterade frågan i Mariestad under mandatperioden 2014–2018. Bakom idén stod den borgerliga alliansen bestående av M, C, L och KD. De ville att Mariehus skulle köpa Ärlan 3 vid Nya Torget och Lejonet 9 på Hamngatan.

Lejonet 9, Transportstyrelsens gamla lokaler, på Hamngatan vill Mariehus rusta upp och göra bostadsrätter av.

Planen var att husen, som var rejält nedgångna, skulle rustas upp från grunden och göras om till hyreshus med affärslokaler i botten. ”För dyrt och för riskabelt”, tyckte den politiska oppositionen och opponerade sig högljutt. Även Jonas Hedberg, Mariehus vd sedan 25 år tillbaka, och personal inom Mariehus tyckte att det var en usel affär. Och på Hyresgästföreningen undrade man om Mariehus glömt bort sitt allmännyttiga uppdrag att värna om hyresrätter till rimliga priser.

Fredrik Marcusson

– Det här kommer att kosta mer än det smakar. Mariehus har inte några andra inkomster än hyresintäkterna så det säger ju sig självt att detta kommer att drabba hyresgästerna i form av höjd hyra, sade Fredrik Marcusson, förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Skaraborg.

Protesterna hjälpte inte. De borgerliga politikerna i Mariestads kommunstyrelse bestämde att Mariehus skulle köpa husen och majoriteten i bolagsstyrelsen höll med. Prislappen var 48 miljoner och affären genomfördes.

Kritiken var hård när Mariehus köpte de nedgångna centrumfastigheterna i kvarteret Ärlan.

Historien om centrumfastigheterna vad dock inte slut med det. Våren efter köpet riktade en extern revisor skarp kritik mot majoriteten i Mariehus bolagsstyrelse. Enligt revisorn är det stor risk att Mariehus betalat ett överpris för fastigheterna. Dessutom fattades beslutet av fel instans. Ett så stort beslut borde, enligt revisorn, ha fattats av kommunens högsta beslutade organ kommunfullmäktige. Inte, som nu, av kommunstyrelsen. Revisorn slog fast att köpet kan ha ”…inneburit skada för bolaget” och anser inte att majoriteten i bolagsstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet.

En styrelse i gungning

I slutet av maj 2017 var Mariehus årsredovisning uppe på kommunfullmäktiges bord. Nu var det upp till ledamöterna i fullmäktige att avgöra om Mariehus styrelse skulle få sitta kvar eller ej. Omröstningen blev en rysare. Efter votering visade det sig att 24 ledamöter röstade för och 22 emot. Styrelsen fick ansvarsfrihet och kunde sitta kvar.

Therese Weckström (S).

– Det som händer nu är häpnadsväckande. Vi kan redan se att pengar som öronmärkts för renovering av 300 badrum gick till husköpet istället, sade Therese Weckström (S), vice ordförande i Mariehus styrelse.

En som hade svårt att acceptera kommunledningens agerande var Per Rosengren, som representerar Vänsterpartiet i Mariestadspolitiken. När kommunstyrelsen klubbade igenom köpet av centrumfastigheterna överklagade han det beslutet till förvaltningsrätten. Domstolen friade kommunen varpå Rosengren överklagade till nästa instans, kammarrätten. Där fick han rätt. Enligt kammarrättens dom var beslutet att köpa de båda fastigheterna av så stor betydelse att det borde ha fattats av kommunfullmäktige. Någon praktisk betydelse fick dock aldrig domen. Någon ångerrätt på köpet fanns inte.

Per Rosengren hoppades att domen skulle fungera som en ögonöppnare för Mariestadsborna.

– Domen kanske betyder att invånarna i Mariestad börjar se att vi har en ledning som inte greppar situationen. Och förhoppningsvis början man förstå vad som är på gång att ske i kommunen, sade Per Rosengren till Mariestads Tidningen.

Läs ocksåSparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronorMariehus, skylt

Ombildningsplaner

En annan fråga som vållat debatt handlar om bostadsrätter. Strax före jul 2017 klubbade den borgerliga alliansen i Mariestad igenom nya ägardirektiv för Mariehus. Nu skulle Mariehus inte bara ska erbjuda hyresrätter utan även bostadsrätter. Först ut blir bostäderna i nyförvärvet Lejonet 9 på Hamngatan som enligt ledningen ”…lämpar sig bättre för bostadsrätter”.

Ett år senare, i december 2018, kommer beskedet att Mariehus gärna ser att hyresgästerna i de sjönära fastigheterna Strandgården och Skeppet köper sina bostäder och bildar bostadsrättsförening. Förslaget väckte extra uppmärksamhet då Mariehus egen vd Jari Lalli själv är hyresgäst i just Strandgården.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.
Ett av de nybyggda hyreshus som Mariehus vill ombilda till bostadsrätter är Strandgården, där vd:n Jari Lalli själv bor.

Den politiska oppositionen och Hyresgästföreningen var kritisk.

– Mariehus är ett allmännyttigt bostadsbolag. Vårt uppdrag är att verka för hyresrätten. Det vill säga, bostäder som folk utan större plånböcker och lånmöjligheter kan bo i. Vi ska inte ägna oss åt bostadsrätter, sade Therese Weckström (S) och fick medhåll av Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson.

Mariestad är den kommun i region BohusÄlvsborg-Skaraborg gått back mest på hyresrätter mellan åren 2000 till 2016. Under den perioden byggdes det 138 nya hyresrätter i Mariestad. Under samma period ombildades 272 hyresrätter till bostadsrätter. Därmed minskade antalet hyresrätter med 134 stycken.

Annons

– Ur det perspektivet borde vårt kommunala bostadsbolag ägna sig helt åt att bygga fler hyresrätter till rimliga priser, sade Fredrik Marcusson.

Det moderata kommunalrådet Johan Abrahamsson såg bara fördelar med Mariehus nya direktiv.

Johan Abrahamsson (M)

– Om vi ska klara bostadsförsörjningen måste vi nyttja Mariehus duktiga projektörer på bästa sätt. Nu får bolaget möjlighet att bygga bostadsrätter. När man drar igång sådana projekt har man alltid köpare till minst 75 procent av bostäderna. Det gör att den ekonomiska risken blir väldigt liten, sade han.

Prestigebyggen

Men det är inte bara satsningarna på bostadsrätter som vållat debatt. Även Mariehus så kallade ”prestigebyggen” har skapat diskussion. Det kommunala bolaget bröt ny mark när Strandgården strax intill Vänerns strand med tillhörande brygga och bastu stod klart våren 2015. Priset för de 74 lägenheterna var 74 miljoner kronor och kvalitén och hyran var på en annan nivå än vad som vanligen förknippas med allmännyttan.

Just nu pågår bygget av Eken 2. En fastighet på Drottninggatan som kommer att inrymma 31 lägenheter. Huset kostar 86 miljoner att bygga och en normaltrea kommer att få en hyra på 11 500 kronor i månaden. En hyresnivå som ifrågasätts både av hyresgäster som Hem & Hyra talat med (läs artikeln ”Bygg billigare och satsa på vårt underhåll”) och av kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

– Prisnivån för Eken 2 är lite i överkant och vi behöver bygga mer av standardhus framöver, sade han.

Lyxbygge? En normaltrea i Marihus nybygge Eken 2 kommer att få en månadshyra på 11 500 kronor.

Sponsring

Ytterligare en sak som vållat debatt är Mariehus sponsring av de lokala golf- och hockeyklubbarna. På insändarplats i Mariestads Tidningen tyckte nyligen en anonym Mariestadsbo att ”…ett kommunalt bolag ska renodlas att sköta sin uppgift. Trygga bostadsförsörjning med billiga och bra bostäder, och inte hålla på att vara storfräsare med sponsring och fastighetsgambling”. Och när det stod klart att Mariehus sponsrade Mariestads golfklubbs satsning på ett golfhål med sjöutsikt tyckte Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson att det ”…det sticker i ögonen”:

– Att Mariehus lägger pengar på ett golfhål är helt fel. Hur många av Mariehus hyresgäster spelar golf? Och hur kommer den här satsningen hyresgästerna till del? sade Fredrik Marcusson.

Även nyheten om att Mariehus gav Bois Hockey 100 000 kronor för att utföra rivningsjobb i Lejonet 9 ledde till kritik. I en artikel i det senaste numret av Hem & Hyra undrade fackförbundet Byggnads vem som ansvarar för arbetsmiljön och vems försäkring som skyddar frivilligarbetarna.

Mariehus sponsring av Bois Hockey har väckt debatt. Fredrik Marcusson har varit förtroendevald för Hyresgästföreningen i 20 år. Han säger att han aldrig upplevt en liknande turbulens som den inom Mariehus de senaste åren.

– Mariehus måste dra i handbromsen. Allt det här drabbar hyresgästerna i form av sämre underhåll, säger han och tillägger att Mariehus borde fokusera mer på sina befintliga hyresgäster framöver.

Vd:n slutar

Men bolagets framtid i är oviss. För tre veckor sedan meddelade vd:n Jari Lalli att han ska sluta. Efter endast två år på sin post ska Lalli istället bli direktör för Stiftelsen Arbetarebostadsfonden i Stockholm. Vem som kommer att efterträda honom är ännu oklart.

Den avgående vd:n försvarar dock bolagets satsningar. Enligt honom kommer köpet av centrumfastigheterna att gynna hela Mariestad.

Mariehus vd Jari Lalli slutar. Efter endast två år på sin post.

– Och eftersom vi lagt de här fastigheterna i ett eget bolag finns det ingen risk att våra hyresgäster påverkas, säger han och tillägger att det inte finns någon som helst koppling mellan Mariehus olika byggprojekt och det löpande underhållet.

– Den som påstår det måste exemplifiera med fakta. Det är inte så att verksamheten vid sidan av vår utveckling är nedmonterad, säger Jari Lalli.

Inte heller ombildningen till bostadsrätter, eller det faktum att han själv bor i ett av de aktuella husen, ser Jari Lalli som problematisk.

Annons

– Pengarna som vi får in vid en försäljning ska gå till att bygga fler hyresrätter. Det tycker ju Hyresgästföreningen är bra. Och när det gäller Strandgården där jag bor så fick jag lägenheten genom att stå i kö långt före det att det var aktuellt med bostadsrättsombildning, säger Jari Lalli och poängterar att det är bolagets ägare och styrelse som drivit frågan om ombildning, samt bestämt vilka fastigheter som ska ingå.

– Jag har över huvud taget inte ingått i processen som rör Strandgården utan har ersatts av vår fastighetschef. Och jag har inte heller tagit ställning till ett erbjudande om ombildning. Hur som helt kommer det nog inte bli aktuellt med någon ombildning eftersom hyresgästerna har tackat nej till erbjudandet, säger Jari Lalli.

Vad gäller nybygget Eken 2 menar Lalli att byggkostnaden ligger nära ”medel” jämfört med övriga byggen i landet.

– Dessutom har vi tagit kostnader för att möta upp mot detaljplanens gestaltningskrav och satsning på hållbart byggande genom träkonstruktion, säger Lalli.

Och frågan om sponsring kommenterar han så här:

– Självklart ska vi och övriga näringslivet stötta stans föreningsliv. Särskilt deras barn- och ungdomsverksamhet. Gör vi det så kan vi bidra till att skapa meningsfull sysselsättning för både våra hyresgäster och andra Mariestadsbor.

Klåfingrig kommunledning?

Så säger alltså den avgående vd:n Jari Lalli. Men frågan är, vem som egentligen styr Mariehus? Är det vd:n, bolagsstyrelsen eller den borgerliga alliansen i Mariestads kommun?

En som inte tvekar på svaret är Per Rosengren (V), som snart tar plats i Mariehus styrelse. Han anser att Mariestad har en alltför klåfingrig kommunledning.

– Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) vill detaljstyra Mariehus. Se bara på köpet av centrumfastigheterna Ärlan 3 och Lejonet 9, som Abrahamsson drev på. Beslutet fattades av fel instans och på ett alldeles för tunt underlag. Det har både revisorer och kammarrätten bekräftat, säger han.

Johan Abrahamsson förnekar dock bestämt att han försöker detaljstyra Mariehus.

– Självklart gör jag inte det. Mariehus har en kompetent styrelse. Men som kommunalråd jobbar jag för att förverkliga Mariestad. Och där spelar Mariehus en viktig roll. Precis som Mariehus vd Jari Lalli har jag ett driv. Då hamnar man ofta i blåsväder, säger Abrahamsson.

På frågan om vad ett allmännyttigt bostadsbolag som Mariehus ska syssla med svarar Abrahamsson att det ”…ju hörs ju på namnet att ett allmännyttigt bostadsbolag ska vara nyttigt för allmänheten”.

– Därför ska Mariehus ha en samhällsbyggande funktion. Förutom att erbjuda bra hyresrätter ska bolaget vara med och utveckla Mariestad, säger Johan Abrahamsson, som inte ser något skäl till att Mariehus nuvarande hyresgäster ska behöva oroa sig över bolagets köp av centrumfastigheterna Ärlan 3 och 4.

– De fastigheterna har vi lagt i ett eget bolag som ska bära sig själv, konstaterar Abrahamsson och tillägger även hyresgäster troligen hellre ser upprustade hus i centrum än förfallna och tomma affärslokaler.

Så, hur ser då kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) på Jari Lallis insats som vd?

– Jari Lalli var just den vitamininjektion Mariehus behövde. Jag tycker att han hunnit göra ett fantastiskt jobb på den korta tid han varit hos oss, säger han.

LÄS ÄVEN: Skandalerna som skakat Svenljungas kommunala bostadsbolag, Svenbo

Fakta: Bolag med skilda uppdrag

Mariehus Fastigheter AB

  • Har cirka 1 600 lägenheter i Mariestad och Ullervad.
  • Ska ta fram cirka 100 nya lägenheter per år fram till år 2025.
  • Ska möjliggöra för kommunens invånare att leva ett rikt liv, genom att tillhandahålla ett kvalitetsboende till en rimlig kostnad i livets alla skeden.

Mariehus Ärlan AB

  • Äger centrumfastigheterna Ärlan 3 och 4, där Knallengallerian ingår.
  • Bildades våren 2019, som dotterbolag till Mariehus. Ska underlätta en eventuell försäljning av kvarteret Ärlan.
  • Ärlan 3 kostade Mariehus 22 miljoner kronor. Därefter har man rustat upp huset för ytterligare cirka 70 miljoner kronor. I dag rymmer huset 30 hyresrätter.
  • Ärlan 4, Knallengallerian, kostade Mariehus 13,2  miljoner kronor. Vad upprustningen kommer att kosta är ännu oklart.
Fakta: Turbulensen inom Mariehus

2016

Oktober: Köp av centrumfastigheterna Ärlan 3 och Lejonet 9.

2017

Juni: Jari Lalli blir ny vd.

December: Köp av Knallengallerian, Ärlan 4.

2018

Juni: Kritik för sponsring av golfhål.

Juni: Byggstart för Eken 2. Kritiseras för att vara lyxbygge.

November: Vill höja hyran med 3,7 procent.

2019

Januari:

Vill ombilda flera hyreshus till bostadsrätter.

Mariehus låter Bois Hockey utföra rivningsjobb. Kritik från Byggnads.

Februari:

Mariehus behöver låna mer till sina projekt och ber kommunen att gå i borgen för ytterligare 230 miljoner. Kommunen kan sträcka sig till 100 miljoner, men beslut dröjer.

Hyresförhandlingarna strandar.

Mars:

Vd:n Jari Lalli säger upp sig.

Hyreshöjning från 1 mars på 2,68 procent.

Mariehus vill nu sälja husen som tidigare skulle bli bostadsrätter.

Läs också Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.