HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fritt fram för Mariehus att bygga bostadsrätter

Mariestad Kommunala Mariehus tillåts bygga bostadsrätter. Först ut blir bostäderna i nyförvärvet Lejonet 9 på Hamngatan. "Huset är mer lämpat för det", säger Mariehus vd Jari Lalli.

Det stormar vidare i Mariestads bostadspolitik. När kommunfullmäktige möttes i måndags klubbade den borgerliga majoriteten igenom nya ägardirektiv för kommunens bostadsbolag Mariehus. Beslutet föregicks av en het debatt och samtliga oppositionspartier sade nej. De nya direktiven innebär att Mariehus inte bara ska erbjuda hyresrätter utan även bostadsrätter och bostäder med andra upplåtelseformer.

Therese Weckström (S) är vice ordförande i Mariehus. Hon är mycket kritisk till de nya direktiven.

Läs ocksåInfekterad fastighetsaffär i Mariestad

– Mariehus är ett allmännyttigt bostadsbolag. Vårt uppdrag är att verka för hyresrätten. Det vill säga, bostäder som folk utan stora plånböcker och lånmöjligheter kan bo i. Vi ska inte ägna oss åt att få fram fler bostadsrätter, säger hon och tillägger:

– Andelen hyresrätter är förhållandevis låg i Mariestad. Endast cirka 20 procent av det totala bostadsbeståndet. Så om det är något vi behöver så är det fler hyreslägenheter.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) ser enbart fördelar med de nya direktiven.

Läs ocksåMariehus styrelse i gungning

– Om vi ska klara vår bostadsförsörjning måste vi nyttja Mariehus duktiga projektörer på bästa sätt. Nu får bolaget möjlighet att bygga bostadsrätter. När man drar igång ett sådant projekt har man alltid köpare till minst 75 procent av bostäderna. Det gör att den ekonomiska risken blir väldigt liten.

Vad blir Mariehus roll när bostadsrätterna väl är byggda?

– Då kan bolaget erbjuda den nybildade bostadsrättföreningen tjänster som att skicka ut fakturor, service och snöröjning. Något som i sin tur kommer att gynna de befintliga hyresgästerna genom att fler är med och delar på de så kallade overheadkostnaderna, säger Abrahamsson.

Annons
Läs ocksåAnsvarsfrihet trots revisorskritik

Mariehus första bostadsrättsprojekt blir troligen fastigheten Lejonet 9, mitt emot Tidan snett från Marieholmsbron. Det säger Mariehus vd Jari Lalli.

– Efter vår ombyggnation kommer de 20 lägenheterna i fyra plan att vara mer lämpliga som bostadsrätter än hyreslägenheter, säger han.

Ska ni bygga fler bostadsrätter?

– Vi har inga sådana planer nu. Men idén att använda vår kompetens är vettig. På en större fastighet där det skulle passa bra med en mix av boende skulle vi kunna bygga både hyresrätter och bostadsrätter får att på det viset få en säkrare finansiering.

Fredrik Marcusson är förtroendevald för Hyresgästföreningen. Första gången han hörde talar om Mariehus nya ägardirektiv var då han läste Mariestads Tidningen i morse.

– Generellt tycker jag att ett kommunalt bostadsbolag ska ägna sig åt hyresrätter, inte bostadsrätter. I övrigt måste jag sätta mig in i vad de nya direktiven innebär, säger han.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den infekterade fastighetsaffären där bland annat köpet av Lejonet 9 ingår. De artiklarna hittar du här:

Annons

Infekterad fastighetsaffär i Mariestad

Mariehus styrelse i gungning

Ansvarsfrihet trots revisorskritik

 

 

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Hyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.