Annons

”Bygg billigare och satsa på vårt underhåll”

Mariestad En nystart med satsning på billiga lägenheter och bättre underhåll. Det är vad hyresgästerna Christina Femrin och Emelie Lindström önskar av Mariehus nya ledning.
Foto: Kajsa Wedberg
Christina Femrin och Emelie Lindström tycker att Mariehus ledning tagit många märkliga beslut. De hoppas att nästa vd och den nya bolagsstyrelsen satsar på enklare hyresrätter och att underhållet blir bättre. "Här på Lindebäcksvägen skulle balkongerna behöva renoveras", säger Emelie Lindström.

Christina Femrin och Emelie Lindström är grannar på Lindebäcksvägen i östra Mariestad.

Där hyr de sedan nio respektive tre år var sin lägenhet av Mariehus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har trivts väldigt bra. Men allt som hänt inom Mariehus på sistone gör mig orolig, säger Christina Femrin.

Det Christina syftar på är de omstridda affärer som präglat Mariehus de senaste åren. Det började 2016 då det kommunala bolaget genomförde ett kritiserat köp av två nedgångna fastigheter i centrum. En affär som så småningom satte hela bolagsstyrelsen i gungning då både revisorer och kammarrätt underkände beslutet. Andra frågor som skapat rubriker har handlat om Mariehus ombildningsplaner, sponsring och satsningar på kostsamma prestigebyggen.

Ett exempel på det sistnämnda är det påkostade nybygget Eken 2 ett kvarter bort från Lindebäcksvägen. Christina Femrin ifrågasätter bygget, där en normaltrea kommer att kosta 11 500 kronor i månaden, och tycker att bolaget borde satsa på enklare och billigare bostäder.

Annons
Läs ocksåSparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronorMariehus, skylt

– Hur tror de att unga människor som behöver flytta hemifrån ska ha råd? undrar Christina.

Även Emelie Lindström är tveksam till Mariehus prioriteringar.

Fönstren i 60-talshuset på Lindebäcksvägen är gamla och dragiga. Och putsen har börjat släppa från balkonggolvet ovanför.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.
Putsen har släppt i taket ovanför Emelie Lindströms balkong.

– Ändå är det inte värst här. I Ullervad har Mariehus lägenheter där balkongerna är så dåliga att de känns farliga att gå ut på, säger Emelie.

Annons

Nyligen aviserade Mariehus vd Jari Lalli att kan ska sluta. Och snart byts stora delar av bolagsstyrelsen ut. Emelie Lindström hoppas att Mariehus nya ledning ser till att underhållet sköts. Och att alla planerade byggprojekt ses över.

– Den nya styrelsen och kommande vd:n måste fundera på vilken typ av lägenheter vi behöver i Mariestad. De måste tänka på prislappen, säger Emelie Lindström.

Läs också Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.