Annons

Bengts bostadskarriär från buske till lägenhet

Helsingborg Hem & Hyra träffade Bengt Nilsson inför valet 2014. Då var han hemlös och hade inget hopp om att få en bostad. I dag bor han i en tvåa på 62 kvadrat och är frilansande reporter för socialförvaltningen i Helsingborg.
Foto: Gry Ellebjerg
Bengt Nilsson har fått en bostad efter mer än tio år i hemlöshet. I dag jobbar han som brukarreporter.

En grå januaridag 2014 träffade Hem & Hyra Bengt Nilsson utanför Hemlösas hus i Helsingborg. Då hade han varit hemlös i fem år och såg inget hopp om att få en lägenhet. Han bodde på härbärge, i tält eller under buskar.

Fyra år har gått. Hem & Hyra ringer på Bengt Nilssons port. På brevinkastet står hans namn. Han bor på fjärde våningen i en tvåa i centrala Helsingborg. Sist vi sågs hade han ingen kontakt med sin dotter. Bland det första han berättar är om dottern.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Hon har varit och hälsat på. Det känns riktigt bra. Det är kanon! Sen du och jag sågs sist var jag kvar i misären i ytterligare ett år. Jag vet inte vad det var men en dag tänkte jag: ”Vad sysslar jag med? Kommer jag någonsin att se min dotter igen?” Jag insåg att jag måste ta några beslut.

Den åttonde september 2015 kom Bengt Nilsson in på avgiftning. Han hade varit alkoholist i många år. Under behandlingen kom han i kontakt med socialt arbete som skulle bli en viktig del i hans förändringsprocess.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Då pratade man om att digitalisera allt inom socialtjänsten. Jag ifrågasatte det. Då var jag med och utvecklade något som heter Digitalt utanförskap. Det är en drop-in-verksamhet som finns bland annat på Helsingborgs stadsbibliotek. Du får lära dig att navigera i den digitala världen. Du får råd i hur du använder en dator.

Vad betydde det för dig?
– Jag märkte att jag blev lyssnad på av socialen. Det är stort och jag ska berätta varför. När jag var sex år kom jag i kontakt med socialen för första gången. De kom hem till oss och tog mina två syskon som var den enda tryggheten jag hade. I många år var socialen de som hämtar människor. När samma myndighet började lyssna på mig blev jag nyfiken på det liv jag hade missat. Jag blev nyfiken på vilket liv jag kunde leva utan missbruket.

Direkt efter behandlingen fick Bengt Nilsson ett renoveringskontrakt. Det betyder att kontraktet kan sägas upp med en månads varsel.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det var socialen som skaffade lägenheten åt mig. Den första maj förra året flyttade jag in och det har stärkt mig. Jag trivs. Men det är mycket att tänka på. Saker som var självklara förut måste jag lära mig igen. Hur gör man när man bor? Jo, man städar. Man tvättar sig. Man måste skaffa sig rutiner för hur du ska sköta ditt hem.

Annons

I dag frilansar Bengt Nilsson som brukarreporter på Öppnasoc. Det är en av socialförvaltningens kommunikationskanaler för bland annat brukare. Via hemsidan kan de få kunskap och ge synpunkter på hur socialen arbetar. Bengt Nilsson skriver om ämnen som berör honom.

– Jag är ju poet. Ann-Christine Borgman, socialnämndens ordförande, tyckte om mina texter. Det var faktiskt hon som frågade om jag kunde skriva för Öppnasoc. Nu använder jag mina kunskaper om hemlöshet till att förändra systemet inifrån. Tänk, människor lyssnar på mig. Till och med socialen lyssnar på mig.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.