Bengts bostadskarriär från buske till lägenhet
En grå januaridag 2014 träffade Hem & Hyra Bengt Nilsson utanför Hemlösas hus i Helsingborg. Då hade han varit hemlös i fem år och såg inget hopp om att få en lägenhet. Han bodde på härbärge, i tält eller under buskar.
Fyra år har gått. Hem & Hyra ringer på Bengt Nilssons port. På brevinkastet står hans namn. Han bor på fjärde våningen i en tvåa i centrala Helsingborg. Sist vi sågs hade han ingen kontakt med sin dotter. Bland det första han berättar är om dottern.
– Hon har varit och hälsat på. Det känns riktigt bra. Det är kanon! Sen du och jag sågs sist var jag kvar i misären i ytterligare ett år. Jag vet inte vad det var men en dag tänkte jag: ”Vad sysslar jag med? Kommer jag någonsin att se min dotter igen?” Jag insåg att jag måste ta några beslut.
Den åttonde september 2015 kom Bengt Nilsson in på avgiftning. Han hade varit alkoholist i många år. Under behandlingen kom han i kontakt med socialt arbete som skulle bli en viktig del i hans förändringsprocess.
– Då pratade man om att digitalisera allt inom socialtjänsten. Jag ifrågasatte det. Då var jag med och utvecklade något som heter Digitalt utanförskap. Det är en drop-in-verksamhet som finns bland annat på Helsingborgs stadsbibliotek. Du får lära dig att navigera i den digitala världen. Du får råd i hur du använder en dator.
Vad betydde det för dig?
– Jag märkte att jag blev lyssnad på av socialen. Det är stort och jag ska berätta varför. När jag var sex år kom jag i kontakt med socialen för första gången. De kom hem till oss och tog mina två syskon som var den enda tryggheten jag hade. I många år var socialen de som hämtar människor. När samma myndighet började lyssna på mig blev jag nyfiken på det liv jag hade missat. Jag blev nyfiken på vilket liv jag kunde leva utan missbruket.
Direkt efter behandlingen fick Bengt Nilsson ett renoveringskontrakt. Det betyder att kontraktet kan sägas upp med en månads varsel.
I dag frilansar Bengt Nilsson som brukarreporter på Öppnasoc. Det är en av socialförvaltningens kommunikationskanaler för bland annat brukare. Via hemsidan kan de få kunskap och ge synpunkter på hur socialen arbetar. Bengt Nilsson skriver om ämnen som berör honom.
– Jag är ju poet. Ann-Christine Borgman, socialnämndens ordförande, tyckte om mina texter. Det var faktiskt hon som frågade om jag kunde skriva för Öppnasoc. Nu använder jag mina kunskaper om hemlöshet till att förändra systemet inifrån. Tänk, människor lyssnar på mig. Till och med socialen lyssnar på mig.