Annons

Blev utelåsta av sin hyresgäst – nu får Petrus familj komma hem

Örebro Petrus Dag, 35, hyrde ut sin lägenhet i andra hand – sedan blev han inte insläppt igen. Efter nästan tre månader som utelåst kan hans familj nu äntligen flytta tillbaka. "Det känns nästan overkligt", berättar han.
Petrus Dags lägenhet ligger i ett nyproducerat bostadsrättshus i Örebro. Men samma öde kan drabba dig som hyr ut din hyresrätt i andra hand.

För två veckor sedan skrev Hem & Hyra om Petrus Dag i Örebro, som hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Personen han tecknade kontrakt med hade rekommenderats av bekanta och allt hade till en början flutit på bra.

Men när slutdatumet för uthyrningen närmade sig gick hyresgästen inte längre att nå. Ingen svarade i telefon eller när han ringde på dörren, och även hyrespengar uteblev.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hem & Hyra tog upp fallet hade Petrus Dag, hans fru och två små barn varit utelåsta från sitt eget hem i två och en halv månad.

– Jag hade ingen aning om att det fungerade på det här sättet. Att hyresgästen har så mycket större makt än hyresvärden, berättade en allt mer desperat Petrus Dag.

Han hade då försökt att förmå andrahandsgästen att flytta genom att vädja via mannens vänner, via hans jobb och via sociala medier. Inte heller polisen, hyresnämnden eller Kronofogden kunde erbjuda någon enkel lösning till situationen.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Nu har lyckan vänt.

Annons

Förra veckan lämnade andrahandshyresgästen frivilligt lägenheten, och i fredags stod den städad och klar i väntan på inflyttning.

– Vi håller på att flytta just nu och till helgen hoppas vi vara klara. Det känns så himla skönt, nästan overkligt, säger Petrus Dag till Hem & Hyra.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd
”Det känns så himla skönt”, säger Petrus Dag. Och allra gladast över att komma in i lägenheten är hans treårige son.

Allra gladast över flytten är hans treårige son, som vill vara med och bära lådor.

– Han är så jäkla lycklig. Superglad! Över att få bo i en ny lägenhet, över det fina mottagandet från grannarna … och kanske allra mest över att få åka hiss.

De senaste dagarna har flera grannar kommit förbi för att gratulera och fråga om de kan hjälpa till med något, berättar Petrus Dag.

Annons

– Det här är en lättnad för alla som varit involverade, inte minst för dem som bor i huset.

Han är övertygad om att tidningarnas rapportering har vägt in i andrahandshyresgästens beslut att flytta.

– Jag är så himla tacksam för att Hem & Hyra och även lokaltidningen Nerikes Allehanda hjälpte till och spred historien. Det skapade förmodligen press på killen som hyrde.

Fakta: Tänk på det här före en andrahandsuthyrning

  • För det första måste värden ha godkänt andrahandsuthyrningen. Att man under en period ska jobba på annan ort är till exempel ett giltigt skäl.
  • Kontrollera så gott det bara går vad det är för en person som ska få flytta in.
  • Ta alltid referenser från tidigare hyresvärdar.
  • En koll av eventuella betalningsanmärkningar kan också ge en fingervisning, men är ingen garanti för att det kommer att sluta väl.
  • Var noga med att teckna ett detaljerat kontrakt om andrahandsuthyrning. En mall finns på Hyresgästföreningens webbsajt.
  • När du vill säga upp andrahandskontraktet ska du skriftligen meddela andrahandshyresgästen. Du måste kunna bevisa att du har sagt upp kontraktet på ett korrekt sätt. Se därför till att få din hyresgästs namnteckning på en kopia av uppsägningen, eller skicka uppsägningen i ett rekommenderat brev.
Fakta: Petrus egna tips på hur man får lägenheten tillbaka
  1. Dokumentera alla dina drag, alla typ av försök att komma i kontakt med hyresgästen.
  2. Hör av dig till hyresgästen på alla möjliga sätt. Ring, lämna röstmeddelande, sms:a, mejla, skriv på sociala medier.
  3. Posta brev, som du personligen lägger i brevlådan, eller skicka rekommenderade brev. Tejpa brev på dörren. Ring på dörren men ha alltid med dig ett vittne.
  4. Kontakta styrelsen, om det rör sig om en bostadsrättsförening eller värden om det är en hyresrätt.
  5. Ta kontakt med nära anhöriga och nära vänner till hyresgästen.
  6. Kontakta grannarna.
  7. Kontakta vederbörandes arbetsplats.
  8. Nyttja kraften i sociala medier; Linkedin, Instagram, Facebook och nyhetsmedier.
  9. Är du inte insatt i lagen: prata med advokat eller jurist.
  10. Våga ta hjälp! Det finns fantastiska människor och organisationer som mer än gärna hjälper till.
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.