Annons

Blufflägenheter hyrs ut via sociala medier

Nyheter Sociala nätverk är den nya brottsplatsen för skumma typer som utnyttjar bristen på bostäder. Detta sedan Blocket har infört bättre kontroll av lägenhetsannonserna.

– Vi har sett en vikande trend och har haft något enstaka ärende under året, men en person som drabbas är en person för mycket, säger Thomas Bäcker kundsäkerhetsansvarig på köp- och säljsajten.

Hårdare granskning av annonserna i kombination med ett krav på att de som annonserar inte tar ut betalning i förskott innebär att många misstänkta annonser stoppas. Men handeln med lägenheter som inte existerar – eller som den verklige ägaren inte alls har tänkt hyra ut – fortsätter i sociala medier och på andra plattformar.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– De använder alla knep som finns. Blocket tillhör dem som är mest aktiva med att arbeta mot det här. I stället använder man andra forum. Det finns några att välja på, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.

– Det finns en hel del på Facebook, inte bara lägenhetsbedrägerier utan även annat.

Allra värst är det i Stockholm där polisen får in uppemot 20 anmälningar i veckan. I de allra flesta fallen handlar det om fullbordade bedrägerier där bostadssökande har betalat in stora belopp innan de ens har sett lägenheten. En enda annons kan leda till att bedragaren försvinner med belopp på över en halv miljon kronor.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Ofta handlar det om 15 000 till 20 000 kronor och ibland handlar det om en 30 40 anmälningar om samma annons, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.

– Och jag har sett fall där man betalat in uppåt 100 000 kronor i förskott för flera månader.

Annons

 Blockets kundsäkerhetsansvarige delar uppfattningen att en enda annons kan drabba många – och att det oftast går mycket snabbt.

Läs ocksåHär stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från bankenTelefonbedragare

– Den bisarra situationen på bostadsmarknaden, framför allt i samband med terminsstarten, gör att om en annons kommer igenom vår granskning och ligger uppe i en halvtimme så är det många som har hunnit kontakta uthyraren, säger Thomas Bäcker.

Uppklaringsprocenten för lägenhetsbedrägerier ligger visserligen högre än för bedrägerier i största allmänhet, men även om det blir fällande dom med krav på att den dömde ska betala tillbaka pengarna är det sällan det händer.

– De är ofta bra på att sätta sprätt på pengarna eller gömma undan dem, säger Anders Olofsson.

Precis som tidigare år har merparten av de drabbade varit på jakt efter en bostad i någon av storstäderna, men antalet anmälningar som handlar om blufflägenheter i universitets- och högskoleorter ökar alltid inför höstterminen.

Men det går att minska risken att bli drabbad. Oavsett hur desperat situationen än är krävs sunt förnuft – vare sig om annonsen ligger på en stor köp- och säljsajt eller dyker upp i det sociala flödet.

Annons

 – Många har bevakning på bostäder och svarar direkt när det kommer in en annons. Men det gäller att ha is i magen och inte betala innan man har sett lägenheten. Det är också bra att ha med sig en person som inte själv är i behov av bostaden som följer med och tittar på den. Fyra ögon är bättre än två, säger Thomas Bäcker på Blocket.

Han säger att en grundregel är att det är lika orimligt att hyra ut sin bostad till någon man aldrig har träffat som det är att få nycklarna hemskickade innan man har sett sin nya lägenhet.

– Vi vet att den som vill ha en hyresgäst i sin bostad gärna vill träffa personen.

 

Hem & Hyra har utan framgång försökt få en kommentar från Facebook.

Fakta: Undvik att bli lurad

Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Hitta kontaktuppgifterna själv eftersom en bedragare kan ge dig numret till en medhjälpare.
Betala aldrig i förskott utan att ha sett lägenheten och innan kontraktet är påskrivet.
Ett vanligt knep är att bedragaren säger att han eller hon vistas i utlandet eller på annan ort och föreslår att han eller hon ska skicka nycklarna per post.
Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
Ta med en vän till visningen.
Betala inte via anonyma betalningstjänster. Gör du det blir det svårt för polisen att spåra bedragaren.
Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Läs också Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror Kvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.