Annons

Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Kävlinge Mannen bodde både i en lägenhet och i ett hus. När värden upptäckte detta sa de upp hyreskontraktet. Nu måste hyresgästen flytta  - men det krävdes två rättsliga bedömningar.
Lagboken - Sveriges rikes lag.
Foto: Patrik Svedberg

Det kommunala bostadsbolaget KKB sade upp hyresgästens kontrakt när de upptäckte att han var skriven på ett hus cirka tio minuters bilväg från hyresrätten. Men mannen flyttade inte självmant utan hävdade sin rätt att få behålla hyreskontraktet i Kävlinge. Hyresvärden fortsatte i sin tur att anse att uppsägningen var rätt och ville få saken prövad i hyresnämnden.

Inget vinterbonat hus

När ärendet avhandlades i hyresnämnden var mannens argument för att få behålla kontraktet bland annat:

  • Utslaget på ett år håller han till mest i huset vilket är anledningen till att han är skriven där. Men under hela vinterhalvåret sover han inte där. Det är inte vinterbonat och han kan inte ha det som enda boende.
  • Vintertid kan det också vara svårt att ta sig till huset på grund av snö eller översvämningar.
  • Av medicinska skäl behöver han lägenheten. Periodvis är han sämre och måste då bo i lägenheten och ha närhet till sjukvård.
  • Han har bott i olika hyreslägenheter och i huset i cirka 20 år och ingen har tidigare haft invändningar.
  • Efter att han blivit uppsagd har han nu hyrt ut sitt hus och skrivit sig i lägenheten.

I hyresnämnden menade KKB att mannen är skriven i huset och har sin permanentbostad där. De ville ha tillbaka lägenheten för att hyra ut den till någon som står i bostadskö. I vissa fall kan hyresgäster ha två boenden, där den ena räknas som komplementbostad. Några sådana skäl finns dock inte i detta fall, ansåg bostadsbolaget.

Fick bo kvar

I mars 2023 beslutade Hyresnämnden i Malmö till hyresgästens fördel och han fick bo kvar. I beslutet skrev nämnden att de inte har några skäl att misstro mannens uppgifter.

Annons

Men hyresvärden gav sig inte och överklagade till Svea hovrätt. Den har nu gjort en annan bedömning. Mannen blir av med sitt kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De menar att det är klarlagt att huset är mannens egentliga bostad, även om han nu har skrivit om sig. Frågan de ska ta ställning till är om han har rätt till en komplementbostad.

Hovrätten konstaterar att det finns olika skäl till att ha rätt till två boenden. För att få ha en komplementbostad krävs i regel att den används i samband med studier eller arbete två till tre dagar i veckan eller 80 till 100 dagar per år. Bostaden får inte ligga inom pendlingsavstånd.

Ligger inom pendlingsavstånd

I motsats till hyresnämnden vill de ha konkreta bevis för vad mannen påstår. Enligt beslutet saknar de underlag för mannens ”hälsotillstånd” och att han nu har flyttat. De menar vidare att huset och lägenheten ligger inom pendlingsavstånd.

Annons

Sammantaget har hyresgästen inte kunnat visa att han har ett ”skyddsvärt behov av lägenheten”.

Beslutet kan inte överklagas.

Fakta: Då kan hyresgäster ha två boenden
  • Säger hyresvärden nej till två boenden kan man ändå ha rätt till sitt kontrakt.
  • För att få ha en komplementbostad krävs i regel att den används i samband med studier eller arbete två till tre dagar i veckan eller 80 till 100 dagar per år.
  • Till permanentbostad räknas det boende där hyresgästen ”i huvudsak ha sin dygnsvila”.
  • Det kan också finnas skäl som medicinska och vårdnad av barn. Ett annat kan vara att hyresgästen har planer på att flytta in i komplementbostaden i en nära framtid.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.