Annons

Boende i Kronogården upprörda efter kravallerna

Trollhättan Utbrända bilvrak, krossade busskurer och fönster. Det är det som vittnar om måndagskvällens och nattens upplopp på Kronogården i Trollhättan. Annars är det stillheten som råder dagen efter det som var ett brinnande inferno några timmar tidigare.

Hem & Hyras reportrar träffar boende i Kronogården som skakar på huvudet, både av uppgivenhet, ilska och förundran. Vad var det som hände egentligen?

– Jag förstår inte varför det händer här, säger Bilal Sharif som är taxichaufför och själv bott i huset intill där allt hände.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är mycket lugnare här nu än det var för ett par år sedan. Det är ett bra område egentligen, och så händer detta.

Han menar att det framför allt handlar om ett föräldraansvar, att vuxna måste hålla koll på sina barn. Och så vill han ha fler poliser som rör sig i området, även civilklädda.

– Och så behövs det fler kameror, säger han.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Läs även om kravallerna i Göteborg:

En ung kvinna står invid busskuren och de brända bilarna. Hon vill vara anonym, men är noga med att säga att hon aldrig är rädd när hon rör sig i området. Hon känner trygghet och tror inte att någon ger sig på andra boende.

– Det här handlar om vilsna ungar som inte har något annat för sig, säger hon. De känner sig utanför och jag tolkar det som ett rop på hjälp. Alla känner alla här och jag tror inte någon ger sig på folk.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hon säger att Kronogården blivit en stad i staden, dit makthavare och andra inte tar sig.

– Det har blivit en isolerad värld, som man inte bryr sig om, säger hon.

– Men det ursäktar inte illdådet med att man bränner bilar, skjuter raketer och krossar rutor, säger hon.

Tre unga tjejer, Fatima Farah, Nasteha Ahmed och Asma Mohammed, bor alla intill platsen där kravallerna var som värst. De kunde se hur unga killar gick till attack mot bilar och busskurer. De säger att de var rädda och att det var mycket obehagligt att se. Och tjejerna berättar att deras föräldrar också är mycket oroliga över vad som hänt.

– De som gör detta förstör vårt hem, vår trygghet, säger Fatima när hon går förbi de krossade fönstren och glaskrosset på gatan.

En handlare i området säger att han själv inte märkt något av oroligheterna, men att det är mycket tråkigt för alla i Kronogården när sådant här händer.

– Man förstår inte varför det ska hända, säger han.

Annons

Eroneide Bengtsson bor i ett område i närheten, men är på besök i Kronogården på förmiddagen efter kravallerna. Hon säger att det är en katastrof för hela Kronogården och Trollhättan när sådant här inträffar.

– Det handlar bara om förstörelse och sabotage. Det är inte bra för något. Jag hoppas verkligen att polisen får tag på dem som gjort det här, för det krävs att de straffas och får stå för sina handlingar, säger hon.

Även från Lysekil, Badhusberget, rapporteras om bränder. Där har bland annat en moped hittats brinnande i bostadsområdet. Det är oklart om det har något samband med andra fordonsbränder i Västsverige.

Polisen utreder om det finns något samband mellan kravallerna, då de skedde vid samma tidpunkt under måndagskvällen.

 

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.