Annons

Bofonderna blev underhållsavtal

Luleå Heimstaden tar inte över några bofonder från Lulebo. I stället har Hyresgästföreningen och Heimstaden förhandlat en reglering av underhållet.

När Rikshem köpte lägenheter i Luleå, var Lulebos villkor att bofonderna skulle följa med i affären. När affären med Heimstaden blev klar hade Lulebo, vilket Hem & Hyra kunde avslöja för en dryg månad sedan, lovat sina hyresgäster att bofonderna skulle följa med. Men det visste Heimstaden inget om. Än mindre hade något sådant skrivits under.

– Vi använder inte bofonder och att vi skulle tagit över något sådant, känner jag inte igen, sa Patrik Hall, vd på Heimstaden, till Hem & Hyra då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan dess har Heimstaden och Hyresgästföreningen förhandlat. Eftersom bofonderna inte tagits över av Heimstaden gällde det att hitta något annat för att se till att hyresgästernas underhållsbehov reglerades. Resultatet blev ett underhållsavtal.

– Avtalet är i de flesta stycken bättre än bofonderna. Lägenheterna garanteras ett underhåll, men i reglerad form. Det kommer inte gå att renovera hallen om och om igen, vilket gick med fonderna. Nu är i stället underhållet av hela lägenheten reglerat. Skillnaden är egentligen inte så stor, säger Roger Enbom, förhandlare hos Hyresgästföreningen region Norrland.

Annons

– Underhållet blir lite mer spritt, men hyresgästen har kvar ett stort inflytande.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Roger Enbom konstaterar att det visserligen hade gått att driva en juridisk process kring bofonderna. Men det hade tagit flera år och under den tiden hade inget underhåll genomförts. Dessutom, om Heimstaden tvingats ta över fonderna, hade det blivit en omedelbar avveckling eftersom bolaget inte vill ha ett sådant upplägg.

– Hyresgästerna hade förlorat på en lång juridiskt process. Nu är underhållet reglerat, säger Roger Enbom.

Annons

– Samtidigt har vi garanterat fortsatt boinflytande och fritidsmedel, precis som med Lulebo. Dessutom får hyresgästerna fritt internet, med hög hastighet, i 14 månader. Det ska sedan tas upp till förhandling igen. Bara det är ju värt en hel del.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Och en sak som är viktig att komma ihåg; trots namnet bofond, är det inte någon fond. De pengarna tas ur den löpande driftsbudgeten.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.