Annons

Bolag tvingar hyresgäst att flytta

Nyheter ​Svea hovrätt har beslutat att en hyresgäst måste flytta ut ur den lägenhet som han hyr av ett företag i Västerås. Anledningen är att företaget vill sälja lägenheten.
Hyresgästen var tidigare anställd av det bolag som äger bostadsrätten, men när bolaget ville sälja lägenheten hamnade ärendet i hyresnämnden.
Nämnden ansåg att bolagets intresse att förfoga över lägenheten var större än hyresgästens och att hyresgästen därför måste flytta.
Hyresgästen överklagade beslutet. Som anledning uppgav att han inte hade någon annan bostad och att han har en son som också bor i lägenheten.
Han ville att hovrätten i första hand skulle ändra hyresnämndens beslut, i andra hand ge honom en förlängning av hyresavtalet på oförändrade villkor och i tredje hand medge uppskov med att flytta.
Hovrätten höll dock med hyresnämnden och konstaterade att besittningsskyddet bryts när en bostadsrättsägare avser
att bosätta sig i eller sälja lägenheten. Eftersom bostadsrättsägaren i det här fallet är en juridisk person kan bolaget inte anses ha något intresse av att bo i lägenheten. Men andrahandsupplåtelsen ingår inte i en affärsmässigt bedriven
uthyrningsverksamhet.
Hyresgästen fick hyra lägenheten för att han tidigare var anställd av bolaget och han var medveten om att lägenheten
kunde komma att säljas vid behov.

Enligt hovrätten kan situationen jämställas med att en hyresvärd vill sälja sin fastighet.
Hovrätten ansåg att bolagets intresse att förfoga över lägenheten är sådant att hyresgästen inte har rätt till förlängning av avtalet.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Hyresgästen måste flytta ut ur lägenheten senast den 3 oktober 2011.

Annons
Läs också Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.