HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boplats Syd vill skapa en smidigare bostadskö

Malmö Ett digitalt dokumentsystem för blivande hyresgäster och en central kvalitetskontroll av ansökningarna. Och möjligtvis fler lägenheter att förmedla. Så vill Boplats Syd förbättra den skånska bostadskön.
Boplats Syd

Det ska bli enklare att söka hyreslägenhet. Och att hyra ut för fastighetsägare. I alla fall om Boplats Syds satsning faller ut som planerat.

Det rör sig kort beskrivet om två delar:

Läs ocksåOuthyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad
  • Ett arbete för mer enhetliga krav från fastighetsägarna vad gäller inkomst och anställning.
  • En ny tjänst. En digital och centraliserad inlämning för dokument från bostadssökande.

Detta är i sin tur tänkt att leda till:

  • Ett ökat förtroende från värdarna och en större benägenhet att lämna ytterligare hyresrätter till bostadskön.
  • En smidigare process för de bostadssökande. Ingen förkortad kötid i stort men tidsvinster som skulle kunna leda till att hyresgäster slipper betala dubbla hyror i samband med flytt till en ny bostad.

Boplats Syd vill ta hand om och verifiera alla dokument som kommer in från bostadssökande, till exempel anställningsbevis och lönespecifikationer. Hyresvärdarna ska framöver slippa hantera den biten. Notan för att ta fram det nya systemet ligger på omkring en halv miljon kronor.

Krister Hjelm, vd Boplats syd.

– Vi vill kunna sätta en kvalitetsstämpel, “granskad av Boplats Syd”, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Det nya digitala verktyget för dokument är tänkt att vara igång någon gång efter årsskiftet.

Som det ser ut idag kan hyresgäster behöva skicka in intyg till flera olika värdar, säger Krister Hjelm.

Men för den som av en eller annan anledning föredrar fysiska papper och brev så kommer den möjligheten att finnas kvar.

Läs ocksåBarnfamiljen tvingades vänta åtta veckor på ny spis: "Vi fick laga mat hos grannen"

Det nya och mer enhetliga kravsystemet kommer fortfarande lämna öppet för ägare med egna specifika krav på hyresgästerna. Det kan röra sig om bostäder med en viss funktion som seniorboenden eller MKB:s odlingslägenheter i Greenhouse på Augustenborg.

Det har alltid varit vår ambition att vi ska ha en så låg tröskel som möjligt till fastighetsägare och att det ska vara lätt att lämna lägenheter till oss, säger Krister Hjelm.

Under valåret har förmedlaren legat lågt med försöken att utöka kön med nya skånska kommunala bostadsbolag och fler hyresrätter. Men nu är siktet satt på Malmö-Lundregionen.

Läs ocksåPandemin stoppar visningar: måste tacka ja eller nej utan att ha sett

Där saknar vi någon i skaran och dessa kommer vi att uppvakta under året som kommer, säger Krister Hjelm.

Ett av de senare tillskotten i det skånska samarbetet är Vellingebostäder men bland de kommunala värdar som idag inte deltar finns till exempel LKF i Lund och Burlövsbostäder. På den privata sidan bland andra Heimstaden och Akelius. Under året som gått har dessutom Willhem trillat ur och slutat lämna lägenheter till den gemensamma kön. Det finns heller inget bindande avtal som gör att samarbetspartners måste lämna ett visst antal lägenheter per år.

Fakta: En gemensam bostadskö i Skåne

Boplats syd är en regional bostadsförmedling som ägs av Malmö stad. Bolaget förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare. Systemet grundar sig främst på en faktor, att den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och slutligen få ett hyreskontrakt.

Fakta: Så många lägenheter

I fjor snittade Boplats syd på 23 matchningar mellan hyresgäster och hyresvärdar per dag. Totalt handlar det om knappt 6 000 lägenheter som förmedlades under 2017.

Läs också De flyr missionshuset i Fritsla - "Lyhört, bullrigt och kallt" Gratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.