Annons

Bostäder för unga ska bli billigare

Nyheter ​Stockholmshem och nätverket jagvillhabostad.nu ska samarbeta om att bygga ett hundratal hyreslägenheter i Norra Ängby i västra Stockholm. Ungdomar är den främsta målgruppen. – Men det är inte frågan om något kategoriboende för unga. Det handlar mer om att vi ska försöka slakta några heliga kor, säger Pelle Björklund, vd på Stockholmshem.Grundtanken med projektet är att sätta press på alla att se över kostnaderna, så att kvalitet och hyror hamnar på en rimlig nivå.
Samarbetet presenterades på torsdagen i Stadsmuseets museilägenhet på Stickelbergsvägen i Stockholm.
– Vi kan lära en hel del av hur man byggde förr. Den här tvårumslägenheten på 42 kvadratmeter byggdes på 30-talet. Den var tänkt att rymma en stor barnfamilj. Här har man tagit till vara ytor på ett sätt som man inte alls gör i dagens nyproduktion, sade Pelle Björklund.
 
De nya lägenheterna kommer att ligga i Norra Ängby i västra Stockholm. Framför allt är det mindre lägenheter som ska byggas, yteffektivt och kostnadseffektivt är ledorden.
När det är dags för inflyttning, förmodligen någon gång under 2009, är tanken att yngre bostadssökande i Stockholms bostadskö ska få förtur.
– Det finns 1,1 miljoner ungdomar i Sverige, födda mellan 1985 och 1994, som ska etablera sig på bostadsmarknaden de kommande åren. Många av dem har en helt annan syn på vad som är viktigt i boendet jämfört med vad bostadsbolag och politiker har, sade Tobias Olsson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.
 
Nätverket har tidigare varit inblandat i ett liknande projekt, Villbohuset i Huddinge. Det huset är i det närmaste färdigbyggt, i december är det inflyttning.
– Vi vill försöka ta med oss en del av de lärdomarna till det här nya projektet och även i andra projekt som vi hoppas kunna dra i gång i Stockholm, Göteborg och Malmö framöver, sade Tobias Olsson. 
 
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.