Annons

Bostadsbedragare lurar även Blocket

Värmland Bara i Karlstad har tio personer den senaste månaden lurats av en annonsör som på falska grunder uppger sig ha en lägenhet till uthyrning. Och trots att de som lurats hört av sig till Blocket, kommer annonsen tillbaka. Anledningen är att han inte bara lurar bostadssökande, utan även Blocket.
Foto: Anna Rytterbrant

”Bakom varje Blocketannons finns en berättelse”, heter det i reklamen.

Hem & Hyra kunde förra veckan avslöja hur en tidigare bedrägeridömd man lurat minst tio personer med en falsk Blocket-annons. Mannen är en tidigare hyresgäst hos en liten privat hyresvärd som i annonsen nu utger sig för att äga fastigheten. För att allt ska verka trovärdigt, har den tidigare hyresgästen till och med återigen skrivit sig på adressen som han egentligen flyttade från i somras.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Mannen dömdes så sent som i november förra året för liknande bedrägerier och blev dömd till att gå i rollspelsterapi för att ändra sitt beteende.

Både hyresvärden och lurade personer har hört av sig till Blocket för att försöka få bort annonsen. Ändå har den kommit tillbaka. Enligt Thomas Bäcker som är kundsäkerhetschef på Blocket ser han att annonsen lagts ut två gånger, men att personen försökt att lägga ut den flera gånger men utan att lyckats.

Att mannen ändå lyckats två gånger säger han beror på att det inte heller för Blocket är helt enkelt att stoppa en bedragare.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Den information vi tar in om annonsören är till exempel e-post, ip-adress och var betalningen kommer från. Information om annonsbetalningen och olika typer av ”elektroniska fingeravtryck” delar vi enkelt med Polisen för att hjälpa till med deras utredningar om någon drabbats. Men de här gökarna vet också vad vi tittar efter så om en annons tas bort och personen använder andra uppgifter så kommer förmodligen en sådan annons kunna läggas ut igen. Och framförallt när det handlar om den här typen av bedragare som inte har något bekymmer med att åka fast. Vi andra tänker ”hur kan man begå ett sånt här brott där man lämnar ut sitt personnummer? Brott begår man om man tror man ska komma undan?!”. Men de här brottslingarna tänker inte så, säger Thomas Bäcker.

Annons

Den här personen är ju tidigare dömd just för att ha lurat folk på Blocket och Facebook. Går det inte att koppla annonserna till personnummer?
– Vi har tittat på sådana lösningar, men som det ser ut i dag, speciellt efter de nya ändringarna kring databehandling så är det lite knepigt. Framförallt om vi skulle börja föra register över människor. Utan det vi försöker jobba med är att tvinga annonsören att försäkra att aldrig be att få pengar innan man träffats och skrivit kontrakt i lägenheten. Det är ett villkor för att ens få annonsera. Det gör att vi kan ta bort annonser så fort vi får veta att en annonsör brutit mot detta.

I stället läggs ansvaret på dig som söker bostad.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

Thomas Bäcker tips är därför att man som bostadssökande kan vända på steken när en hyresvärd vill att det ska gå fort och säger att de inte kan visa lägenheten men att man får den osedd mot förskottsbetalning.

– Det här är ett av de bedrägerier vi tycker allra mest illa om. För de är så cyniska eftersom allt bottnar i att bostadssituationen är så extremt utsatt för de som inte har någon bostad. De känner sig tvingade att acceptera saker. Jag vill inte strö salt i såren, men värt att tänka på för den som ska hyra en bostad är att ingen person vill hyra ut sin egen lägenhet till människor de aldrig träffat och där man inte snackat igenom vilka regler som gäller och hur det ska gå till, säger Thomas Bäcker.

Han tycker att man ska gå till sig själv och fråga sig om man skulle hyra ut sin bostad till en människa man inte träffat, så kanske det inte längre känns lika tryggt bara för att någon säger att man ska signera med mobilt BankID och därmed lämna ut sitt personnummer.

Annons

– Jag vet att BankID får folk att tänka ”vadå, jag vet ju vem det är, jag har personnumret”. Men det finns de som lever i en sådan situation att åka fast och i värsta fall få sitta inne några månader eller i bästa fall få gå på rollspelsterapi som bedragaren i det här fallet gjort, redan ligger i kalkylen, säger Thomas Bäcker.

Tipsen från Blocket för att inte bli lurad är att aldrig ge pengar förrän du och uthyraren setts i lägenheten. Där ska du titta vad som står på dörren, helst se ett papper på att det faktiskt är tillåtet att hyra ut i andra hand, och du ska pröva nycklarna och sedan skriva papper. DÅ först kan det bli tal om att betala en del i deposition.

.

 

Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.