HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt bedragare bakom Blocket-annons i Karlstad

Karlstad En tidigare hyresgäst hos en privat hyresvärd i Värmland misstänks lura bostadssökande på pengar via en Blocket-annons. Hyresgästen är så sent som förra året dömd för bedrägeri och påföljden blev att samtala och spela rollspel för att ändra sitt kriminella beteende. Något som inte verkar ha lyckats.
Foto: Flickr/Comparitech.com
Huge Bostäder sade under 2019 upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut lägenheter olovligt i andrahand.

Kerstin Samuelsson är 63 år och bor på tredje våningen utan hiss i ett hyreshus i Karlstad. Hon och hennes sambo kände att de vill slippa trapporna och hittade en annons på Blocket med en fantastisk bostad i en villa med flera lägenheter på det attraktiva området Strand i Karlstad.

Annonsören skrev till Kerstin att han ärvt fastigheten i somras när hans pappa avled och att en lägenhet nu står tom. I hyran skulle värme, hushållsel, wifi och tillgång till trädgård ingå. Det framgår av de mejl mellan Kerstin och annonsören som Hem & Hyra tagit del av.

Läs ocksåHyresgäst i Landskrona hyrde ut bostad på Blocket

– Det lät oerhört bra. Och hyran var bara 7900 kronor, säger Kerstin.

Kerstin ville genast komma och titta för att kunna bestämma sig definitivt. Då meddelade annonsören att han var i Växjö där han utbildade sig till polis. Kerstin föreslog att någon av grannarna kunde hålla i visningen. Men Blocket-annonsören meddelade att alla grannar tyvärr skulle åka bort och inte komma åter förrän i januari, men om Kerstin och hennes sambo ville ha lägenheten osedd – var den deras.

Annonsören skriver till Kerstin att för bådas säkerhets ska ett digitalt kontrakt signeras med mobilt Bank ID. När det var klart, skulle nycklarna sändas.

Läs ocksåSkojare försökte hyra ut hans lägenhet på Blocket – två gånger

Allt de behövde göra för att få bostaden – var att  sätta in en deposition och en månadshyra på annonsörens konto.

Kerstin fattade misstankar och kontaktade Hem & Hyra.

– Man läser ju om bedragare och detta verkade konstigt. Att alla grannar skulle åka bort samtidigt och att han ville ha både deposition och hyra INNAN vi fick nycklarna. Jag betalar inte något i förväg på det sättet, säger Kerstin.

Läs ocksåHyresgästföreningen varnar för bostadsskojare på Blocket

Hem & Hyra började rota i historien och hittar vi mycket riktigt en person som är skriven på adressen och som har samma namn som annonsören uppgivit på Blocket.

Men när Hem & Hyra vänder sig till lantmäteriet, är det ändå inte annonsören som står som ägare på huset, trots att han påstår att han ärvt det. Utan ett företag.

När Hem & Hyra därefter ­kontrollerar den misstänkte annonsörens personnummer, visar det sig att han äger 119 bilar och att han trots sin unga ålder – förekommer i belastningsregistret i över tio fall.

Den senaste domen är bedrägeri mot 14 personer så sent som hösten 2017. Flera av bedrägerierna har enligt tingsrättsdomen skett via annonser på Blocket och Facebook.

Han dömdes till skyddstillsyn förenad med föreskriften att underkasta sig frivårdens program ”One to one”. Det är ett program där kriminella genom samtal och rollspel ska arbeta med attityder, värderingar, självkontroll och problemlösning.
­­
När Hem & Hyra till slut­­­ får tag på den verkliga ägaren av fastigheten, Anders Johansson, visar det sig att han har försökt polisanmäla en tidigare hyresgäst, som den misstänkte annonsören.

– Det här är helt sjukt. För ett år sedan hyrde jag ut till ett företag som skulle ha sin anställda att bo i lägenheten. Han flyttade in och allt fungerade bra. Men sedan i somras hux flux ringde företaget mig och sa att killen fått sparken och att de ville att jag genast skulle byta ut lås och allt. Då försvann killen och så var det inte mer med det, säger hyresvärden Anders Johansson.

– Men så en lördag för några veckor sedan var jag ute i trädgården när det kom några tjejer och sa att de svarat på en annons och undrade om något var för uthyrning. Jag tänkte inte mer på det då. Men sedan fick jag ytterligare ett mejl och då började jag kolla upp det här, berättar Anders.

Det han upptäckte då var att den tidigare hyresgästen som flyttat i somras, plötsligt på nytt hade skrivit sig på en av lägenheterna i fastigheten trots att han inte längre bodde där. Samtidigt som en person med samma namn som den tidigare hyresgästen annonserade om att han hyrde ut en av Anders lägenheter på Blocket.

– Sen har det kommit tre eller fyra till personer till som säger att de satt in pengar till honom. En man kom och ringde på, nyskild med fyra barn och fullständigt under isen och han i paniken att hitta en bostad hade också betalat in pengar till den här grabben. Det är inte bra, säger Anders Johansson.

Anders Johansson har varit i kontakt med Skatteverket, Blocket och polisen. Han säger att de enda som hittills agerat är Skatteverket som ska se till att den tidigare hyresgästen inte längre felaktigt står skriven på fastigheten.

– Men Blocket är hopplösa, annonsen läggs ut om och om igen trots att jag har sagt till. Och polisen säger ”vad vill du anmäla då, du är inte utsatt för brott? Det viktiga är att de som drabbas anmäler”. Det retar mig något enormt att jag inte kan polisanmäla, utan att han faktiskt bara kan fortsätta att göra så här.

Kerstin Samuelsson har polisanmält annonsören för försökt till bedrägeri.

Läs också Blocketbedragaren i Karlstad dömd till fängelse Bostadsbedragare lurar även Blocket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.