Annons

Bostadsbrist ger fusk med studentlyor – förfalskat intyg ledde till polisanmälan

Södermanland Majken behövde en studentbostad. Oskar bodde kvar i sin lya, trots att han slutat plugga. När Örebrobostäder undersökte fifflet med studentbostäder hittade de 30 som bodde kvar i strid mot reglerna. En av dem polisanmäldes.
Foto: Mattias Frödén
När Majken Lemoine tog examen 2018 flyttade hon till en vanlig hyresrätt i Örebro. Men hyran var hög och när hon började läsa igen fick hon ett nytt studentboende via Öbo. Nu bor hon i en fräsch studentlägenhet nära universitetet.

Hem & Hyras undersökning visar att utexaminerade studenter bor kvar i studentlägenheter, trots att de inte får. Värst är det i Örebro och Eskilstuna.

En av dem som bott kvar är Oskar. Han hade pluggat klart, fått ett jobb och ville bo kvar i Örebro. Men det är svårt att hitta lägenheter med låga hyror så han valde den enkla lösningen – att behålla sitt studentboende.
– Det var praktiskt att bo kvar där och dessutom var det billigt, säger Oskar som egentligen heter något annat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett år bodde han i sin studentlya trots att han inte pluggade över huvud taget. Helt i strid mot reglerna. Oskar visste att det inte var okej och han var rädd för att hyresvärden skulle komma på honom.
– Ja, när de var i huset och utförde reparationer eller kollade ventilationen undrade jag så klart om de inte kollade ifall man fortfarande pluggade.

Han hade hört av kompisar som läste i andra städer att värdarna kontrollerade om deras hyresgäster fortfarande studerade.
– Jag tog för givet att min hyresvärd också gjorde kontroller, säger Oskar.

Men det skedde aldrig och han blev aldrig påkommen.

Läs också"Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden

Oskar är inte ensam om att göra så här. En del studenter bor kvar i sina studentlägenheter längre än de borde. Det kan ses som fusk eller som ett sätt att själv lösa den pressade situationen som råder på bostadsmarknaden.

Generellt är det lättare att få tag i en studentlägenhet jämfört med en vanlig hyreslägenhet. Kön till studentbostäder är inte lika lång och omsättningen högre.

Men för att få hyra en studentbostad måste du vara inskriven på ett lärosäte och oftast krävs att du läser ett visst antal poäng per termin.

Läs ocksåDundersuccén: Hem & Hyra vinner pris för både årets tidskrift och årets granskning!

Under våren kontrollerade Örebrobostäder, Öbo, hyresgästerna i 300 av sina 1 115 studentbostäder. De krävde intyg som visade att hyresgästerna verkligen levde upp till kriterierna för att få bo i en studentbostad.

Det visade sig att inte mindre än 30 hyresgäster, alltså 10 procent, av de kontrollerade hyresgästerna inte hade rätt att bo där.
– Det är klart att det känns bra att vi har trettio lägenheter som går tillbaka till kön till de studenter som ska ha dem. Men samtidigt visar det egentligen bara att bostadsbristen är stor, säger Rickard Sahlqvist som är bokonsulent på Öbo.

De flesta lämnar sin lägenhet frivilligt när bostadsbolagen kontaktar dem som bor kvar otillåtet. Av de 30 som Öbo upptäckte i våras har bara en som till en början motsatte sig uppsägningen och hamnade i hyresnämnden för att få saken prövad. Men hyresgästen ångrade sig och gick med på uppsägningen innan hyresnämnden hann ta upp ärendet. De övriga uppsagda godkände uppsägningarna och flyttade självmant.

Annons

Men i spannet att bo kvar otillåtet kan det röra sig om allt från okunskap till utstuderat fusk med studieintyg.
– En del kanske bor kvar längre än man får för att det är svårt att få en vanlig bostad medan andra fuskar till sig lägenheten med förfalskade intyg. Det har hänt både under våren och tidigare att vi upptäckt det när vi kontrollerat intygen och sånt polisanmäls, säger Rickard Sahlqvist.

Öbo har polisanmält ett fall av intygsförfalskning efter vårens kontroll av studentbostäder. Men den som fuskar riskerar även att mista köpoäng och få dåliga hyresreferenser från Öbo.

Majken Lemoine.

Majken Lemoine lämnade sitt korridorboende för en vanlig hyresrätt – en nybyggd etta – när hon 2018 tog examen i statskunskap vid Örebro universitet. Men vårterminen 2020 började hon plugga på nytt, den här gången medier och kommunikation.
– Då hade jag ju inte råd att ha kvar lägenheten och jag kände verkligen stress för att hitta ett nytt studentboende. Det var tur att jag fick den här lägenheten, säger Majken som sedan januari bor i en studenttvåa nära universitetet i Örebro.

Hon inser förstås att nya studenter blir lidande om man agerar som Oskar.
– Ja, och det blir ju speciellt svårt för dem som inte är från Örebro och inte har några köpoäng hos Öbo, säger Majken som ursprungligen kommer från Östhammar i Uppland.

Men bostadsmarknaden är tuff så hon kan ändå förstå Oskar. Majken vet ju hur det är att snart ta examen utan att ha klart med något nytt boende.
– Och en del kanske inte har något jobb som väntar. Då blir det ju ännu svårare att hitta en lägenhet eftersom många hyresvärdar kräver att man har en lön.

Tidigare har Örebrobostäder inte haft någon frekvent kontroll av studentbostäderna. Men i och med granskningen i våras – där det visade sig att 30 av 300 bodde utan att studera – är tanken att utföra kontrollerna oftare för att säkerställa att lägenheterna verkligen går till målgruppen studenter. Hem & Hyras undersökning bland hyresvärdar som hyr ut studentbostäder i de fyra länen Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro visar att bolagen hanterar frågan olika (se grafiken).

Grafik: TT Nyhetsbyrån

Även i Eskilstuna finns problem med att tidigare studenter hänger sig kvar. Där hyrs studentbostäderna ut via bolaget Bostad Eskilstuna och dess hemsida. Det handlar om totalt 431 bostäder, varav kommunala Kfast har 215 boenden medan resten tillhör privata fastighetsägare.

Men problemen finns konstigt nog enbart hos de privata fastighetsägarna, där Bostad Eskilstuna sköter kontrollerna. Det sker en gång om året och av drygt 200 hyresgäster brukar det vara runt 25-30 som inte uppfyller kriterierna.
– Det är ganska många, men de flesta säger upp lägenheterna på en gång. De vet att de egentligen inte får bo kvar, men gör det för att det är svårt att hitta en ny bostad här, säger Linda Dahlgren på Bostad Eskilstuna.

Kfast gör sina egna kontroller men har på två år inte hittat en enda hyresgäst som bor kvar olovligen i sin studentbostad.

Varken Linda Dahlgren på Bostad Eskilstuna eller Alexandra Salin på Kfast kan förklara varför utfallet skiljer så mycket.

Annons

Problemet är mindre i Dalarna och Värmland.

Hos det kommunala bostadsbolaget KBAB i Karlstad görs endast stickkontroller hos dem som bott länge eller när bostadsbolaget fått in tips.
– Vi har hittat tre-fyra stycken de senaste två åren. Jag tror att det förekommer mer eftersom vi har flera års kö på vanliga lägenheter men ingen kö på studentlägenheter, säger Karin Jonsell som är kund- och marknadschef på KBAB.

På Högskolan Dalarna och studieorterna Falun och Borlänge hittar studenterna sitt boende i första hand hos de kommunala bostadsbolagen Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge. Kravet är att de pluggar minst halvtid på högskolan.

På Tunabyggen mejlar man hyresgästerna i april om att de måste skicka in sina antagningsbesked för nästa termin. Ett påminnelsemejl går sedan ut i maj till dem som inte har hört av sig.

I snitt hittar bolaget årligen 4-5 hyresgäster som inte uppfyller kraven på att få ha kvar sitt studentboende.
– Det är inte så många och det rör sig inte om något utstuderat fusk och de flyttar frivilligt, säger Christoffer Ahlenius, studentkoordinator på Tunabyggen.

På Kopparstaden kontrolleras hyresgästerna två gånger om året, genom ett samarbete med högskolan. I likhet med Tunabyggen är det få som inte uppfyller kraven, 4-6 personer per år.
– Oftast säger de här personerna upp sig efter att vi har pratat med dem, säger Maja Kronvall på Kopparstaden.

Linn Svärd, SFS.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har ingen uppfattning om hur vanligt det är med före detta studenter som inte flyttar från sin lägenhet i tid.
– Men det är ett känt problem och grunden till det är bostadsbristen. När du väl har lämnat studierna har du ingenstans att bo. Därför blir du kvar, även om de flesta nog vill flytta till något större än den lilla studentettan, säger Linn Svärd som ansvarig för bostadsfrågor på SFS.

Det har nu gått en tid sedan Oskar lämnade både studentlyan och Örebro. Han är väl medveten om att han behöll ett boende som egentligen skulle ha gått till någon som verkligen studerade. Men dåligt samvete – nej, det har han inte.

Läs också Grannen sextrakasserade Maria - sen låste värden in hennes saker Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.