Annons

Dundersuccén: Hem & Hyra vinner pris för både årets tidskrift och årets granskning!

Nyheter Hem & Hyra kammade hem priset för Årets tidskrift fackpress samt Årets granskning. Det stod klart på torsdagseftermiddagen under Tidskriftsgalans digitala livesändning. "Helt otroligt roligt", jublar chefredaktör Susanna Skarrie.
Hela Hem & Hyras redaktion jublar över de dubbla priserna – på coronasäkert avstånd från varandra.

I oktober för fyra år sedan satt Hem & Hyras redaktion på Cirkus i Stockholm och väntade spänt när Tidskriftsgalans pris för årets digitala tidskrift skulle delas ut. Det slutade med segerjubel.

Under torsdagen överträffades succén med dubbla medaljer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Klockan 15.00 presenterade juryn i den livesända galan årets segrare i kategorin ”Årets tidskrift fackpress”: Hem & Hyra!

”Det krävs något alldeles extra av den som vill vinna ett andra tidskriftpris. Årets vinnare har med mod och kraft tagit strid för sina läsares grundläggande behov, med en journalistik som är orädd både inför makten och de känsligaste frågorna”, lyder motiveringen.

Chefredaktör Susanna Skarrie bröt ut i ett vrål samma sekund som priset förkunnades.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021

– Det känns helt otroligt roligt att vi blir Årets tidskrift! Det är en eloge till hela redaktionen, varenda en, som jobbat så hårt för att vi alltid ska vara relevanta för våra läsare och se till att lyfta bostadsfrågan på agendan!

Annons

En timme senare var det dags för nästa blytunga pris: Årets granskning. Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, Anders Paulsson och Christoffer Röstlund Jonsson har grävt i svarthandelns dunkla rum och synliggjort en cynisk bostadsmarknad, där de mest utsatta får betala det högsta priset.

– Det känns helt fantastiskt att få det här priset med en så extremt fin motivering från juryn, säger reporter Kristina Wahlgren.

Läs ocksåHem & Hyra – nu större än någonsin tidigareHem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.
Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, Christoffer Röstlund Jonsson och Anders Paulsson blev prisade för sin grävande journalistik.

Och hur löd motiveringen från juryn? Jo, så här:

”En engagerad jury (”jag blev jättearg när jag läste!”) hittade ett helt pärlband av kriterier för högkvalitativ journalistik. Viktigt ämne för många, lätt att förstå, relevant, gedigen research, välskrivet – och stort genomslag i samhällsdebatten. Därtill i en tidning som gång på gång levererar angelägna avslöjanden.”

Att granskningen varit tung att ro i land gör det extra kul att bli prisad, berättar reporter Anders Paulsson.

Annons

– Vi stötte på motstånd och många ville inte prata. Det handlar om människor som inte är vana vid att prata med journalister och har mycket att förlora.

Reporter Christoffer Röstlund Jonsson var även nominerad till titeln ”Årets journalist” för en rad tunga samhällsgranskningar och träffsäkra krönikor för Hem & Hyra samt tidningen ETC.

OBS: Scrolla vidare och läs alla delarna av den prisbelönta granskningen ”Svarthandeln Inifrån”.

Fakta: Här är kategorierna där Hem & Hyra tävlade

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS

Hem & Hyra – VINNARE!
Motivering: Med imponerande granskningar av Sveriges värsta hyresvärdar och gripande reportage om människor som vräks från sina hem, lyfter sig Hem & Hyra till journalistikens översta krets. Alltid med sin målgrupp i första rummet.

Arbetarhistoria
Motivering: Med en kompromisslös och egensinnig omgörning sätter denna tidskrift tonen för en över 100 år gammal rörelse. Genom innovativ fanzine-form och mycket passion tar denna tidskrift historien in i framtiden.

Lantmannen
Motivering: En tidskrift som är inne på sin 141:a årgång måste ständigt plöja i nya fåror, och det gör verkligen Lantmannen. Här får de professionella lantbrukarna allt de kan önska i form av nya läckra traktorer och klimatsmarta odlingsmetoder – och vi andra kan drömma oss bort till ett liv på landet i coronatider.  

#studietid
Motivering: Här är en kaxig tvååring som går all in i digitalt – hela tiden med full koll på vad deras läsare behöver. Här blandas relevanta granskningar med instrumentell journalistik på en sajt som verkligen utnyttjar alla möjligheter för att guida till studentens vardag.

ÅRETS GRANSKNING 

Svarthandeln inifrån, Hem & Hyra – VINNARE!
Av: Kristina Wahlgren, Anders Paulsson och Christoffer Röstlund Jonsson
Motivering: Journalistik som berör, upprör och engagerar. En enig jury identifierar här alla träffpunkterna för ett samhällsviktigt avslöjande. Genom gedigen research synliggörs en cynisk marknad där de mest utsatta betalar ett högt pris.
Läs granskningen!

Svartjobbsfabriken, Byggnadsarbetaren
Av: Johan Fyrk
Motivering: En svartjobbshärva i hundramiljonsklassen. Prestigebyggen där skattemedel går direkt till illegala nätverk. Ett snårigt system av falska identiteter. Med envis energi och känsla för både förvillande bolagsstrukturer och mänskliga öden kartläggs hur Svartjobbsfabriken ätit sig in i systemet och stannat där trots myndigheternas försök att hugga av dess många huvuden.

Knarket i industrin, Dagens Arbete
Av: Reportrarna Marcus Derland och Johanna Edström samt fotograf David Lundmark
Motivering: När knarket inte bara blir en del av vardagen utan även finns tillgängligt på arbetsplatsen, då blir det mänskliga priset skyhögt. I en bred granskning av ett sällan belyst område identifieras en fredad zon för missbruk och langning dit polisen inte når och där företagens insatser är tandlösa.

Ohörda rop, Filter
Av: Ola Sandstig
Motivering: Ett basalt kriterium för en bra granskning är att den får genomslag. Det här reportaget satte igång en intensiv debatt i en av vår tids mest polariserade frågor men det gjorde också något annat, som få journalister tidigare hade gjort: gav röst åt de verkliga huvudpersonerna.

ÅRETS JOURNALIST

Christoffer Röstlund Jonsson, Hem & Hyra och ETC
Motivering: En mångsidig slitvarg som levererar både tunga avslöjanden och träffsäkra krönikor. Han blandar humor med gravallvar och rotar där andra slutat gräva. Resultatet får läsaren att ömsom skratta över dråpligheter, ömsom bli riktigt förbannad över orättvisor och fusk.
Läs Christoffers granskning om elitens svarta handel med hyreskontrakt! 

Caroline Englund, Breakit
Motivering: Hon granskar branscherna som få andra ger sig in i, trots att de påverkar miljontals människor varje dag – och drar in miljarder i riskkapital. Det var länge sedan en framgångsrik magasinreporters jobb enbart kunde förlita sig på texten. I dag krävs påhittighet, kreativitet och nytänk.

Anna Kågström, Kamratposten
Motivering: Om att längta så det gör ont efter första kyssen. Om föräldern som dricker. Om saknaden efter husdjuret som dött. Den före detta dagstidningsräven, numera författaren, frilansjournalisten och undersköterskan ger stöd och kunskap i den svåraste av konster: att växa upp.

Irena Pozar, VeckoRevyn – VINNARE
Motivering: Hon har tagit ett 85-årigt varumärke in i startup-åldern. Samtidigt visar hon att klassisk journalistik också kan vara ett sätt att nå tonårstjejerna i Instagram-generationen. Tunga granskningar samsas med skönhetstips, i ett lyxigt nätmagasin som ofattbart nog drivs av en enda person.

Läs också Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade! Hem & Hyras galna succéår: Två tunga priser och 85 procent fler läsare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.