Annons

Bostadsbrist ger “uppskjuten vuxenhet” för unga i Skåne

Malmö Var tredje ung person i Malmö och Lund bor hemma hos sina föräldrar fast de egentligen inte vill. Det visar Hyresgästföreningens kartläggning av bostadssituationen.

En bitvis dyster ögonblicksbild. Det presenterades på onsdagen när Hyresgästföreningen lade fram regionala siffror från sin nya rapport.

– Det är hyresrätten som är den allra vanligaste sättet att ta sig ut på bostadsmarknaden, säger hyresgästföreningens utredare Stefan Runfeldt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men bostadsbristen sätter käppar i hjulet.

– Det leder till en sorts uppskjuten vuxenhet för de utsatta på bostadsmarknaden.

Hyresgästföreningens utredare Stefan Runfeldt visar sammanställningen

1997 började Hyresgästföreningen undersöka situationen för unga, ålder 20 till 27, på bostadsmarknaden. I årets rapport presenteras bland annat följande resultat för Malmö med omnejd:

  • Nästan var tredje person i undersökningen bor hos sina föräldrar. Två procentenheter fler i Malmö än i resten av landet. Och av dem är den absoluta majoriteten, 85 procent, missnöjda med det och vill bo i någon annan form.
  • Om de fick bestämma så skulle två tredjedelar av deltagarna helst köpa en en bostadsrätt eller ett radhus. Knappt var tredje föredrar att hyra.
  • Nästan var fjärde person i undersökningen drar sig för att bilda familj med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut idag.

Siffrorna för antal hemmaboende skåningar är högre än i den senaste undersökningen Hyresgästföreningen ser en möjlig förklaring i att man bytt mätmetod och gått från att kontakta personer via fasta telefonabonnemang till att nu även använda en webbpanel. Något som man menar ger en mer trovärdig bild. Undersökningen omfattar totalt 4297 personer varav 600 i Malmöregionen.

Rapporten presenterades i kombination med en paneldebatt som sändes live på Facebook från Hyresgästföreningens kontor på Fersens väg i Malmö. Anneli Philipsson, enhetschef för opinion och utveckling i södra Skåne, bollade frågan om lösningen på de ungas problem på den skånska bostadsmarknaden vidare till paneldeltagarna:

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Björn Lindgren, förbundschef på jagvillhabostad.nu, menar att frågan är politikernas ansvar att lösa på ett seriöst sätt och riktat mot de som är utsatta på bostadsmarknaden.

– Man måste börja med att se bostaden som en rättighet och inte en handelsvara.

Oscar Hydén, studentombud på Studentkåren i Malmö, lyfte fram bostadsbristen som en stressfaktor för studenter.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

–  Det är väldigt viktigt att det finns specifikt studentbostäder med rimliga priser.

Meja Tillberg, vice ordförande för Ung vänster i Skåne tyckte att fokus i byggandet inte borde ligga på dyra bostadsrätter eller villor och att detta borde prioriteras politiskt.

– Vi behöver fler hyresrätter där unga har råd att flytta in och bo.

Annons

Fredrik Ljunghill, kommunalråd i Lund (M), ansåg att bostadsfrågan måste lösas regionalt i Skåne

– I Lund tror vi på blandat byggande. Vi menar att det behövs hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter.

Olof Andersson, vd på bostadsbolaget Trianon i Malmö, menade utgångspunkten bör vara att ungas föräldrars ekonomi inte ska vara avgörande för deras framtid.

–  Det går att göra rätt så mycket. Vi ska bygga 450 ungdomsbostäder i Malmö. Får vi ny lagstiftning om investeringsstöd så kommer vi kunna tillhandahålla hyror som ligger mellan 5000-5500 kronor för en nyproducerad lägenhet på 35 kvadratmeter.

Hela panelsamtalet går att se i efterhand här. Rapporten i sin helhet hittar du här.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.