Bostadsbristen skadlig för Sveriges studenter

Stockholm Vad gör bostadsbristen med Sveriges studenter? Det var utgångspunkten för en konferens arrangerad av studentkårerna från Uppsala, Göteborg, Lund och Stockholm.

Konferensen anordnades gemensamt av studentkårerna i Uppsala, Lund, Göteborg och Stockholm och flera olika aktörer inom bygg- och studiesektorn var på plats för att delta. Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet och Per Eriksson, rektor för Lunds universitet pratade om hur lärosätena påverkas av bostadsbristen.

Båda poängterade hur viktigt det var att få igång byggandet av bostäder, inte bara studentbostäder.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

– Det har blivit värre, det är inte bara studentbostäder som fattas, utan även lägenheter för de som har studerat färdigt. Klart att det är jobbigt att inte veta vart man ska ta vägen, det är svårt att ha koncentration och fokus då, menade Pam Fredman som hoppades på subventioner för att få igång byggandet.

Per Eriksson tyckte också att man kunde vänta sig mer av regeringen.

– Vi behöver fler som läser på universitet, idag vidareutbildar bara 40 procent av svenskarna sig. Den stora impacten på samhällets konkurrenskraft bygger på att många människor har möjlighet att ta till sig högre utbildning.  Många duktiga studenter släpper sin plats om de inte får någonstans att bo. Vi utestänger människor från att läsa vidare på så vis. Avskaffandet av krogmomsen kostar regeringen 5 miljarder om året medan Lunds universitet kostar 2 miljarder.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Vidare följde en diskussion om studenters hälsa när det är så svårt att hitta någonstans att bo. Teo Strömdahl Östberg, vice ordförande för Södertörns studentkår menade att de studenter som kommer utifrån har det tuffare eftersom de ofta saknar ett socialt nätverk och inte kan flytta hem till föräldrarna.

– De har inte koll på vilka köer man ska ställa sig och hamnar på andrahandsmarknaden vilket är en mer osäker situation och ofta med en högre hyra. Stockholm är en dyr stad och många tvingas jobba extra. Många klarar det. Men när någonting händer, ett dödsfall eller en sjukdom i familjen, då kraschar man mycket hårdare.

Eliza Cedervall, sjuksköterska på Studenthälsan tog upp problematiken med att många studenter inte kan mantalsskriva sig på sin studieort eftersom de inte har någon bostad.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

– Då räknas man som utomlänspatient och hamnar längre ner på väntlistan. Har man då ätstörningar, ångest och depression och inte får någon hjälp blir det tufft. Ingen nekas akuthjälp, men kommer man inte från ett EU-land, så kan taxan för ett läkarbesök i Stockholm kosta 1 500 kronor, det blir en chock för många studenter. 

Stina Fredriksson, ordförande för Göteborgs förenade studentkårer lyfte fram en rapport från akademihälsa som visade på att studenter är väldig stressade, en stress som ofta kan vara mer påfrestande än arbetslivets stress.

– Det kan handla om både ekonomi och ångest över studieresultat. Men bostadsbristen är en stor faktor. Bostadsbristen påverkar definitivt unga studenter negativt.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.