Annons

”Bostadspolitiken ska vara nationell”

Nyheter Skillnaderna är små bland de svenska riksdagspartierna när det gäller EU och bostadspolitiken, visar en enkät som Hyresgästföreningen gjort.​

Sjunde juni är det val till Europaparlamentet och svenska folket ska välja vilka 18 parlamentariker som ska representera dem de kommande fem åren.

Annons
Men hur påverkas hyresgästerna av valet och vad har EU-parlamentet egentligen att säga till om när det gäller bostadsfrågorna?
Hyresgästföreningens regioner Aros-Gävle och Mitt har låtit partierna svara på sju frågor som på olika sätt rör EU och bostadspolitik.
Frågorna rör alltifrån utsläppsrätter till konkurrensregler och vid en första anblick är det svårt att hitta några egentliga skillnader bland partiernas åsikter.
Samtliga anser att bostadspolitiken är en nationell fråga och inget som EU ska lägga sig i. Inte heller EU:s system med utsläppsrätter, vilket i slutändan ger dyrare el till konsumenterna, är särskilt problematiskt, enligt partierna.
Även när det gäller ökad konkurrens från utländska byggföretag, både när det gäller arbetskraft och material, är enigheten stor.
 
Ökad konkurrens skulle kunna leda till lägre byggkostnader och därigenom lägre hyror och fler bostäder, enligt bedömare som Hyresgästföreningen hänvisar till.
Och partierna välkomnar konkurrensen från utländska aktörer, så länge de går med på den svenska arbetsmarknadens regler med kollektivavtal.
Undantaget är Vänsterpartiet som inte tror att utländska företag skulle leda till ökad konkurrens. Partiet vill hellre öka möjligheterna för mindre byggföretag i Sverige att slåss om anbuden genom att sänka byggräntan och modernisera byggprocessen.
Vänsterpartiet är också det enda parti som uttryckligen vill skjuta till EU-medel till den svenska bostadssektorn genom renoveringsbidrag till miljonprogrammet. Detta trots att partiet i ett tidigare enkätsvar sagt att det vill att bostadspolitiken ska vara nationell och bestämmas av politikerna i riksdagen.
Alaa Idris är utredare på Hyresgästföreningen och ansvarig för enkäten.
– I de stora frågorna är partierna eniga, även om det går att hitta skillnader i hur till exempel systemet med utsläppsrätter ska fungera, säger Alaa Idris som förklarar att det varit svårt att hitta på frågor att ställa till partierna.
 
Bostadsfrågor är inte ett av EU:s kompetensområden och valets betydelse för hyresgästerna är oklar, förklarar hon.
Om det ens har någon betydelse över huvud taget.  
Kanske är följande mening från Miljöpartiets enkätsvar talande för det stundande EU-valets betydelse för svenska hyresgäster: ”Vi ser inte att någon för hyresgästkollektivet specifik fråga skulle påverkas av EU-valet och anser inte heller att så bör vara fallet.”
 
 

Annons
Fakta: Snart släcks den sista glödlampan

Fakta: EU-valetSjunde juni är det val till Europaparlamentet. Sverige kommer att tilldelas 18 platser av totalt 736.

Parlamentet är unionens enda direktvalda församling och varje ledamot företräder drygt 715 000 medborgare.
Flest ledamöter har Tyskland, 99 stycken, och minst har Malta, 5 stycken.
Källa: Europaparlamentet

Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.