Annons

Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland

Nyheter Få kontroller av brandskydd i radhus görs – trots att de uppenbart behövs. Hem & Hyras tidigare granskning har visat att 6 av 10 radhuslägenheter underkänns i landet. Ett nedslag i Norrland visar att den siffran är ännu högre i norr.
En eldhärjad radhuslänga med uppsamlat bråte efter branden på gräsmattan framför.
Foto: Räddningstjänsten Medelpad
1 oktober 2022, dagen efter eldsvådan i Sundsbruk i Sundsvall. Branden upptäcktes i en carport. Tio minuter senare då räddningstjänsten kom var branden fullt utvecklad i två lägenheter. Även två bilar och två förråd stod i brand.

Radhus består av flera bostäder som sitter ihop i en länga. Om det inte finns ett fullgott brandskydd mellan bostäderna kan elden snabbt sprida sig till grannlägenheterna.

Läs artikeln om Lisa och hennes gäster som gjorde en hjälteinsats när det plötsligt började brinna i radhuslängan. Och se filmen om branden nedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På grund av risken för snabb spridning ställs det krav på ­skiljeväggar och tätning av takfot i radhus. Nuvarande lagstiftning kräver att en lägenhets byggnadskonstruktion ska stå pall i en timme innan den sprids till grannarna.

Enligt Hem & Hyras granskning så är det få kommuner i landet som utfört riktade besiktningar av brandskyddet i radhus – trots att stora brister avslöjas när sådana görs.

Endast 62 av de 243 kommuner som deltog i riksenkäten uppger att de gör eller har gjort en särskild brandöversyn gällande radhus. I de kommuner som radhusen kontrollerats visar det sig att totalt 60 procent uppvisar brister.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Åtta av tio radhuslägenheter underkänns i Norrland

En särskild granskning av Norrland, som Hem & Hyra gjort, visar att de norra delarna har ännu större brister än riket i stort.

I Norrland är det 14 av 37 svarande kommuner som gjort en särskild kontroll av brandskyddet i radhus. Ett par kommuner, Kalix och Malå, har dock uppgett att de inte har några radhuslägenheter eller bara har ett fåtal.

Men sett till de besiktningar som utförts i Norrland har nästan åtta av tio radhuslägenheter underkänts på grund av brister i brandskyddet. I bästa enskilda fall har vartannat radhus fått grönt ljus i protokollet.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Hem & Hyras kartläggning av Norrlands kontroller av brandskydd i radhuslägenheter genomfördes i nov-dec 2022. En enkät skickades ut till alla räddningstjänstområden i samtliga 44 kommuner. Enkätsvaren täcker 37 av dessa.

Umeåregionen är de som besiktat flest radhus i Norrland. Av 2 580 bostäder fick 90 procent minst en plump i protokollet.
– Det är självklart allvarligt att så många bostäder brister i brandskyddet, säger Jonas Andersson Wikström, chef inom olycksförebyggande vid Umeå­regionens brandförsvar.

Med tanke på Hem & Hyras enkät och er erfarenhet, kan man anta att det finns ett stort mörkertal av oupptäckta brister i oinventerade kommuner?

– Jag tror att resultaten i andra kommuner skulle bli ganska jämförbart med det som vi kommit fram till i samband med vår inventering, säger Jonas Andersson Wikström.

Hur stor betydelse har ert åtgärdsarbete om det börjar brinna?

– På de fastigheter där åtgärder vidtagits finns det betydligt bättre förutsättningar för att förhindra brandspridning mellan bostäder.

Varför är det inte fler som besiktar radhusen?

– Det är viktigt att ha koll på brandskyddet i radhus, det man måste ta höjd för när man påbörjar ett sådant här projekt är att det är väldigt omfattande. Det finns ett mycket stort antal radhus runt om i landet. Man måste kunna avsätta ganska stora resurser för att genomföra en radhusinventering.

Annons
Uppmanar om åtgärder – men ställer inte alltid krav

Skellefteå räddningstjänsts kontroller har gett ungefär samma nedslående resultat som i Umeåregionens.

Daniel Haarala, enhetschef för brandskydd och farliga ämnen tror, liksom Jonas Andersson Wikström, att radhuskonstruktioner har ett mer eller mindre dåligt brandskydd i alla kommuner i landet.
– Det handlar om ett systemfel där byggbranschen inte tycks ha haft någon kännedom om hur en brandavskiljande vägg ska anslutas mot yttertaket för att hålla emot branden under den tid som fordras, säger han.

En gråsprängd medelålders man med skägg i räddningstjänstkläder stående framför en brandbil.
Räddningstjänsten i Skellefteås enhetschef Daniel Haarala.

Räddningstjänsten är alltså väl medveten om problemet, men det krävs ­resurser att genomföra kartläggningar. Vilket alla inte har. Distrikten har även ställt olika krav på åtgärder av fastighetsägaren. Bristerna har påtalats med uppmaning om åtgärder, men trots att räddningstjänsten har möjlighet att utfärda förelägganden med vite är det få som gjort det.

Hem & Hyras kartläggning har uppmärksammats av bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi tycker att den här kartläggningen ni har gjort är jättebra. Den belyser den här problematiken och vi har själva inte gjort någon sådan här undersökning. Jag tycker det här är en tydlig indikation på att vi behöver göra något, säger Marcus Vilhelmsson, enhetschef för brand och räddning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Exakt vad som kommer göras är oklart, men Vilhelmsson nämner att frågan möjligen kommer att tas upp i samband med en konferens i vår som handlar om räddningstjänstens förebyggande arbete.

Fakta: Så kan du kontrollera ditt brandskydd!

Bor du i radhus och vill veta vilket brandskydd det finns och om ditt hus är godkänt?
Hem & Hyra har sammanställt några tips på hur du kan göra.

Nedan är två exempel på hur det inte får se ut, enligt Räddningstjänsten.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.