Annons

Bristande mångfald väcker debatt i Västsverige

Västra Götaland När Hyresgästföreningen Västra Sverige ska nominera delegater till förbundsstämman finns inte en enda person med utomeuropeisk bakgrund på listan. "Jag blev förvånad att vi inte kommit längre" säger regionordförande Kristofer Lundberg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
I morgon, 30 november, är det höstfullmäktige i Göteborg för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Fullmäktige ska bland annat välja ombud till den nationella förbundsstämman. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

UPPDATERING: Valberedningens förslag gick inte igenom rakt av. Läs här hur valet av ombud gick.

Nästan hälften av alla som bor i hyresrätt är under 35 år, enligt SCB. 42 procent har utländsk bakgrund.*

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men när Hyresgästföreningen kallar samman sitt högsta beslutande organ, förbundsstämman, brukar få ombud komma från de grupperna.

I morgon ska region Västra Sverige välja ombud till förbundsstämman. Det sker på höstfullmäktige. Förslaget från valberedningen har redan orsakat debatt.

På listan över ordinarie ombud står 20 personer, där hälften är kvinnor och hälften män. Medelåldern är 52 år. Det är lågt i sammanhanget, men listan når inte upp till målet om att var femte nominerad ska vara under 35 år. (Se faktaruta.)

Läs ocksåNya ansikten i styrelsen för region Västra Sverige

Dessutom finns inte en enda person med utomeuropeisk bakgrund på listan. Däremot finns det relativt många med sådan bakgrund på listorna över reserver och övriga nominerade.

Detta har fått regionordförande Kristofer Lundberg att skriva ett upprört inlägg på Facebook. Till Hem & Hyra säger han att han blev både förvånad och trött när han såg valberedningens förslag.

– Jag blev förvånad att vi inte har kommit längre. Det handlar inte om kvotering. Vi har en stark region med förtroendevalda på alla nivåer som är drivande, kunniga och kompetenta. De riskerar att gå förlorade för att de inte liknar en själv, för att de aldrig får chansen.

Annons
Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Samtidigt framhåller han att han ogärna vill föregå lördagens diskussion och omröstning. För en diskussion lär det bli.

– Jag har aldrig varit med om att så många har hört av sig inför ett val. Vi i mångfaldskommittén har tagit emot mycket synpunkter, och många frågor.

Regionens mångfaldskommitté bildades förra året och består av fyra förtroendevalda, däribland Kristofer Lundberg. På lördagens fullmäktigemöte lämnar kommittén en skrivelse till fullmäktige.

– Jag hoppas att fullmäktige väljer en delegation till stämman som speglar våra bostadsområden och vår rörelse. Mångfaldsfrågan är så pass viktig. Vår region var först med att tillsätta en mångfaldskommitté förra året, för att belysa frågan om behovet av mångfald. Det är helt avgörande för att nå målet om 51 procents anslutna hyresgäster och 22 000 förtroendevalda år 2027.

Regionens ordförande anser att det hämmar Hyresgästföreningens möjligheter att utvecklas som folkrörelse om människor inte känner sig hemma i den.

– Det handlar inte om att armbåga ut äldre, eller svenskar. Utan om att inte armbåga ut unga, och invandrare.

I valberedningens förslag har två personer utländsk bakgrund, genom rötter i andra europeiska länder. En av dem har ändå ställt sin plats som stämmoombud till förfogande i sociala medier.

Annons

– Jag kommer också att göra det. Jag vill ha en delegation som speglar vår region. Vi kan inte prata mångfald och inte vara beredda att driva igenom den, säger Kristofer Lundberg.

LÄS MER:

• Hem & Hyra granskade Västsveriges representation inför stämman 2014. Den var svag när det gällde etnisk mångfald, men långt ifrån sämst i landet.

• 2018 gjorde Hem & Hyra en sammanställning av alla regioners nomineringar. Då var ingen förbättring i sikte, trots att det antogs nya mål och en skärpt strategi för valberedningarna 2016.

Så är Hyresgästföreningen uppbyggd, från ditt kvarter till landsomfattande organisation.

Fakta: Valberedningens förslag
Antal ombud Andel under 35 år Andel kvinnor Andel med utländsk bakgrund* Varav utomeuropeisk
Västra Sverige 20 10% 50% 10% 0%
Målsättning Minst 20% 40-60 % Minst 11 %

*Personer som är födda utanför Sverige, eller vars båda föräldrar är födda utanför Sverige (SCB:s definition). Siffrorna i början av artikeln är från 2017.

Fakta: Västsvenskar med utländsk bakgrund

I de kommuner som omfattas av Hyresgästföreningen Västra Sverige (från Varberg i söder till Orust i norr) är den genomsnittliga andelen invånare med utländsk bakgrund 16,6 procent.

I Göteborgs stad är andelen 36,1 procent.

Källa: SCB

Läs också Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.