Annons

Nya ansikten i styrelsen för region Västra Sverige

Västra Götaland Två helt nya namn tar plats i styrelsen för region Västra Sverige. Samtidigt förlorar föreningsområde Varberg sin röst i det högsta verkställande organet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Julia Sjöberg (arkivbild)
Christina Abrahamsson och Agneta Fasth tar plats i regionstyrelsen.

I helgen höll Hyresgästföreningen i region Västra Sverige årsmöte. Ett av uppdragen för regionfullmäktige var att välja fem ledamöter till regionstyrelsen.

Valberedningen hade föreslagit ett helt nytt namn, Nödingebon Agneta Fasth från föreningsområde Södra Bohuslän. Hon vill kämpa mot marknadshyror och stoppa värdeöverföringar från kommunala värdar, men har också en annan hjärtefråga:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag tycker att värdegrunden är väldigt viktig. Jag ser och hör att det finns massor att göra, sade hon i en kort presentation inför regionfullmäktige.

På valberedningens lista fanns även Lisbeth Norberg från föreningsområde Östra Göteborg, som har suttit i regionstyrelsen tidigare. Norberg var nominerad för omval i fjol, men miste då sin post efter omröstning.

Slutligen föreslogs omval av tre sittande ledamöter: styrelsens vice ordförande Ronny Bengtsson från föreningsområde Västra Göteborg, Karin Fagelberg från Varberg och Per Olsson från Hisingen.

Annons
Läs ocksåFärre medlemmar ger sämre ekonomi i StorgöteborgHyresgästföreningens regionfullmäktige och sedlar, collage.

Men det fanns även andra kandidater. Ett flertal ombud valde bland annat att plädera för Christina Abrahamsson, göteborgare och nytillträdd ordförande för Hyresgästföreningen Centrum.

Trots kort tid som medlem har hon snabbt profilerat sig i föreningens bostadspolitiska arbete, bland annat som moderator och debattör.

– Jag gick med i Hyresgästföreningen för 2,5 år sedan för att jag ansåg att hyresrätten var den mest hotade upplåtelseformen, sade hon inför regionfullmäktige.

Läs ocksåFörslag inför västsvenskt årsmöte: hyrestak för alla

Efter sluten omröstning med mentometerknappar stod det klart att Abrahamsson tar klivet in i regionstyrelsen. I stället förlorar Varbergsbaserade Karin Fagelberg sin plats.

Annons

Det betyder att ett av de största föreningsområdena utanför Göteborg inte längre finns representerat i regionens högsta verkställande organ, för första gången på många år.

Inför valet argumenterade flera ombud för att det är viktigt att regionens geografiska bredd avspeglas runt regionstyrelsens bord. Andra menade att dagens bostadspolitiska situation kräver en mer aktivistisk hållning, och att den sortens egenskaper därför är viktigare just nu.

Den nya styrelsen består av sex kvinnor och fem män. De senaste åren har fört in en stor andel nytt blod. Förra året valdes fyra helt nya ledamöter in, och nu alltså ytterligare två nya.

Fakta: Nuvarande regionstyrelsen
 • Ordförande: Kristofer Lundberg, Angered
 • Christina Abrahamsson, Centrum (nyval)
 • Janna Atta, Hisingen
 • Ronny Bengtsson, Västra (omval)
 • Agneta Fasth, Södra Bohuslän (nyval)
 • Pia Fridström, Centrum
 • Joakim Hagberg, Angered
 • Alexander Hutter, Södra Bohuslän
 • Maria Ilves, Västra
 • Lisbeth Norberg, Östra (nyval)
 • Per Olsson, Hisingen (omval)

Varje ledamot sitter på ett tvåårigt mandat.

Västsvenska årsmöten 2019
Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.