Byborna byggde byns nya lägenheter
Den typiska byn i Norrland har i första hand villor som boendealternativ. Men behovet av olika boendeformer finns. Inte minst finns det runt om i våra fyra nordliga län en tydlig efterfrågan från äldre som kanske levt hela livet i byn och vill bo kvar när orken tryter. Eller byns unga som kanske vill bo kvar, men ännu inte har råd att köpa ett eget boende.
Hem & Hyra åkte till lilla byn Klöverträsk, som ligger mellan Luleå och Älvsbyn, för hitta ett exempel på hur Norrlands småorter kan lösa behovet av blandade boendeformer. För här tog byborna bokstavligen tag i situationen, när förskolebyggnaden lämnades tom och ingen visste vad det skulle bli av den.
– Vi visste att behovet av lägenheter är stort även här i Klöverträsk. Men ingen byggde, säger Joel Lundberg, bybo, byggare och djupt engagerad i byn.
Det blev med andra ord en liten utmaning. Men byborna lät sig inte skrämmas, utan plockade upp den kastade handsken och snart satt de med en projektplan och ritningar för fyra lägenheter i den gamla förskolebyggnaden. Det behövdes en juridisk person för både bygge och uppdraget som hyresvärd. Då hoppade den lokala pingstförsamlingen på projektet.
I började i oktober 2015 inleddes byggandet. Byborna delades in i fyra arbetslag om 8-10 personer, som byggde vardera en kväll i veckan och var fjärde lördag. I april var det klart för hyresgästerna att flytta in.
– Det har varit fantastiskt att se den kraft vi har i bygden. Så många som jobbat för att skapa det här, helt ideellt. Det är helt otroligt, säger Joel Lundberg.
Byautvecklingsgruppens Ragnvy Johansson är glad att projektet gick att genomföra:
– Det behövs olika former av boenden. Både unga och äldre behöver möjligheten att bo kvar i byn, i stället för att tvingas i väg från vänner och bekanta, säger hon.
Helga och Rune Lindfors flyttade från gården som varit deras hem i 59 år. Där hade det blivit för stort, många trappor och mycket att ta hand om. För mycket helt enkelt.
– Det är tryggare för oss och så mycket lättare att ta hand om, säger Rune Lindfors.
Helga dukar fram kaffe och underbara bakverk på bordet på lägenhetens altan. Hon ler och verkar njuta av livet som hyresgäst i ett lagom stort hem. På frågan om hur det känns att bo i en lägenhet efter nära 60 år i eget hus säger hon:
– Härligt! Och så slapp vi flytta från Klöverträsk. Allt finns i lägenheten. Det här är perfekt.
Bland dem som var med och byggde de nya lägenheterna, finns Emelie och Robin Enmark. Nu bor de i huset.
– Jag är från Klöverträsk och vill bo kvar här. Men vi ville inte ännu bo i ett hus, så det här är passade jättebra, säger Emelie, som jobbar i byns skola.
Paret väntar sitt första barn och känner att lägenheten, en trea med öppen planlösning, kommer att räcka ett tag framöver. Senare kanske det blir ett eget hus.
– Så länge vi ryms här finns ju ingen direkt anledning att flytta. Och det tar inte mer än 20 minuter för mig att komma till jobbet i Älvsbyn, säger Robin Enmark.
Det bor cirka 280 personer i Klöverträsk. Byautvecklingsgänget har tidigare byggt sex lägenheter, alldeles intill de nya. En bit bort finns fyra lägenheter till. Alla är uthyrda och det finns till och med en bostadskö. Just nu innehåller den nio personer.
– Det är uppenbart att behovet av blandade bostäder är stort. Det ger äldre en möjlighet att bo kvar i byn och det blir lättare att få lite rotation på bostäderna, säger Joel Lundberg.
– Det har varit en intensiv period och många är lite slitna. Men det är härligt att se lägenheterna som vi i byn byggt för byns skull. Bättre än så kan det ju inte bli.