Annons

Byggandet fortsätter minska – men andelen hyresrätter ökar

Nyheter Under många år har ungefär hälften av de lägenheter som byggts i Sverige varit bostadsrätter. Nu ökar andelen hyresrätter kraftigt, men det sker i en kraftig nedgång av bostadsbyggandet.
Bostadsbyggandet minskar, men hyresrätten vinner mark, enligt preliminär statistik från SCB.

Preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att 61 procent av de lägenheter som påbörjades under januari till juni är tänkta att bli hyresrätter.

– Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare. Det brukar vara ungefär hälften hyresrätt och hälften bostadsrätt, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Man får gå tillbaka till slutet av 1990-talet för att hitta år då andelen färdigställda hyresrätter var så hög.

Möjligen kan andelen bli ännu större eftersom det finns en eftersläpning i rapporteringen. Framför allt brukar det gälla kommuner utanför storstadsområdena, där hyresrätter är vanligare.

Dessutom kan upplåtelseformen ändras under byggtiden. På senare år har flera projekt som enligt planen skulle bli bostadsrätter gjorts om till hyresrätter när husen stått klara.

Annons
Läs ocksåMinskat byggande 2018 – men inte i Malmö och Göteborg

Även om andelen hyresrätter ökar, minskar det faktiska antalet hyreslägenheter som byggs. Förklaringen är att bostadsbyggandet fortsätter att minska efter en kraftig topp 2017. Jämfört med första halvåret i fjol minskade antalet byggstarter med nio procent för flerbostadshus. Småhusbyggandet minskar ännu mer, med 21 procent.

Det ser inte ut att vara en tillfällig nergång.

– Vi gör inga prognoser men visst ser ut som att bostadsbyggandet kommer att fortsätta att minska eftersom det är en nedgång även när det gäller beviljade bygglov, säger Johannes Johansson.

Läs ocksåÖver 1 000 svårsålda bostadsrätter blir hyresrätter

Utvecklingen skiljer sig mycket åt mellan olika delar av landet. I Västra Götaland, Kalmar och Östergötlands län ökade antalet påbörjade hyresrätter, medan de minskade kraftigt i exempelvis Skåne län.

Annons

Påbörjade hyresrätter per län, januari – juni 2019:

Siffrorna är preliminära. Uppgifter från Gotland saknas.

Läs också Göteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.