Annons

Över 1 000 svårsålda bostadsrätter blir hyresrätter

Stockholm Stockholm, Mölndal, Malmö, Jakobsberg och Nynäshamn. Det är några av städerna där över 1 100 svårsålda bostadsrätter har blivit hyresrätter. Wallenstam ligger i topp med 370 lägenheter som omvandlats till hyresrätter.
De 150 lägenheterna i Nynäshamn skulle bli bostadsrätter men blir nu hyresrätter.

Det är inte helt ovanligt att hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Men nu råder motsatt trend i flera projekt. Hem & Hyra har hittat nio projekt med 1109 bostadsrätter som istället blivit hyresrätter.

Flest lägenheter har Wallenstam omvandlat, 370 stycken. Det rör sig om 170 svårsålda bostadsrätter i Solberga, 133 lägenheter i Mölndal och 75 lägenheter i Sundbyberg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Stena Fastigheter, som precis som Wallenstam äger och förvaltar massa hyresrätter, har omvandlat 75 bostadsrätter i Jakobsbergs centrum och 81 lägenheter Uppsala till hyresrätter.

Andra företag som gör om bostadsrätter till hyresrätter är Glommen & Lindberg i Nynäshamn som gör 150 hyresrätter istället för bostadsrätter på den gamla konferensanläggningen Utsikten.

I Märsta Port har Rikshem köpt ett misslyckat bostadsrättsprojekt av Peab som istället blir 82 hyresrätter.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Två andra bolag som tänkt om är Brabo och Småa som bygger i Barkarbystaden i Jakobsberg. Brabo kommer att göra om cirka 130 bostadsrätter till hyresrätter och Småa gör om 150 bostadsrätter till hyresrätter. Bolagets vd Fredrik Arpe, märker av förändringen på marknaden. Det ibland ensidiga fokuset på att bara bygga bostadsrätter har ändrats.

– Trenden är att det förs en bredare diskussion med kommunerna om vilka upplåtelseformer som ska byggas jämfört med tidigare. Vi har flera projekt där vi för diskussioner om att blanda upplåtelseformer. Men eftersom markpriset är olika för hyresrätter och bostadsrätter så gäller det att få med sig kommunerna, säger han.

Stefan Björk på hyresgästföreningen har förhandlat hyrorna för Utsikten i Nynäshamn och förhandlar nu hyrorna för Stenas lägenheter i Jakobsberg.
– Det är en trend att bostadsrätter blir hyresrätter, vi känner till fem projekt bara i år. Jag tror vi kommer att få se fler projekt i Barkarbystaden där man byggt många bostadsrätter lagom till att marknaden blev sämre.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Men i takt med att bostadsrättsprojekt blir hyresrätter har ett nytt problem dykt upp. Bolagen har ofta betalat dyrt för marken vilket gör att vissa bolag vill lägga den kostnaden på hyran.
– Vi har sagt att det är en diskussion som bolaget och kommunen får ta, den eventuella kostnaden ska inte läggas på hyran, säger han.

Annons

Även i Malmö görs bostadsrätter om till hyresrätter. När bostadsbolaget Trianon inte fick sålt 64 bostadsrätter i miljonprogramsområdet Lindängen så gjordes de om till hyresrätter. Men bolagets vid Olof Andersson säger att de även i nästa nyproduktionsprojekt i Rosengård kommer att försöka bygga både hyresrätter och bostadsrätter.
– Vi ger oss inte. I Rosengård ska vi bygga 1 000 lägenheter på sikt och målet är att hälften ska vara hyresrätter, säger han.

Tony Chmielewski på exploateringskontoret på Järfälla kommun är projektchef för Barkarbystaden där Brabo och Småas bostadsrätter nu blir hyresrätter.
– Tanken var att det skulle vara 100 procent bostadsrätter men när marknaden blev sämre gick vi med på att ändra eftersom vi ville att det skulle byggas, säger han.

För kommunens del innebär det mindre intäkter eftersom markpriset är lägre när den används till hyresrätter jämfört med bostadsrätter.
Fram till 2040 ska 18 000 bostäder byggas i Barkarbystaden, det politiska målet är att 70 procent ska vara bostadsrätter och 30 procent hyresrätter. Men den svalare marknaden har fått kommunen att tillfälligt stuva om i procentsatserna vid tilldelningen av mark till etapp tre i byggprojektet.
– Nu testar vi målet att bygga 50 procent bostadsrätter och 50 hyresrätter. Det långsiktiga målet är 70 procent bostadsrätter men i perioder som nu när det är lite sämre marknad för bostadsrätter kan vi ändra målet tillfälligt, säger han och tillägger att för att få en rationell förvaltning är det bra med en viss andel hyresrätter.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.