Annons

Byggboom i Stockholm

Nyheter Rekordmånga lägenheter påbörjades förra året i Stockholm, visar siffror från Stockholms stad. Nästan hälften av lägenheterna är hyresrätter.​

​Det är Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, USK, som tagit fram siffror över bostadsbyggandet i huvudstaden.

Annons
Förra året påbörjades 8 431 lägenheter i Stockholm, den högsta siffran sedan mitten av 1970-talet. En majoritet av de nya lägenheterna är bostadsrätter, men det byggs även hel del hyresrätter.
Trettionio procent av de nya bostäderna är planerade hyreslägenheter, enligt Bo Karlsson vid USK.
– Men det kan ändras under resans gång. Det kan ju vara så att man bestämmer sig för att de tänkta bostadsrätterna faktiskt passar bättre som hyresrätter, säger han till Hem & Hyra.
 
USK gör, liksom Statistiska centralbyrån och Boverket, bedömningen att en hel del av de påbörjade hyresrätterna beror på regeringens beslut att minska subventionerna för nybyggnation. Det betyder att det med all sannolikhet kommer att påbörjas färre lägenheter i år.
– Ja, eftersom byggbolagen tidigarelagt en del av årets produktion för att få del av subventionerna, säger Bo Karlsson.
Främst är det tvåor och treor som byggs och de populäraste områdena är Södra Hammarbyhamnen och Liljeholmen, enligt Bo Karlsson.
 
Är det en utvidgning av innerstaden som håller på att ta form?
– Det kan man säga, även om Södra Hammarbyhamnen faktiskt räknas som en del av innerstaden, säger Bo Karlsson.
I slutet av 2006 fanns det sammanlagt 423 100 lägenheter i Stockholm.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.