Annons

Byggstart på Eddan senare i år

Linköping Efter många turer räknar Stångåstaden med att kunna dra i gång bygget av 200 nya lägenheter i kvarteret Eddan. Detaljplanen har nu vunnit laga kraft.
, ,

Tomten, som nu är en grusplan med parkeringsplatser, har tidigare bland annat varit busscentral. Tanken var förut att bygga ett parkeringshus med åtta våningar, ett förslag som uppenbarligen väckte en del känslor eftersom detaljplanen överklagades ända upp till regeringsrätten.

Men innan något p-hus hann byggas ändrades planerna och Stångåstaden presenterade idén om att i stället bygga bostäder. Efter arbete med en ny detaljplan och en arkeologisk utgrävning så har nu projektet tagit ett stort steg närmare ett förverkligande. Detaljplanen har precis vunnit laga kraft.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns fantastiskt roligt. Det här är en av våra finaste byggplatser. Jag har jobbat med det här projektet i snart sex år, säger Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg.

Han är förvånad över att detaljplanen inte har överklagats.

– Ja, det är jag faktiskt men på ett positivt sätt. Jag tycker att det tyder på att vi har gjort ett bra jobb. Vi har bland annat pratat mycket med grannar, säger han.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Att detaljplanen nu är fastslagen betyder att det kommunala bostadsbolaget kan gå vidare med satsningen. Närmast väntar förprojektering och anbudsförfarande.

– Det blir kvartersbebyggelse med två stora gårdar och en gångbana genom kvarteret. Husen får fyra till elva våningar.

Annons

Högst blir huset närmast korsningen Djurgårdsgatan-Drottninggatan. Det får också en modernare arkitektur än huset som byggs närmare Trädgårdsföreningen.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Där blir gestaltningen mer lik äldre bebygelse, med sadeltak till exempel.

På en skylt som Stångåstaden satte upp på platsen redan för över ett år sedan står att det planeras för 150 nya lägenheter. Men det blir fler än så.

– Totalt blir det cirka 200 bostäder. Det blir fler mindre lägenheter än vi hade tänkt från början och då får man in ett större antal på samma yta, säger Anders Stjärnberg.

Byggstarten planeras till slutet av året och han räknar med att hela byggtiden blir cirka 2,5 år. Det är längre än normalt, vilket enligt Anders Stjärnberg beror framför allt på att det ska byggas parkeringsgarage under marknivå, vilket tar tid.

– Men de första hyresgästerna kommer troligen att kunna flytta in tidigare.

Annons

Hyrorna är ännu inte satta.

– Jag kan inte uttala mig alls om hyresnivåerna än, säger Anders Stjärnberg, som berättar att fler än 1 500 personer har registrerat sig som intresserade av projektet.

Stångåstaden och kommunen har fått ta emot en del synpunkter på att en av de största allmänna parkeringsplatserna i centrum försvinner så snart bygget drar i gång.

– Ja, så är det. Det blir bara platser för boende och de som har verksamhet i husen.

För att kompensera detta finns planer på att bygga ut parkeringshuset Akilles som ligger några kvarter längre västerut.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.