Annons

Chockbesked svart på vitt: Fastighetsägarna kräver nu hyreshöjningar på över 10 procent

Nyheter Fastighetsägarna Stockholm vill höja hyrorna med 9,5 procent från första januari 2023. Det skulle innebära en höjning med cirka 700 kronor i månaden för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor. Samtidigt kommer ett ännu högre krav från värdarna i Mellansverige och Norrland: 10,2 procent. Yrkandena kan jämföras med förra årets snitthöjning för riket: 1,71 procent.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm
Foto: Kenneth Samuelsson & Getty Images
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm, säger blankt nej till hyreshöjningar på 9,5 procent.

Fastighetsägarna Stockholms krav på hyreshöjning har skjutits upp flera gånger. Men så kom det, med besked. Organisationen kräver att hyran höjs med 9,5 procent från första januari 2023. Men enligt organisationens pressmeddelande skulle hyran behöva höjas med uppemot 25 procent för att kompensera för kraftigt ökade ränte- och förvaltningskostnader.

Men det här är inte det enda chockyrkandet. Fastighetsägarna MittNord, som omfattar stora delar av Mellansverige och Norrland, yrkar på hela 10,2 procent för sina medlemmar i Uppsala. Båda yrkandena ligger skyhögt över förra årets utfall som var på under två procent. Den högsta kända hyreshöjningen under förra förhandlingarna återfanns i småländska Emmaboda. Även den höjningen, 4,42 procent, är alltså inte ens hälften av de här ökningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, är tydlig med att de inte kommer att gå med på några 9,5 procent i hyreshöjningar.

– I Stockholm har vi redan höga hyror, så skulle vi lägga på tio procent så kommer folk att tvingas flytta. Vårdpersonal, städare och kafépersonal kommer inte att kunna bo här. Hyresgästerna kan inte bära en så hög höjning.

”Kan inte blaffa på 10 procent”

Han menar att hyrorna har höjts de senaste åren trots att hyresvärdarna knappt haft några kostnadsökningar och därför haft möjlighet att bygga upp marginaler.

– Just nu är vi i en väldigt ovanlig situation som torde vara övergående. Vi kan ju inte då blaffa på nästan 10 procent permanent.

Annons

Hem & Hyra har mejlat några frågor om kravet till Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Varför vill ni höja så mycket som 9,5 procent?

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

– De kostnadsökningar vi ser nu är dramatiska. De omfattar allt från finansiering, underhåll och renovering till taxor och avgifter. För att hantera dessa kostnader skulle hyrorna behöva höjas med 20 till 25 procent eller mer. Den modell som vi, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har kommit överens om att använda i årets förhandlingar innebär dock att den historiska utvecklingen ska vägas in. Det gör att hyreshöjningen kommer att bli väsentligt lägre. Enligt våra beräkningar handlar det om en höjning på cirka 10 procent.

”Inget annat än oansvarigt”

Vilka konsekvenser tror du en sådan höjning skulle få för hyresgästerna?

– Vi inser att 9,5 procent kan uppfattas som mycket. Jämfört med de kostnader som drabbar de hushåll som äger sitt eget boende är höjningen dock begränsad.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Bedömare befarar att en sådan höjning skulle göra att hyresgäster kan behöva flytta från sina hem, vad tänker du kring det?

Annons

– Även om hyresgästerna drabbas i väsentligt mindre utsträckning än de hushåll som äger sitt eget boende, kan det finnas hyresgäster som får problem att betala hyran. Ett fortsatt förstärkt bostadsbidrag för dessa hushåll är en viktig del i den sociala bostadspolitiken. Dessutom finns det säkerligen en öppenhet från hyresvärdarnas sida att hjälpa till om det skulle bli problem, exempelvis genom att upprätta avbetalningsplaner.

I ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen region Stockholm så kommenterar regionordförande Susanne Sjöblom yrkandet från Fastighetsägarna Stockholm.

– Att yrka på en så här stor höjning i det läge som råder nu är inget annat än oansvarigt. Det skulle innebära en ekonomisk dödsstöt för många utav våra medlemmar i regionen. Vart tänker de att hyresgästerna som inte har råd med höjda hyror, våra pensionärer och ensamstående föräldrar, ska ta vägen? Var ska de bo? frågar sig Susanne Sjöblom.

Fastighetsägarna Stockholms yrkande gäller hyresförhandlingar om ett ramavtal med Hyresgästföreningen region Stockholm som bestämmer hur stor hyreshöjningen ska bli från första januari 2023. Ramavtalet rekommenderas sedan att användas av privatvärdar i Stockholm med cirka 95 000 lägenheter.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.