Annons

Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något”

Stockholm Bostadsbolagens krav på kraftiga hyreshöjningar har fått hyresgäster att reagera på flera håll i landet. Utanför Stockholmshems kontor på Södermalm demonstrerade cirka 200 personer mot bolagets krav på 9 procent i hyreshöjning. ”Det är viktigt att visa sitt missnöje”, säger Haby M`baye.
Demonstration mot hyreskrav
Foto: Kenneth Samuelsson
Cirka 200 personer hade samlats utanför Stockholmshems kontor för att protestera mot bolagets krav på 9 procent i hyreshöjning.

Fisksätra, Södermalm och Skarpnäck. Gårdagens demonstration mot bostadsbolagens krav på kraftiga hyreshöjningar lockade människor från olika delar av Stockholm.

En av dem som protesterade utanför Stockholmshems kontor på Hornsgatan var Karin Nilsson, 63-årig förskollärare, som bor i en av Stockholmshems lägenheter i Kvarteret Linjalen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Karin Nilsson, 63 år, skulle drabbas hårt av en rejäl hyreshöjning.

Med några år kvar till pension och en hyra på 8 500 kronor är hon en av dem som skulle drabbas hårt om bostadsbolagets krav på 9 procent i hyreshöjning blir verklighet.

– Jag skulle klara mig men får redan nu dra in på saker med tanke på de höga priserna på bland annat mat och el och en höjning med cirka 800 kronor skulle bli rejält kännbart. Det blir en fråga om man ska kunna bo kvar eller behöva flytta till en billigare lägenhet, säger hon.

Haby M´baye har tagit sig från Fisksätra i Nacka för att demonstrera. Hon är mammaledig och har en hyra på över 8 000 och skulle påverkas rejält av en kraftig hyreshöjning.

Annons
Läs också75 000 Stockholmare krävs på nio procent i hyreshöjning av kommunala bostadsbolagAdam Hillawi

– Allt blir svårare om de höjer hyran så mycket, livskvalitén blir sämre och det blir svårare för ungdomar att flytta hemifrån.

Haby M`baye från Fisksätra tycker det är viktigt att visa sitt missnöje.

Hon tycker också det är viktigt att visa sitt missnöje genom att demonstrera och tror att det kan ge effekt om tillräckligt många sluter upp.

– Det är viktigt att inte sitta och klaga i inlägg på sociala medier utan också försöka göra något, säger hon om varför hon har valt att demonstrera.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed

Förutom att enskilda hyresgäster skulle påverkas om kraven på kraftiga hyreshöjningar blir verklighet så pekar Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, på en annan konsekvens av en rejäl höjning.

Annons

– Går hyran upp för mycket så påverkas köpkraften i hela samhället eftersom hyresgästerna inte kan gå på kafé eller har råd att handla saker och då kan arbetslösheten öka, säger hon.

Demonstration
Budskapet från demonstranterna var tydligt.

Linus Jakobsson, 21 år, lyfte fram att kraftiga hyreshöjningar inte bara påverkar dagens hyresgäster utan även framtidens. Han bor än så länge hemma hos sin pappa i Skarpnäck men vill flytta hemifrån på sikt.

–Jag är här och protesterar eftersom det kommer ännu svårare för mig att flytta hemifrån om deras krav går igenom, säger han.

Läs också Hyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.