Chocknotan: 740 000 kronor för kattkiss och rökning

Hyresgästen, en man i 55-årsåldern, bodde i fyrarumslägenheten i tre år. Under den tiden hann bostaden bli totalförstörd. Det hävdar hyresvärden MKB, Malmö kommunala bostadsbolag, som har helrenoverat lägenheten efter att mannen flyttat ut. Flyttnotan skickade de till den före detta hyresgästen.
När mannen inte betalade stämde värden honom i tingsrätten, som nu ger MKB rätt. Eftersom mannen aldrig dök upp till förhandling, eller har protesterat mot kravet, handlar det om en så kallad tredskodom. Där slår domstolen fast att hyresgästen ska stå för hela kostnaden på totalt 740 000 kronor. I summan ingår också tre obetalada hyror och avhysningskostnad.

Dyrt röka inomhus
Enligt hyresvärden har mannen rökt inomhus. ”Nikotinskador är tydligt synliga på ytskikten”, står det i deras besiktningsprotokoll. Dessutom har hyresgästen haft en katt som har kissat på parkettgolven. Det har orsakat ”missfärgningar och stark urinlukt”. ”Hyresgästen ses som ansvarig för dessa skador”, konstaterar hyresvärden.
MKB har valt att riva ut i princip allt i lägenheten: trösklar, vägglister, tapeter i samtliga rum. Man har rivit ut golv och gjort asbestsanering, sanerat garderober och sprutlackerat. Spisfläkten är utbytt liksom köksskåp och diskmaskin. Även balkongen har blivit sanerad. Enbart saneringsteknikern har kostat 177 000 kronor. Alla eluttag, takuttag och strömbrytare är nya.
Är det verkligen rimligt att kräva att hyresgästen ska stå för sådant som asbetssanering och nya elluttag i hela lägenheten?
– Om eluttagen behöver bytas på grund av skador som kunden har orsakat är det kundens ansvar att betala för dessa. Men det är viktigt att påpeka att vi har ändrat delar av vårt arbetssätt sedan det här ärendet. Vi debiterar inte längre för asbestsanering, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Nya rutiner kan kapa kostnader
Att MKB tvingades helrenovera lägenheter är helt och hållet hyresgästens skuld och ansvar, anser Margaretha Söderström..
– I de fall en kund flyttar in i en lägenhet i fint och delvis nyrenoverat skick, med ett helt nytt golv och spis i köket, helt nytt badrum tre månader efter inflytt, två år gamla parkettgolv i samtliga sovrum och vinyl i hall, blir uppsagd på grund av flertalet uteblivna hyror och lämnar en vanvårdad lägenhet måste vi agera. Lägenheten behöver återställas till ett skick som gör att den går att hyra ut på nytt och att skadorna inte riskerar förvärrar fastigheten ytterligare, vilket skulle kunna påverka grannarna, säger hon.
Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresgästen i fallet.
Läs även: Detta gäller för rökning i hyresrätt!
- Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
- Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
- Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
- I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
Får du röka inomhus, på balkongen eller uteplatsen i din hyresrätt?