Annons

Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Borås En man i Borås tvingas nu betala drygt 700 000 kronor i skadestånd efter att han slängt en cigarrettfimp från askfatet i soporna och tänt eld på lägenheten.
Från polisens förundersökningsprotokoll som visar vart branden misstänks ha startat.

Sommaren 2023 satt mannen och rökte under köksfläkten i sin lägenhet. Just den här dagen var han hemma med sin son och de hade precis ätit frukost.

Planen för dagen är att tillsammans med sonen bege sig ut för att handla kläder. Mannen fimpar cigaretten i askkoppen och slänger innehållet i soporna innan de beger sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Telefonen ringer

Mindre än en halvtimma senare ringer mannens telefon. Någon sa att det brann i hans lägenhet och han skyndade sig hem. Enligt domen ska mannen därefter ha gett sina nycklar till räddningstjänsten som kunde släcka branden.

Annons

Mannen själv menar att branden kan ha startat via en exploderande mikrovågsugn, men erkänner samtidigt att han inte kontrollerade att cigaretten var släckt och säger att papperskorgen inte var tömd.

Dyr historia

Enligt brandplatsundersökningen så är det dock tydligt, branden startade till följd av att någon tillfört eld, glöd eller värme under diskbänken.

Annons

Mannen döms därför för allmänfarlig vårdslöshet. Han ska dels betala dagsböter, men även ett skadestånd till det kommunala bostadsbolaget Aktiebolaget Bostäder i Borås på 727 234 kronor. Mannen har förnekat brott och bestritt skadeståndet.

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.