Annons

Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Borås En man i Borås tvingas nu betala drygt 700 000 kronor i skadestånd efter att han slängt en cigarrettfimp från askfatet i soporna och tänt eld på lägenheten.
Från polisens förundersökningsprotokoll som visar vart branden misstänks ha startat.

Sommaren 2023 satt mannen och rökte under köksfläkten i sin lägenhet. Just den här dagen var han hemma med sin son och de hade precis ätit frukost.

Planen för dagen är att tillsammans med sonen bege sig ut för att handla kläder. Mannen fimpar cigaretten i askkoppen och slänger innehållet i soporna innan de beger sig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Telefonen ringer

Mindre än en halvtimma senare ringer mannens telefon. Någon sa att det brann i hans lägenhet och han skyndade sig hem. Enligt domen ska mannen därefter ha gett sina nycklar till räddningstjänsten som kunde släcka branden.

Annons

Mannen själv menar att branden kan ha startat via en exploderande mikrovågsugn, men erkänner samtidigt att han inte kontrollerade att cigaretten var släckt och säger att papperskorgen inte var tömd.

Dyr historia

Enligt brandplatsundersökningen så är det dock tydligt, branden startade till följd av att någon tillfört eld, glöd eller värme under diskbänken.

Annons

Mannen döms därför för allmänfarlig vårdslöshet. Han ska dels betala dagsböter, men även ett skadestånd till det kommunala bostadsbolaget Aktiebolaget Bostäder i Borås på 727 234 kronor. Mannen har förnekat brott och bestritt skadeståndet.

Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.