Annons

Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Helsingborg Abdullah Dahman krävdes på nästan 140 000 kronor av värden Rikshem som drog honom inför rätta för att ha förstört och rökt inne i lägenheten. Men domstolen friar honom nästan helt. ”Det känns jättebra och rättvist”, säger han.
En delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.
Foto: Tingsrätten i Helsingborg/Arkiv
Kravet. Abdullah Rahman stämdes av Rikshem - men värden kunde inte bevisa att rökningen skadat lägenheten på det sätt som de påstått. Han behöver bara betala en mindre summa.

Det såg ut att bli en dyr slutnota för hyresgästen i ett av Helsingborgs miljonprogramsområden när han flyttade ut från sin lägenhet under förra våren efter att ha bott där i nio år.

– Jag blev arg, berättar Abdullah Dahman om hur han reagerade när han förra sommaren fick en inbetalningsavi på 102 577 kronor i brevlådan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen: Utlovad renovering blev inte av

Hyresvärden Rikshem menade att Abdullah varit vårdslös och skadat lägenheten, bland annat genom att röka inomhus. Förutom nikotinskador i form av gula väggar menar värden att han orsakat skador på bland annat köksluckor, lådor, handtag, fönster och eluttag.

Abdullah Dahman å sin sida menar att den lägenhet som han flyttade in i 2014 redan då var i ett dåligt skick och i behov av renovering, och att han av värden fick veta att den skulle renoveras inom några månader. Men det blev inte av.

– Och när jag felanmälde nånting så kom de aldrig ändå, säger han.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna

När han inte ville betala för de påstådda skadorna valde Rikshem att dra honom inför rätta, men nu har Helsingborgs tingsrätt kommit med sin dom och den är på det stora hela till hyresgästens fördel. Enligt tingsrätten har värden misslyckats med att bevisa att det är hyresgästen som orsakat många av de skador som han krävts på pengar för.

Medger att han rökt i lägenheten

Visserligen har Abdullah själv medgett att han rökt i lägenheten, om än mest på balkongen. Värden har lagt fram ett besiktningsprotokoll som visade att lägenheten var skadad av nikotin när han flyttade ut, och att väggarna därför behövde spärrmålas. Men detta bevisar inte det är hyresgästen som orsakat skadorna, skriver tingsrätten i sin dom. Hyresgästen själv berättar att väggarna var gula redan när han flyttade in.

– Det var en gammal lägenhet som de inte hade renoverat, säger Abdullah Dahman till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåRökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

När en målarfirma målat om tvårumslägenheten landade räkningen på 64 000 kronor, men detta slipper alltså Abdullah att betala.

Besiktningsprotokoll saknas

Även när det gäller andra skador som Rikshem vill att hyresgästen ska betala för underkänner tingsrätten värdens bevisning, som till exempel trasiga köksluckor och en söndrig strömbrytare. Tingsrätten konstaterar att hyresvärden inte har lagt fram något besiktningsprotokoll som berättar hur det såg ut i lägenheten när Abdullah flyttade in, vilket är det vanliga. ”Den naturliga och rationella ordningen är att hyresvärden sörjer för besiktning och annan bevissäkring vid hyresgästens inflyttning”, står det i domen. Även den advokatbyrå som företräder Rikshem i denna tvist rekommenderar via sin hemsida fastighetsägare att skriva ett besiktningsprotokoll vid inflyttningen.

Abdullah Rahman kan heller inte komma ihåg att det gjordes någon besiktning i samband med att han flyttade in.

Huset på bilden har ingenting med artikeln att göra.

På några punkter får hyresvärden rätt, då tingsrätten kommer fram till att det troligen är hyresgästen som orsakat skadorna i dessa fall. Abdullah har också själv berättat att han bland annat råkat ha sönder ett balkonghandtag och ett eluttag. Men han slipper ändå betala för dessa, eftersom hyresvärden inte har lyckats redogöra för vilka kostnader företaget haft för att laga just de här sakerna utan bara skickat med en faktura där flera åtgärder klumpats ihop.

Slipper betala rättegångskostnader

Det enda som Abdullah Dahman döms att betala är en räkning för flyttstädning, 5 688 kronor, som han gått med på sedan innan. I och med att hyresgästen fått rätt i det mesta slipper han också att betala för bostadsbolagets jurist, drygt 30 000 kronor. ”Rikshems talan har till största del ogillats och bolaget har som förlorande part inte rätt till ersättning för sina rättegångskostnader”, skriver Helsingborgs tingsrätt i domslutet.

Abdullah Dahman är nöjd med beskedet.

– Det känns jättebra och rättvist, säger han.

Helsingborgs tingsrätts byggnad med text på fasaden "Helsingborgs tingsrätt, Sveriges domstolar".
Helsingborgs tingsrätt underkänner det mesta av hyresvärdens bevisning.

Domen kan överklagas och sista datum att göra detta är 24 maj.

Annons

Peter Hellman är advokat på den firma som företräder Rikshem i tvisten.

– Man har inte beslutat sig om man ska överklaga ännu men typiskt sett ser man ju allvarligt på att hyresgäster kan skada lägenheter på det här viset och sedan så att säga komma undan med det, säger han.

Advokat: Trodde värden skulle få alla pengarna

Peter Hellman menar att tingsrätten varit för sträng i sin bedömning av bevisbördan. Han har också en förklaring till varför bostadsbolaget inte mer noggrant har redogjort för vad de olika skadorna kostat att åtgärda.

– Vi var övertygade om att Rikshem skulle få ersättning för hela beloppet och att det därför inte behövdes någon specifikation på detaljnivå, säger han.

Han berättar också att Rikshem numera alltid har inflyttningsbesiktningar, även om det inte finns något protokoll från när Abdullah Dahman flyttade in i sin lägenhet.

FOTNOT: Texten är uppdaterad. I en tidigare version ville den advokatfirma som företräder Rikshem inte lämna någon kommentar.

Fakta: Så gör du om du blir stämd av värden

Tanken på att hamna i domstol för saker som rör boendet kan verka avskräckande. Men för de flesta hyresgäster finns det hjälp att få – till och med för den som förlorar ett mål. I denna artikel reder vi ut vad som gäller för rättsskydd, advokatkostnader och självrisker.

Fakta: Så funkar ett besiktningsprotokoll

Ett besiktningsprotokoll kan bli viktig bevisning om en hyresvärd vill ha pengar från en hyresgäst – eller för att visa skadorna fanns redan vid inflyttningen. I denna artikel kan du läsa mer om vad du ska tänka på – och när du inte alls ska skriva på.

Fakta: Du får röka inomhus men inte störa
  • Du får röka inomhus, eller på balkongen, men inte störa grannarna och det är inte alltid tydligt var gränsen går.
  • Undantaget är hus med speciella regler som i så kallade allergihus.
  • Även om rökning i sig oftast är tillåtet kan rökare ändå bli skyldiga att betala för skador som uppstår och som klassas som onormalt slitage. Skadorna uppstår främst till följd av att nikotinet lägger sig som en fet hinna över inredningen.

Läs också Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrats så snabbt Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.