Annons

Daniel älskar sina råttor

Nyheter Antalet råttor i svenska hem ökar. Daniel Thufvesson tycker det är positivt. Han har femton tamråttor i lägenheten och säger de är de bästa husdjur som finns.
Foto: Per Groth.
Daniel Thufvesson har femton tamråttor i tre olika burar hemma i Västerås. Varje dag måste de få komma ut och leka, annars trivs de inte., Det hör inte till vanligheterna att råttorna äter frukost med Daniel Thufvesson. Men det är inget problem med hygienen. - Råttor är renliga djur, de tvättar sig och varandra hela tiden.

 När Daniel kommer hem till trean i Västerås och närmar sig en av burarna kommer råttorna fram. De vill leka.

Han tar ut dem, fem i taget, så att de får rasa av sig, springa i soffan och klättra i sin klätterställning. Sedan kommer de gärna fram och gosar lite, vill bli kliade och “mysryser” – darrar till – när de har det gott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De är som hundar i miniformat. De är lättlärda, lyhörda och framåt och de är väldigt sällskapliga, säger han.

Dessutom är råttor intelligenta, enligt Daniel. Han tränar och tävlar med dem i agility – hinderbanor som råttorna ska ta sig igenom på tid. Träningen går ut på att utveckla kontakten mellan människan och råttan, så att den går åt rätt håll.

– Jag bara visar vart den ska. Hur den tar sig förbi hindret löser den oftast själv. De är fenomenala på att hitta lösningar.

Annons
Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

De är också personligheter med olika karaktärsdrag och preferenser. Någon gillar att bli kliad bakom örat, en annan att bli klappad över ryggen. En råtta älskar lax.

– Att de skulle föredra ost är bara en myt. De är allätare och tycker om grönsaker, kött, torrfoder, nästan vad som helst. Olika råttor kan ha olika favoriträtter.

Tamråttorna har samma ursprung som de avskydda, vilda brunråttorna. Sedan 1800-talet har man avlat fram djur med tamt sinnelag och fina färger.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Mycket av vildråttans beteende finns ändå kvar. De kvicka rörelserna, förmågan att klättra uppför lodräta väggar, flockbeteendet, tuffheten.

– De kan bita ifrån om de blir trängda eller inte mår bra, så det är kanske ingenting för småbarnsfamiljer att ha. Men annars är de lättskötta och roliga.

Annons

Som ordförande i Svenska Råttsällskapet har Daniel märkt av en allt större acceptans för tamråttor och att antalet råttägare är på uppgång. Själv har han, förutom de 15 råttorna, en ödla, två kaniner, lite möss och två katter i lägenheten.

Vänta nu. Katter? Äter de inte upp råttorna?

– Nej, katterna bryr sig inte. De skulle ändå inte ha en chans mot råttorna. 

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.