Annons

Här gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”

Malmö Knarkare som skjuter heroin och råttor som gnager sönder bilarna. För 480 kronor i månaden har Walid Dibs bil en plats i garaget men något vidare skydd innebär det inte. Tvärtom. Och hyresvärden gör inget åt problemen, anser han.
Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

En narkoman med en spruta i armen och en kniv i handen. Det var vad som mötte Walid Dib och hans sjuåriga dotter när de öppnade garaget en tidig vardagsmorgon när de var på väg till skola och jobb.

– Jag bara backade ut, stängde garagedörren och stack därifrån. Jag ringde polisen men jag vet inte om de kom för jag var tvungen att åka till jobbet. Men det är ju skitfarligt och jag tänkte bara på min dotters säkerhet, säger Walid Dib.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hyresgästen Walid Dib i sitt garage.
Det är öppen mellan bilarna i garaget och folk rör sig fritt här inne.

Det var inte första gången det hände. Narkomaner samlas ofta i den låga garagelängan som löper parallellt med tre gulteglade åttavåningshus på Katrinelund i östra Malmö. Det är lätt att ta sig in i garagen och strax intill ligger en träffpunkt för hemlösa där de får mat och värme. Bredvid Walid Dibs bil inne i garaget ligger folierester och bilen har skrapmärken på sidan. Han har nyligen tvingats byta en sidospegel som de oinbjudna haft sönder.

– De har garaget som samlingsplats och ibland tar de sig in i bilarna och sover eller knarkar där. Det är vi hyresgäster som får betala det som de förstör. Jag har fått städa undan kvarlämnade sprutor, säger Walid Dib.

Råttor som har gnagt sönder isoleringen i bilen och bajsat på motordelar.
Råttorna har gnagt sönder Walid Dibs bil.

Invasion av råttor

Men det är inte bara knarkarna som stör och vållar obehag. En invasion av råttor har lett till omfattande problem. Walid Dib har fått sin bil söndergnagd och han har tvingas byta batteriet. Råttorna har tuggat på isoleringen i bilen och gnagt sönder kablar. Nu har han fått nog av alla problem. I över ett år har han klagat hos hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, men inget händer. För garageplatsen betalar han 480 kronor i månaden.

– Jag tycker inte det är så dyrt egentligen men det ska ju fungera. Det känns väldigt otryggt att ha det så här, säger Walid Dib.

Walid Dib öppnar porten till sitt garage där han har problem med råttor och knarkare.
Den långa längan med garage utgör samlingsplats för narkomaner på nätterna. Walid Dib betalar 480 kronor i månaden för sin plats.

Det gnisslar när Walid Dib öppnar garageporten i korrigerad plåt. Den är nog femtio år, gissar grannen Håkan Johansson. För Håkans del är problemen över. Han hyrde tidigare garageplatsen bredvid Walid Dib men nu står den tom. Bilen är såld och garageplatsen uppsagd. Han tröttnade på att få sin bil, en Mercedes, förstörd.

Bilarna blir förstörda

– Jag hade en fin bil men det spelar ingen roll om bilen bara har kostat 1 000 kronor. Betalar man hyra för ett garage ska man inte få bilen förstörd gång på gång. Folk var uppe och sprang på min bil så plåten blev förstörd. Jag hade fått tuppjuck om det hade hänt igen och det hade bara slagit tillbaka mot mig själv i slutänden. När det gäller råttorna har jag bott här i många år och jag har aldrig sett så många råttor som nu, säger Håkan Johansson.

Annons
Hyresgästerna Walid Dib och Håkan Johansson på Katrinelund i Malmö.
Walid Dib vill ha kvar sin garageplats trots problemen men grannen Håkan Johansson har gett upp och sålt bilen.

För Walid Dib är det värre. Han behöver sin garageplats och nu är han desperat. Han tycker inte att hyresvärden MKB tar situationen på allvar. Låsen till garageportarna är gamla och det är lätt att rycka upp dem. Listerna under portarna är trasiga och det finns många ställen där råttorna kan ta sig in. I ett hörn har en granne lagt en bräda och en sten som skydd där listen är söndergnagd.

– Jag har sagt till MKB om och om igen. De kunde åtminstone byta listerna så råttorna inte kommer in. Men de gör inget. De säger att det är för dyrt att byta låsen. Jag har frågat om jag kan få stå gratis en månad som kompensation men de säger bara nej, säger Walid Dib.

Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

MKB känner till problemen i garaget

Hyresvärden MKB bekräftar att problemen i området är kända för dem. De har anlitat skadedjursbekämpare för att komma till rätta med råttorna och för en dialog med andra fastighetsägare i området.

– Vi förstår att det är besvärligt för våra kunder som bor här. Men vi har kontakt med Nomor som bekämpar råttorna och med Willys som har sin butik i närheten. Vi gör vad vi kan för att komma tillrätta med problemen med råttorna, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hyresgästerna säger att problemen har pågått i över ett år. 

– Ja, men det stämmer inte att vi inte har gjort något. Vi har satt ut fällor med gift och har också informerat boende om vikten av att alla hjälps åt och håller rent, säger hon.

Läs ocksåEfter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Det handlar också om narkomaner som söker skydd men även förstör i garaget och om portar som är lätta att få upp.

Annons

– Vi har en pågående dialog med fastighetsägare i området, polisen och med värmestugan. Vi har också informerat om vikten av att stänga garageportarna.

Men de verkar kunna ta sig in ändå. 

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

– Min uppfattning är att de smiter in när tillfälle ges. Och jag kan säga att vi inte kommer att byta låsen för de fungerar som de ska även om de är gamla.

Men hyresgästerna betalar för sina platser och där får de bilarna förstörda. Ersätter ni det?

– Nej, det gör vi inte utan då får man vända sig till sitt försäkringsbolag. Man kan också teckna tilläggsförsäkring mot skadedjur, säger Margaretha Söderström.

Hem & Hyra har tidigare berätta om hyresgäster som har fått sina hyresgäster förstörda av råttor. Läs mer om det här.

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.