Annons

De är utestängda från tvättstugan

Stockholm ​När Svenska Bostäder digitaliserade tvättstugan blev det enklare för hyresgästerna att tvätta. Men inte för Kerstin och Ole Englund som är synskadade. I tio år har de tvingats att tvätta i sin lilla maskin i badrummet.
– Innan kunde vi välja vilken maskin vi ville tvätta i. I dag blir man tilldelad en maskin av en dator men vi kan inte se vad det står på displayen, säger Kerstin Englund.
 
Kerstin och Ole Englund har varit synskadade större delen av sitt liv. 1990 flyttade de in på Ångermannagatan i Vällingby. För tio år sedan gjordes tvättstugan om och moderniserades. Sedan dess har makarna Englund inte varit där.
– Vi har ju nämnt det flera gånger utan gehör, säger Kerstin Englund.
 
Istället har de tvättat i en minimal maskin i sitt lilla badrum.
– Man torkar nästan tvätt hela tiden och vi kan aldrig tvätta större saker som en matta. Dessutom tvingas vi använda mer el och vatten än alla andra.
 
– I dag betalar vi för en tvättstuga som vi inte kan använda.
 
Sandra Plavinskis är informationschef Svenska Bostäder. När Hem & Hyra talar med henne är det första gången hon hör talas om problemet.
 
– Det är svårt att för mig att redogöra exakt vad som har hänt men det viktiga är att vi nu löser det här genom att vi köper och installerar en riktig tvättmaskin åt dem i lägenheten, säger hon.
 
– Vi har andra tvättstugor som man kan boka via sin dator, det kan ju vara en lösning i framtiden.
 
Ole Englund blir förvånad när han får reda på Svenska Bostäders helomvändning.
– Ärendet har väl blivit bromsat via områdeschefer, men nu är det skönt att det händer någonting. 
 
Henrik Götesson är vikarierande ombudsman på Synskadades riksförbund i Stockholms stad. Han är kritisk till att tillgänglighetsaspekter inte har funnits med i utformningen av digitala tvättstugor.
 
– Du ska kunna flytta till vilken lägenhet som helst och kunna boka en tvättid, det ska inte behövas någon bostadsanpassning.
 
– Det bästa hade varit om man hade kunnat införa syntetiskt tal i systemen. Speciellt med tanke på att Stockholm vill vara världens tillgängligaste stad, säger Henrik Götesson.
 
– Vi har inget emot att digitalisera, det finns massor av fördelar. Men det är viktigt att de stora bostadsbolagen visar vägen.

Annons
Läs också De gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.