Annons

Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor

Burlöv När hyresgästen blev sen till tvättstugan låste fastighetsskötaren in hans kläder, vilket fick hyresgästen att bryta upp dörren. Det står honom nu dyrt.
En tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.
Foto: Kristina Wahlgren/Gry Ellebjerg

Hyresgästen i Arlöv utanför Malmö blev sen till tvättstugan och hann inte tömma maskinerna innan nästa hyresgäst skulle påbörja sin tvättid. Då bestämde sig fastighetskötaren för att gripa in. Han tömde maskinerna på den blöta tvätten och låste in den i en elcentral. Hyresgästen fick information om att han skulle få tillbaka tvätten först morgonen därpå.

Det uppskattade hyresgästen inte. Han ville ha tillbaka kläderna direkt. Men fastighetsskötaren var upptagen med annat och kunde inte hjälpa till. Tvätten förblev inlåst.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Då bestämde sig hyresgästen för att lösa problemet med den inlåsta tvätten själv genom att bryta upp dörren till elcentralen. Han fick tag på kläderna men förstörde samtidigt både dörr och dörrkarm.

Hyresvärden blev tvungen att byta ut dörren och krävde därefter hyresgästen på ersättning. Totalt ville värden ha 8 400 kronor. Det skulle täcka kostnaderna för både dörr och arbetstid.

Annons

Tingsrätten ger värden rätt

Men hyresgästen ville inte alls betala, vilket han förklarade under förhandlingen i tingsrätten och som framgår av domen. Han medgav i och för sig att han förstört dörren men tyckte samtidigt att kostnaden var för hög. Dörren han förstörde var av trä och den hade nu blivit ersatt av en dörr i stål. Men tingsrätten håller inte med. Kostnaden är rimlig och hyresgästen måste nu betala 8 400 kronor plus rättegångskostnader på 900 kronor.

Fallet om den förstörda dörren har även prövats av hyresnämnden men då gällde det en uppsägning hyresgästen. Hyresvärden ville riva kontraktet på grund av tvättbråket. Men då kom hyresgästen och värden till slut överens och mannen kunde bo kvar.

Bild på en tvättstuga
Både social mötesplats och konflikthärd.

Tvättstugan – platsen där smutsiga konflikter gror

Tvättstugan är det allmänna utrymme vi retar oss mest på, visar en undersökning som Hem & Hyra har gjort. I Gävle uppfattade en kvinna det som att en granne inkräktat på hennes tvättid. Hon tappade det fullständigt och attackerade grannen med sax, tog stryptag och spottade och skrek. I ett annat fall, i Malmö, blev en hyresgäst uppsagd efter att ha hamnat i bråk med vaktmästaren i anslutning till tvättstugan.

Annons

Varför är det så svårt att hålla sams i just tvättstugan? Läs mer om det här.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror
Läs också Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.