De fryser i sina lägenheter
Hyresgästerna Lotta Dolck, Eva Wretling och Birgitta Martinsson är upprörda. För ett par veckor sedan lade miljöförvaltningen ned deras anmälan om kallt och dragit inomhusklimat, trots att en första mätning visat låga temperaturer. Beslutet motiveras bland annat med att hyresgästen Eva skulle ha vädrat ut inför ett andra besök och på så sänkt temperaturen i sin lägenhet.
– Att man lägger ner ärendet är en sak, det som gjorde mig ledsen är motiveringen, säger Eva Wretling.
I protokollet skriver den ansvarige miljöinspektören att den temperaturökning som skedde i hennes lägenhet under de 30 minuter som inspektionen varade bara kan förklaras med att ”vädring av lägenheten hade skett under en längre tid före besöket”.
– Men hur i helvete skulle det gått till? Jag kom direkt från tandläkaren. Det är ett så fräckt påstående. Och inspektören frågade mig inte ens om jag hade vädrat, säger Eva som bott i huset sedan 1997.
Hon berättar om dragiga lägenheter med otäta fönster, kallras och en temperatur som växlar betydligt över dagen. Huset är från slutet av 50-talet. Väggarna är inte särskilt välisolerade och fönstren är väl tilltagna.
– Jag duschar minst en gång om dagen bara för att få upp värmen, säger Eva.
– Ja, det här låter tokigt men när det varit som kallast har jag värmt upp sänglakanen med en hårtork innan jag gått och lagt mig, säger Birgitta.
– Det enda vi vill ha är ett drägligt inomhusklimat, fyller Lotta i.
De menar att det är betydligt fler än de som fryser i huset men att folk drar sig för att klaga. 2008 sålde pensionsbolaget Alecta huset som ombildades till bostadsrätter.
– Ekonomin i föreningen är inte den bästa så man tiger och lider, säger Lotta Dolck.
Sara Jarmakowski Svanbom, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Malmö stad, bekräftar att en första mätning i december förra året visade att det var för kallt i lägenheterna. Miljöförvaltningen vände sig då till bostadsrättsföreningen Ribersborg 1 med ett föreläggande.
– Föreningen har sedan gjort vissa åtgärder. Man har justerat ventilationen, höjt värmen och gjort en egen mätning, säger hon.
Vid miljöförvaltningens återbesök den 20 februari i år var temperaturen normal i två av lägenheterna medan det i Eva Wretlings lägenhet var riktigt kallt.
– Det var 13 grader från början men steg till 20 grader på en halvtimme. Jag kan inte säga med säkerhet att man vädrat ut men det är den enda rimliga förklaringen. Temperaturen kan inte fluktuera så mycket, säger Sara Jarmakowski Svanbom.
Hon uppger att det händer då och då att folk vädrar ut inför att miljöförvaltningen ska göra en mätning av inomhusklimatet.
Miljöförvaltningen har i ett beslut slagit fast att det inte föreligger någon olägenhet i de tre lägenheterna. Men hyresgästerna Lotta Dolck, Eva Wretling och Birgitta Martinsson har överklagat beslutet till länsstyrelsen.
– De ska inte komma undan med detta, vi ger oss inte, säger Lotta Dolck.
Fredrik Söderström som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Ribersborg 1menar att föreningen gör vad man kan för att ingen ska frysa i fastigheten.
– Vi har följt miljöförvaltningens rekommendationer. Vi har tätat fönsterna i de aktuella lägenheterna och gjort en egen mätning och då låg vi inom riktvärdena för vad som är brukligt, Vi ska även göra en ny OVK och sätta in nya ventilationsdon som är låsta så att det blir exakt rätt luftflöde i alla lägenheter, säger han.