Debatt om studentbostäder
Det socialdemokratiska studentförbundet Unikum vid Luleå Tekniska universitet arrangerade en bostadsdebatt på tisdagen. I panelen satt representanter från Teknologkåren, Luleå kommun, Lulebo, Hyresgästföreningen och Lindbäcks fastigheter.
Men trots att bostadsbristen är stor bland Luleås studenter, det tar cirka 25 veckor innan du kan få en bostad via Lulebo, var det inte många som kom för att diskutera problemet. Endast ett 30-tal åhörare fanns på plats.
Luleå har ingen bostadsgaranti för sina studenter och panelen var mer eller mindre överens om att det hade varit bra att ha en sådan, men att det i dagsläget är omöjligt.
Sten Fors, Hyresgästföreningen, tog upp det vanskliga i att bygga fler studentbostäder.
– I dag är det lågkonjunktur och många väljer att studera. Vad händer när det blir högkonjunktur och antalet studenter minskar? Då står man kanske med tomma lägenheter och övriga hyresgäster får stå med kostnaderna för det outhyrda, sa Sten Fors, som ansåg att förlusterna borde i stället kommunen ta ett större ansvar för att täcka.
– Vi arbetar med en lösning där modulhus kan bli en typ av studentboden som man kan anpassa efter tillgång och efterfrågan, sa Sirpa Jakobsson, vice ordförande i kommunens byggnadsnämnd.
Många i panelen ansåg att regeringen missgynnar hyresrätterna genom att ge skattelättnader till andra boendeformer som villor och bostadsrätter. Därför går bostadsbyggandet trögt. Det är inte lönsamt och hyrorna blir för dyra.
– Det handlar inte om att regeringen ska gå in och subventionera bygget av hyresrätter utan om en neutralitet mellan boendeformerna. Det är viktigt att ingen missgynnas, menade Anders Sandberg, vd på Lulebo.
När ordet lämnades över till publiken undrade Markus Aarflot varför inte universitetet fanns med på debatten.
– När universitetet beslutade att utöka antalet studenter med 25 procent tog de kontakt med kommunen och kollade om det fanns bostad till alla då, undrade Aarflot.
Det kunde ingen i panelen svara på.