HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Debatt om studentbostäder

Luleå Det råder stor brist på studentbostäder i Luleå. Vems ansvar är det att lösa problemet? Frågan diskuterades på en bostadsdebatt på Luleå Tekniska universitet.
,

Det socialdemokratiska studentförbundet Unikum vid Luleå Tekniska universitet arrangerade en bostadsdebatt på tisdagen. I panelen satt representanter från Teknologkåren, Luleå kommun, Lulebo, Hyresgästföreningen och Lindbäcks fastigheter.

Men trots att bostadsbristen är stor bland Luleås studenter, det tar cirka 25 veckor innan du kan få en bostad via Lulebo,  var det inte många som kom för att diskutera problemet. Endast ett 30-tal åhörare fanns på plats.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Luleå har ingen bostadsgaranti för sina studenter och panelen var mer eller mindre överens om att det hade varit bra att ha en sådan, men att det i dagsläget är omöjligt.

Sten Fors, Hyresgästföreningen, tog upp det vanskliga i att bygga fler studentbostäder.

– I dag är det lågkonjunktur och många väljer att studera. Vad händer när det blir högkonjunktur och antalet studenter minskar? Då står man kanske med tomma lägenheter och övriga hyresgäster får stå med kostnaderna för det outhyrda, sa Sten Fors, som ansåg att förlusterna borde i stället kommunen ta ett större ansvar för att täcka.

Annons
Läs ocksåEfter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

– Vi arbetar med en lösning där modulhus kan bli en typ av studentboden som man kan anpassa efter tillgång och efterfrågan, sa Sirpa Jakobsson, vice ordförande i kommunens byggnadsnämnd.

Många i panelen ansåg att regeringen missgynnar hyresrätterna genom att ge skattelättnader till andra boendeformer som villor och bostadsrätter. Därför går bostadsbyggandet trögt. Det är inte lönsamt och hyrorna blir för dyra.

– Det handlar inte om att regeringen ska gå in och subventionera bygget av hyresrätter utan om en neutralitet mellan boendeformerna. Det är viktigt att ingen missgynnas, menade Anders Sandberg, vd på Lulebo.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

När ordet lämnades över till publiken undrade Markus Aarflot varför inte universitetet fanns med på debatten.

Annons

– När universitetet beslutade att utöka antalet studenter med 25 procent tog de kontakt med kommunen och kollade om det fanns bostad till alla då, undrade Aarflot.

Det kunde ingen i panelen svara på.

Läs också Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Debatt om studentbostäder

Luleå Studenternas bostadssituation i Luleå ska debatteras. "Vi har fixat dit alla hajarna. Nu har man chansen att ställa dem mot väggen", säger Amir Taghian, Unikum.

Det är det socialdemokratiska studentförbundet i Luleå, Unikum, som tagit initiativet till debatten. Bristen på bostäder, lägenheternas skick och hyresskillnaderna är några av de områden som Unikum vill lyfta fram till diskussion.

– Det finns studenter här i Luleå som inte hittar någonstans att bo under de första sex månaderna de studerar här. Det är inte hållbart i längden om man vill locka studenter till Norrbotten, menar Amir Taghian, ordförande i Unikum.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

I debattpanelen finns några av Luleås kanske mest inflytelserika personer i bostadsbranschen: Anders Sandberg, vd Lulebo, Hans Lindbäck, Lindbäcks fastigheter, Kaj Hedstig, kommunstyrelseledamot och byggnadsnämndens ordförande i Luleå samt Sten Fors, förhandlingschef för Hyresgästföreningen.

Annons

– Vi har fixat dit alla hajarna så vill man någonsin få chansen att ställa dem mot väggen så ska man göra det nu, tycker Amir Taghian.

Kötiden för en studentlägenhet i Luleå är 25 veckor. Så långa kötider har det kommunala bostadsbolaget Lulebo aldrig haft tidigare till sina studentlägenheter. Detta trots att flera nya studentboenden öppnats under de senaste två åren. Luleå kommun har nu planer på att bygga tillfälliga modulhus med 100 lägenheter.

Annons
Läs ocksåEfter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Debatten hålls på Luleå tekniska universitet onsdagen den 5 mars.

Läs också 43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.