HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Efter två års utredning – sex personer åtalade i Lulebohärvan

Luleå Utredningen av Lulebohärvan tog två år och slutade med 7000 sidor förundersökning. I dag åtalades sex personer, bland andra den före detta chefen som pekas ut som huvudman, som misstänkta för att ha blåst Lulebo på 12,5 miljoner kronor.
Foto: Ulrika Vallgårda
Lulebos styrelseordförande Kent Ögren och VD Erik Öhrling vid en av många presskonferenser under utredningens gång.

Det började i april 2020 med en faktura som väckte frågetecken. Lulebo tog kontakt med det fakturerande företaget och omedelbart infann sig en misstanke om att det pågick ekonomiska oegentligheter. Nytillträdde VD:n Erik Öhrling och Lulebos ekonomichef ägnade veckor åt att granska fakturor.

Enskilda fakturor såg ut att vara ok. Men tillsammans växte ett mönster fram och den gemensamma nämnaren var en av Lulebos chefer, idag 47 år. Chefen konfronterades i samband med polisanmälan och fick sluta direkt.
– I det skedet tog polisen över allt. Vi har bara bistått med det som efterfrågats, säger Erik Öhrling.

Läs ocksåLulebohärvan växer – flera företagare har anhållits

Det blev starten på den kanske mest omfattande polisutredningen i Norrbotten. Det har tagit två år och skapat tiotusentals sidor i olika delar av utredningen. Bara förundersökningen är 7000 sidor lång.

Annons

Nu har alltså åtalen kommit och det är sex personer som misstänks har länsat Lulebo på 12,5 miljoner kronor. Den 47-årige huvudmannen, tidigare chefen, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Övriga fem, företagare som skickat fakturor, misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Erik Öhrling är glad att åtalet har kommit. Det betyder att Lulebo snart kan lämna härvan bakom sig och kan lägga 100 procents kraft på sitt uppdrag.
– Den första känslan är äntligen. Jag känner någon form av lättnad och vi har fått ett kvitto på att vi gjort rätt saker efter att det här uppdagades, säger han.
– Snart är det över och vi kan göra det vi ska göra. Något liknande ska inte kunna hända igen. Det har vi sett till genom ändrade attestrutiner.

Annons
Läs ocksåYtterligare en häktad i Lulebohärvan

Rättegången mot de misstänkta väntas starta till hösten.

Läs också Lulebo svindlat på minst sexsiffriga belopp – chef misstänkt Lulebochefen häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman Lulebos vd: "Härvan ska inte påverka hyrorna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.