Annons

Hyresnämnden i Malmö – ta bort rätten att byta lägenhet

Skåne Lagstiftningen skärptes i höstas. Men hyresnämnden i Skåne tror inte att det räcker. Domstolen vill sätta stopp för hyresgästers rätt att byta lägenhet och att hyra ut i andra hand.

Hyresnämnden i Malmö har som enda domstol lagt fram radikala förslag för att sätta stopp för olaglig svarthandel med hyresrätter. Förslagen står i remissvaret till den statliga utredning som gjordes inför höstens lagändring, som kriminaliserat köpare.

Vi tror inte att detta kommer att räcka och då kom det också ett förslag. Detta är vårt sätt att tycka till och det kan vi göra när vi svarar på remisser, säger Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och domstolens chef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden föreslår att man tar bort hyresgästers rätt att hyra ut lägenheter i andra hand och att överlåta eller byta kontrakt.

Det är ganska långtgående förslag?

Ja, det är det absolut.

Läs ocksåSignaturen på hyreskontraktet kostade 20 000 kronor

Hem & Hyras granskning visar att den ljusskygga handeln med hyreskontrakt pågår för fullt. Den uppfattningen har hälften av Malmös tolv största bostadsbolag och vi har träffat flera personer som berättar om hyresrätter som har sålts för tiotusentals kronor.

Hyresnämnden i Malmö är främsta myndighetsinstans för frågor som rör de skånska hyresgästerna och en av åtta i landet. Men det är sällan någon sitter öppet i förhandlingssalarna och berättar om svarta affärer, enligt hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson. Däremot kan det finnas uppgifter i dokument som pekar mot den sortens missförhållanden. Eller så nämns saker i förbifarten, utanför förhandlingarna.

När vi hanterar de här ärendetyperna stöter vi på de problem som man velat komma till rätta med genom den nya lagstiftningen. Vi har inte fört någon statistik men det blir allt oftare. När vi prövar den här typen av ärenden ser vi fler och fler ingredienser som mycket väl skulle kunna bero på försäljning av kontrakt, säger Susanne Björkman Ragnarsson.

Annons
Läs ocksåDödssjuke "Kasse": Jag betalade svart för mitt hyreskontrakt

Hon ställer sig tvekande till effekterna av den nya lagstiftningen, vilket domstolen påpekat i sitt remissvar till den statliga utredningen.

Båda parter har ett intresse av att fortsätta. Hyresvärdar av att tjäna pengar, hyresgäster av att ha någonstans att bo. Så länge det finns för få bostäder så kommer det fortsätta. Lagstiftningen kanske är en hjälp på vägen men frågan är om det är tillräckligt, säger hon.

Susanne Björkman Ragnarsson

På Hyresgästföreningens högsta ledning är man kritisk till hyresnämndens radikala förslag. Förbundsordförande Marie Linder menar att den nya lagstiftningen är tillräcklig och att hon redan ser effekter av den, bland annat genom uppmärksamheten den fått.

Hyresnämndens förslag tycker jag är direkt dåligt. Jag har aldrig sett så mycket artiklar som nu som handlar om den nya lagen. Människor blir mer och mer medvetna.

Hyresnämnden i Malmö delar lokaler med Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Men om deras förslag skulle sätta stopp för handeln med svartkontrakt?

Det är allvarligt att det finns de som drar nytta av andras sårbarhet. Det ska inte förekomma några penningtransaktioner i de här sammanhangen och det är viktigt att komma åt de fallen. Samtidigt måste hyresrätten få vara en flexibel boendeform där man kan hyra ut om man behöver eller byta om vill flytta till större eller till en annan ort. Hyresnämndens förslag skulle motverka flexibilitet och minska flyttkedjor. Det finns bara ett sätt att komma tillrätta med situationen och det är att bygga bort bostadsbristen, säger Marie Linder.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Vi har granskat hur handeln med svartkontrakt har hanterats av rättskedjan. Under tioårsperioden som vi har tittat på har bara tre fall nått domstol, i Stockholm och Göteborg. Inte ett enda fall från Skåne har nått längre än en polisanmälan. Ingen har åtalats. Ingen har dömts.

Annons

För ett par år sedan utredde polisen försäljningar av en stor mängd hyreskontrakt på Rosengård och Lindängen, två av Malmös utsatta områden. Misstankarna var kopplade till stora privata fastighetsägare. Men båda fallen slutade med att utredningarna lades ned.

Läs alla delar i vår granskning Svarthandeln inifrån:

Del 1 – Signaturen på hyreskontraktet kostade 20 000 kronor

Del 2 – Dödssjuke Kasse: Jag betalade svart för mitt hyreskontrakt

Del 3 – Lagarna hårdnar men svartmäklarna lever tryggt

Del 4 – Hyresnämnden i Malmö: ta bort rätten att byta lägenhet

Fakta: Vad är hyresnämnden?

Det finns åtta hyresnämnder i Sverige som var och en har ett geografiskt område under sig. Personalstyrkan var 2018 på omkring 97 personer. Nämnderna är en typ av domstol som fattar beslut i frågor och tvister som rör hyresrätter, lokaler och arrenden.

Hyresgäster kan hamna i nämnden med anledning av uppsägningar av lägenhetskontrakt, krav på åtgärder och underhåll mot hyresvärdar, återbetalning av överhyror eller hyreshöjningar generellt. Det kostar inget att skicka en ansökan och 2018 avgjordes 40 639 ärenden i hyresnämnderna.

Källa: Hyresnämnden

Fakta: Så beskriver vi affärerna med hyresrätter
  • Svartmäklare: en person som mot betalning agerar mellanhand vid försäljningar av hyreskontrakt och som själv inte äger fastigheter.
  • Svarthandel: när hyreskontrakt säljs eller förmedlas mot betalning. Något som kan vara olagligt både för köpare och säljare.
  • Svartuthyrning: när någon hyr ut en lägenhet utan tillstånd från husets ägare. Det är inte en juridisk term och inte heller ett brott men kan leda till att kontraktet sägs upp.
Läs också Lagarna hårdnar men svartmäklarna lever tryggt Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.