Annons

Elitens svarta handel med hyreskontrakt – så går den till

Nyheter En ökänd fastighet i Stockholms innerstad pekas ut som nav för omfattande svarthandel. Det som säljs är hyreslägenheter på åtråvärda adresser. Bakom kulisserna: organiserad brottslighet. Bland annat ska en VD i mediebranschen ha köpt ett kontrakt på en paradvåning i City. Av en känd skivbolagschef, för en miljon kronor i bitcoin. Hem & Hyra har kartlagt handeln.
Ett skandalomsusat hus pekas ut som en central för den svarta hyresmarknaden.

”Huset är Stockholms mest använda fastighet för skenbyten och svarta kontrakt.”

Det säger en mycket initierad källa som kan den underjordiska bostadsmarknaden. Och i Hem & Hyras granskning tyder allt på att det stämmer. Drottningholmsvägen 78 på Kungsholmen framstår som en välanvänd språngbräda för de som olagligt vill köpa ett hyreskontrakt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bara under de tre senaste åren har 144 personer varit skrivna här. Trots att kåken vid Fridhemsplan endast har 28 lägenheter.

Fejkade byten och svarta kontrakt är en ljusskygg bransch som omsätter många miljoner i det dolda. Och det börjar med något så litet och enkelt som folkbokföringsbrott. Lagen är tydlig: du måste bo där du är skriven.

På papperet har det i den här 1920-talskåken flyttat in och ut folk med blixtens hastighet. Men i verkligheten har hyreshuset saknat människor i många år. Det vittnar närboende grannar om. Och det står svart på vitt i offentliga dokument från hyresvärden själv.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar
Här ska det ha bott 144 människor sedan 2017. I 28 lägenheter.

Redan 2015 skrev ägaren Vapenfanan förvaltning AB till stadsbyggnadskontoret att huset var tömt och i kraftigt behov av omfattande underhåll för att fungera som bostäder. I mars och oktober 2018 intygades återigen att det ännu stod tomt. Och några förhandlingar med Hyresgästföreningen har inte gjorts sedan 2014. Värden har meddelat att man saknar hyresgäster då ett stort stambyte planeras.

– Huset var en ruin. Det var på den nivån att det i åratal satt pappkartong för flera fönster som krossats, säger en mångårig granne.

Grannen berättar att stora renoveringar startade hösten 2017. Då fanns där inte en enda hyresgäst kvar.

Läs ocksåMisstänks ha sålt 20 svartkontrakt - åklagare kräver fängelse för mamma och dotter
2015 intygade värden att huset var helt tomt.
Hyresvärden vill inte prata

– Jag har inte tid att prata nu. Jag ringer dig sen, säger ägaren till Vapenfanan förvaltning AB när Hem & Hyra kontaktar honom.

Men den 49-årige hyresvärden, som äger fyra bostadsfastigheter i Stockholm, ringer aldrig tillbaka. Och svarar heller inte på upprepade samtal och sms. Det är inte första gången mannen, som också äger en populär restaurang, duckar frågor.

Drottningholmsvägen 78 har figurerat flitigt i media den senaste tiden. På grund av att fastigheten jagas av kommunen för en helt annan otillåten verksamhet.

Blev hotell utan lov

StockholmDirekt skrev om huset 2019 och Hem & Hyra i april 2020. Vapenfanan förvaltning AB har i smyg topprenoverat byggnaden till ett hotell med lyxig standard, i direkt konflikt med alla regler. Hotellet invigdes i september 2019 i regi av företaget Forenom, en mellanhand för hyresvärdar som vill tjäna grova pengar på företag och airbnb-turister. Nu kräver staden miljontals kronor i straff om man inte gör vanliga bostäder av det igen.

Så för fem år sedan slog värden fast att huset är tomt. Mot slutet av 2017 har man startat restaurering, innan hotellgäster kunde börja strömma in två år senare.

Ändå har alltså totalt 144 stycken människor varit folkbokförda på Drottningholmsvägen 78 sedan 2017, enligt Skatteverkets register.

Annons
Bytte till paradvåning vid Odenplan

Nu har några av dem hamnat i Hyresnämnden och riskerar att bli av med sina nuvarande hem. Eftersom de använt sig av den suspekta adressen för lägenhetsbyten. Bland dem finns en tung VD i mediebranschen samt en välmeriterad försäkringsmäklare, båda med årsinkomster på en bra bit över en miljon kronor.

Tack vare att de uppgett att de bott i det fallfärdiga femvåningshuset vid Fridhemsplan har båda två numera attraktiva förstahandskontrakt: paradvåningar i Vasastan respektive på Kungsholmen.

Försäkringsmannen och hans fru behöver bara kliva utanför porten på sina 156 kvadratmeter för en perfekt vy över Stadshusets gyllene spira.

Granne med känd klassisk krog

Och VD:n vid Odenplan, som tros ha köpt sina 127 kvadratmeter för en miljon kronor i kryptovalutan bitcoins av en känd skivbolagschef, är granne med Vasaparken samt finkrogen Tennstopet.

Hur hänger allt det här ihop? Hur kan ett eftersatt ruckel bytas mot hett åtrådda lyor innanför tullarna i Stockholm?

Så här går det generellt till när man genom ett skenbyte köper ett förstahandskontrakt. I direkt strid med lagen.

1. Hyresgäst A skriver kontrakt på en bostad där han folkbokför sig. Kontraktet ser äkta ut men är falskt eftersom han inte alls bor där. Hur mycket hyresvärden – en nödvändig komponent i bedrägeriet – får för den här manövern, är oklart. Det pratas om cirka 50 000 kronor i handen per fejkat kontrakt.

– Ingen gör det här gratis, det ska du ha klart för dig. Att hyresvärden får betalt är självklart, säger Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm.

Sedan en lagändring i oktober 2019 så krävs det att man är folkbokförd på en adress i minst ett år innan man gör ett byte. Kristian Halldin säger att det skapat en viss tröghet i lurendrejerisystemet. Innan det fanns noll tidskrav.

2. Hyresgäst A med låtsaslägenheten får via en svartmäklare tag på hyresgäst B som vill sälja sina lägenhet svart. Kanske ska hyresgäst B flytta utomlands eller har köpt en bostadsrätt, och är villig att för en rejält slant genomföra ett påhittat skifte istället för att bara säga upp sitt kontrakt och låta lägenheten gå till bostadskön.

3. I bytesansökningarna finns det då två lägenheter. Men i själva verket bara en enda. Den får nu en ny innehavare i hyresgäst A, som betalar hyresgäst B med en otvättad, tung penningpåse. Som officiell anledning uppger man ofta att den ena parten vill komma ner i hyra och antal rum, kanske har barnen flyttat ut, medan den andra söker något större.

Svartpris: 10 000 kr/kvm

Ett vanligt arvode till svartmäklaren är cirka 50 000 kronor, fast det beror på hur stor affären är. Polisen Kristian Halldin säger att ett vedertaget svartpris på en hyreslägenhet är ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter. Men precis som på den vita bostadsmarknaden så styr det geografiska läget prislappen. En tvåa i innerstaden landar enligt honom på runt en halv miljon kronor under bordet. Andra källor säger till Hem & Hyra att grovt räknat kostar det 8 000 kronor per kvadratmeter.

Halldin berättar att det är ett svårutrett brott som kräver mycket kunskap och resurser. Det är få som åker dit, trots att den ökande bostadsbristen gjort upplägget allt vanligare. Omfattningen i Stockholm, och hur många svartmäklare det finns, är i dagsläget omöjligt att säga. Han är dock övertygad om att Stockholm inte är unikt. Detta pågår i alla Sveriges kommuner.

Annons

– Det råder ingen tvekan om att den organiserade brottsligheten styr. Det finns de som är specialiserade på den svarta bostadsmarknaden, givetvis, men allt som genererar den här sortens pengar lockar motiverade som vill skära guld med täljkniv.

Mer sofistikerade kriminella

De här gängen är en annan sorts organiserad brottslighet än den som gör upp på gatan med automatvapen och bomber. ”Mer sofistikerade typer” som inte vill få uppmärksamhet genom vinande kulor och spektakulära våldsdåd.

– Det kräver en bra, fungerande och disciplinerad organisation. De är hängivna sina mål och arbetar med långsiktig strategi. Inte på impuls. Och de ska ha kontakt med hyresvärdar och helt vanliga människor som söker bostad, förklarar Kristian Halldin.

Enligt anmälan till Hyresnämnden har man använt sig av kryptovaluta för att dölja sina spår.

Orsakerna till att man köper ett svartkontrakt är såklart många. En anledning är den mest uppenbara: det är brist på hyreslägenheter i Stockholm stad. Att begå brott skapar en gräddfil för de med mycket pengar. Ett förstahandskontrakt i innerstaden på rätt adress ger dessutom status och är en stegpinne för framtida, legitima byten i bostadskarriären.

För yrkeskriminella som helt saknar vita inkomster är det ett sätt att skaffa bostad med fashionabelt postnummer, utan att behöva tvätta sina pengar.

Cashar in på såld bostad

En annan anledning är att man sålt en bostadsrätt eller en villa, helt vitt. Om man då snabbt kliver in i en hyresrätt med relativt låg månadshyra, istället för att köpa nytt, så kan det ge miljoner kronor på sparkontot. Man cashar in, helt enkelt.

I två av fallen som Hem & Hyra har granskat så har man sålt sina bostäder för många, många miljoner innan man glidit in i hyresvärlden. VD:n som nu hyr en väl tilltagen fyra i Vasastan för 13 000 kronor i månaden, sålde en villa för 6,6 miljoner kronor ett år innan.

Baksidan som få tänker på är att om man någon gång vill få tillbaka pengarna man investerat i en olaglig transaktion, så måste man själv sälja kontraktet svart. Kretsloppet fortsätter.

Flyttade utomlands på direkten

Vilka är då de ”helt vanliga människorna” som är misstänka för att ha genomfört skenbyten med Drottningholmsvägen 78 som folkbokföringsbas? Hem & Hyra har granskat fyra fall hos Hyresnämnden.

Dessa människor har hamnat där för att deras nuvarande värd, med andra ord adressen de bytt till, vill vräka dem då man fått upp ögonen för att allt kanske inte gått rätt till. Huset de anklagade har uppgett att de bott i har enligt många vittnesmål och officiella dokument varit tomt sedan åtminstone 2015. Och 2019 blev det hotell.

I tre av de granskade fallen har motparten nästan omgående utvandrat efter bytet. I det fjärde fallet har man flyttat till en bostadsrätt.

Hyresnämnden utreder dock inte om några svarta pengar bytt hand bakom ryggen på bostadskön och Skatteverket.

Fakta: Kvinna, 26 år

Skrev sig på fastigheten i november 2017 och använde det för att förra året byta till sig en etta mitt i City. Dock har man angett i ansökan att kvinnan betalat en årshyra till Vapenfanan förvaltning AB som är dubbelt upp mot företagets hela omsättning 2018. De hon bytte med, ett par, utvandrade till Danmark några veckor efter växlingen av bostäder.

När Hem & Hyra får tag på kvinnan, ekar hennes röst i telefonen som om att hon står i en omöblerad lägenhet. Hon låter sorgsen: ”Nej, jag vill inte medverka i någon artikel, men tack för att du ringde! Lycka till!”

Fakta: Gift par i 50-årsåldern

Sålde 2016 en bostadsrättslägenhet med fem rum på centrala Kungsholmen. Var efter det skrivna på det nedgångna huset i endast sex månader, innan de ansökte om ett byte. Nu lever de i en femma på 156 kvadratmeter på Hantverkargatan, också det mitt på Kungsholmen. Deras motpart i transaktionen utvandrade kort efter till Thailand. Mannen i paret är högt uppsatt i försäkringsbranschen och har en årsinkomst kring 1,5 miljoner kronor. Året de säger att de flyttade till Drottningholmsvägen deklarerade makarna ett överskott av kapital på närmare fyra miljoner kronor.

Hem & Hyra har sökt paret. I Hyresnämnden bestrider de alla anklagelser. De hävdar att de var tvungna att sälja sin bostadsrätt på grund av akuta skulder till följd av att de börjat bygga ett fritidshus ute i Stockholms skärgård. Skiftet till hyreslägenhet var alltså av nöd, förklarar de i sitt försvar.

Fakta: Man, 25 år

”Det här är det mest korkade och sämst genomföra svartbytet jag sett”, säger en väl insatt källa till Hem & Hyra. 25-åringen var skriven på den skumma adressen i ett år innan han 2017 kunde flytta till en hipp gata vid Hornstull på Södermalm. Men i bytet har man på mannens sida angett fel fastighetsägare, fel lägenhetsstorlek, fel hyra. Något som nu uppdagats. Kvinnan som gav upp sin Söderlägenhet folkbokförde sig dessutom i princip direkt på en bostadsrätt hon köpt långt innan bytet genomfördes.

Det här ärendet drogs väldigt nyligen tillbaka från Hyresnämnden då den unge mannen valde att utan kamp ge upp hyreslägenheten vid Hornstull och flytta självmant. Hem & Hyra har sökt honom.

Fakta: Man, 45 år.

Sitter på flera VD-poster inom en välkänd mediekoncern med en total årsomsättning kring 1,5 miljarder kronor. Mannens egen årsinkomst ligger strax över en miljon kronor, och han har ett yrkesförflutet inom förlagsbranschen, public service, samt på en av Sveriges största tidningsredaktioner. 2016 flyttade han enligt folkbokföringsregistret från ett välmående villaområde i närförort, där huspriserna ofta hamnar på strax under tio miljoner kronor, till det vanskötta huset på Drottningholmsvägen 78. Själv sålde han sin villa för 6,6 miljoner kronor. Nästan exakt ett år senare använde han sitt färska hyreskontrakt för att byta till sig en fyra på 127 kvadratmeter vid Vasaparken, mitt i Stockholm, med en av sina Facebook-vänner.

Den andra parten i det påstådda bytet är en känd veteran inom musikindustrin, skivbolagschef och producent, som arbetar med några av Sveriges absolut största och mest folkkära artister. Enligt egna offentliga utsagor i press och sociala medier har han varit bosatt i England större delen av de senaste 20 åren. Sedan mitten av 10-talet har han varit där permanent. Något som stöds av offentliga register. Skivbolagschefen utvandrade 2015, kom tillbaka 2017 och skrev sig på Drottningholmsvägen efter att han bytt bort sin fyra i Vasastan. Efter ett halvår utvandrade han till England igen, där han bor i dagsläget.

Allt det här uppdagades enligt anmälan till Hyresnämnden då 45-åringens nuvarande värd fick tips om att bytet inte skett renhårigt. Enligt tipsaren ska VD:n ha betalat för det exklusiva förstahandskontraktet med en miljon kronor i bitcoins, en kryptovaluta som gör det svårt att spåra affären.

Mannen har avböjt att kommentera.

Läs också Företagare köpte kontrakt till lyxvåning – gömde halv miljon under huvudkudden Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenheten Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.