Annons

Familjens hem såldes i smyg: ”Det är mina barn hyresvärden sätter på gatan”

Burlöv Efter åtta år i radhuset är Robin och Louise Wahlgren och deras fyra barn på väg att bli hemlösa. Hyresvärden klassificerade om deras hem till småhus och sålde det. Och fler grannar kan drabbas.
Louise och Robin Wahlgren står i trädgården utanför sitt rödteglade radhus i Arlöv.
Foto: Anders Paulsson
Louise och Robin Wahlgren utanför sitt gamla radhus i Arlöv.

Louise var på Ica när mobilen plingade till. Det var från hyresvärden. Kanske det handlade om köksgolvet som skulle bytas ut? Hon öppnade mejlet. Då rasade världen samman.
– Jag bara satte varorna på golvet och gick ut. Det blev för mycket. Robin fick gå från jobbet för att hämta mig. Sedan dess har jag varit sjukskriven.

Robin och Louise Wahlgren sitter vid köksbordet hemma i sitt radhus.
Deras radhus såldes utan att de visste om det. Nu är fyrabarnsfamiljen uppsagd.

Nu sitter Louise och Robin i köket i radhuset i Burlövs egnahem, ett lugnt villaområde i Arlövs utkant, inte långt ifrån motorvägen mellan Malmö och Lund. HOME står det med svarta träbokstäver ovanför akvariet i hallen. Robin fingrar på en snusdosa. ”Om tio dagar sker överlåtelsen av ert hus” stod det i mejlet som landade i Louises inkorg då i slutet av maj. Louise och Robin förstod inte. De hade bott i radhuset i åtta år. Tre av de fyra barnen är födda här. Nu ska de vara ute innan september är slut.
– Men vart ska vi ta vägen. Vi har inget annat som väntar, säger Robin Wahlgren.

Hyresvärden hade ändrat deras hem, som ligger i en länga med sex andra likadana rödteglade radhus i två plan, från hyreshus till småhus hos och sålt utan att de visste något. Men de ger sig inte utan strid. Snart ska deras fall upp i hyresnämnden.
– Vi motsätter oss uppsägningen. Hur kan det ens vara lagligt, säger Robin.

”Livet är inte alltid rättvist”

Den nu tidigare hyresvärden Nils Andersson på Västerbro fastigheter berättar att han säljer radhusen av ekonomiska skäl. De är inte tillräckligt lönsamma.
– Jag har de flesta av mina fastigheter i Trelleborg och det blir för dyrt att skicka folk till Arlöv som åtgärda fel i husen där, säger han.

Det är ett hårt slag för familjen som tvingas flytta.
– Livet är inte alltid rättvist. Men det här är enligt gällande lag. Det finns ingen besittningsrätt när huset ägs av en privatperson, säger Nils Andersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt honom har det varit känt i flera år att alla hus ska säljas. Inget har varit dolt från de nuvarande hyresgästerna. Han hävdar att familjen erbjudits att köpa. Familjen säger att de inget visste. Tidigare har han sålt så fort en hyresgäst har flyttat ut. Av de totalt tjugo radhusen återstår tretton att sälja.
– Får jag en intressent så säljer jag. Och jag kommer att fortsätta sälja, säger Nils Andersson.

Annons

Men nu handlar det om en barnfamilj som förlorar sitt hem.
– Det är naturligtvis tråkigt för dem. Men det är också så att jag inte har fått den hyreshöjning jag har begärt i år, säger Nils Andersson.

Då låter det här som en hämnd.
– Det är lite hårt att kalla det hämnd. Det är bara ett kallt konstaterande. Jag fick inte den höjning jag ville och då säljer jag.

Läs ocksåPensionärer sägs upp efter 30 år: ”Bedrövligt – så här behandlar man inte folk”

”Det framstår som straff”

Hyresgästföreningen företräder familjen i hyresnämnden dit de nya ägarna, ett par från Malmö, via sin advokat lämnat in uppsägningen. I slutet av september ska nämnden pröva fallet. Samtidigt är det också Hyresgästföreningen som har rekommenderat sina medlemmar i området att inte betala den hyreshöjning som värden har krävt.

– Det är tråkigt att hyresvärden agerar på det här sättet. Det framstår ju som om straff är en del av den här processen och jag hittar inte riktigt orden för att beskriva vad jag anser om det. Men det är något vi får lyfta i nämnden, säger Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.

En länga med rödteglade radhus.
Fler grannar i området kan drabbas. Tretton av totalt tjugo radhus återstår att sälja.

Det som normalt skyddar hyresgäster från uppsägning är besittningsskyddet: den som blir uppsagd kan vägra att flytta och få sin sak prövad av hyresnämnden. Undantaget gäller småhus. Om den som äger huset vill bo där själv går det först. Och i det läget befinner sig nu familjen.

– Men om man bara kan ändra från flerbostadshus till småhus för att kringgå lagen kan fler göra samma sak. Villkoren har förändrats sedan vi flyttade in och vi har inte ens blivit informerade, säger Robin Wahlgren.

Annons

Radhuset sålt utan visning

De två hundarna är utsläppta i trädgården. Barnen är i skolan och på förskolan. Äldsta är tolv år, yngsta ett år.
– Det här handlar om våra barns framtid och trygghet. Ska de hamna på gatan nu?

Louise är orolig. Två av barnen har Adhd och svårt att hantera förändringar. Hur ska de förklara allt för barnen? Paret kan inte heller förstå vem som har köpt deras radhus utan att ens ha sett det.
– Vem vill flytta in och göra en familj med fyra barn hemlösa. Jag begriper det inte, säger Robin.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

I trädgården växer gräset högt. Vattnet i den blåa plastpoolen är brunt.
– Ja, ni ser som det ser ut. Vi har inte orkat ta hand om det här i år. Den här situationen tär så. Jag mår dåligt när jag är på jobbet och jag mår lika dåligt när jag hemma. Det är ständigt en klump i magen, säger Robin Wahlgren.

De nya ägarna, som driver uppsägningen mot Robin och Louise, har avböjt att kommentera.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.