Nya infallsvinklar efter praktik
Baudouin Nzita, 18, skejtar över Rymdtorget. Snart börjar hans sista sommarlov, nästa år tar han studenten. Men redan nu har han fått perspektiv på sin vardag i Bergsjön, genom en tio dagar lång utlandspraktik via Tidsnätverket Bergsjön.
– Jag är med i Tidsnätverket Bergsjön sedan tidigare, och det här bara dök upp. Jag sade ”skriv upp mig”. Sedan tänkte jag inte mer på det. Men jag och en annan kille från Bergsjön fick åka till Kreta i Grekland i våras. Hela resan var betald: biljetter, boende och mat. När vi väl kom fram mötte vi ungdomar från hela Europa, berättar Baudouin.
I Agios Nikolaos på Kretas östkust fick praktikanterna diskutera flyktingpolitik på olika sätt.
– Vi fick testa olika roller, att vara de som jobbar på Migrationsverket och de som kommer dit. Det var blandade känslor. Vi fick träffa Kretas borgmästare och en chef för Kretas flyktingläger, och några av oss blev intervjuade i lokalradion. Vi fick också träffa en flykting från Afghanistan som berättade hur det var att bo i Aten, säger Baudouin.
Det han fick vara med om på ön går även att översätta till situationen hemma i Bergsjön, resonerar han.
– Man läser i tidningen att det är för många flyktingar, att landet inte klarar fler. Men när man väl får reda på varför de här människorna flyr och hur de har det där borta så ger det en helt annan mening. Man tänker innan man dömer. Jag tog inte det på allvar tidigare. I skolan är det krav på att du ska analysera det du läser. Men man ifrågasätter inte alltid det som står i tidningen.
Själv bor Baudouin Nzita i en trea på Merkuriusgatan med sina föräldrar och tre av fyra syskon. Dit flyttade familjen för fem år sedan.
– Det var då jag kom till Sverige. Jag är från Kongo från början. Jag ska flytta, så fort jag bara hittar något. Jag vill helst bo i Majorna, där bor de flesta av mina kompisar. Men det är inte lätt att hitta bostad, säger han.
Baudouin Nzita räknar med att läsa vidare på universitetet efter studenten. Men även utlandspraktiken ger numera tyngd åt hans cv. Den chansen vill Tidsnätverket Bergsjön erbjuda fler.
– Vi har fått pengar för att kompetensutveckla våra ungdomar. Om man känner att man bara sitter hemma och inte får något jobb så kan man prova detta i några veckor, skriva ett cv och utvecklas, säger Sarah Nyangena på Tidsnätverket Bergsjön.
Syftet är att aktivera och motivera ungdomar, erbjuda nya vägar i livet och ge dem chans till spännande erfarenheter och ett vässat cv. Kanske även väcka ett samhällsengagemang. Av bara farten tränar man sin engelska och blir bättre på att skriva ansökningar.
Alla unga i Göteborg kan söka, och allra helst om man bor i nordöstra Göteborg. Tidsnätverket Bergsjön har som mål att nå närmare 50 ungdomar från stadsdelen Östra Göteborg. Hittills under våren har ett tiotal rest iväg.
Mat, logi och resa är betalt för alla volontärer. Det finns även internationella läger som varar i upp till tre veckor.
- Sker inom ett EU-projekt som heter Res Agency. Genom Europeisk volontärtjänst får unga göra praktik eller arbetsträna utomlands, under några veckor och upp till ett år. Uppdraget kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Bekostas av pengar från olika EU-instanser.
- Läs mer på Tidsnätverket Bergsjöns Facebooksida.