Annons

Detektiv avslöjade svartuthyrning – anlitades i hemlighet av hyresvärden

Stockholm Bostadsrättsföreningen misstänkte svartuthyrning och anlitade en privatdetektiv för att spana på hyresgästen. Det visade sig att mannen i fråga sov på två olika adresser – ingen av dem där han var skriven.
Detektiv avslöjade svartuthyrning
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
En kvinnlig detektivbyrå anlitades av bostadsrättsföreningen för att avslöja svartuthyrningen.

En bostadsrättsförening i södra Stockholm misstänker att en man hyr ut sin hyresrätt i andra hand utan tillstånd och anlitar i hemlighet en kvinnlig detektivbyrå för att undersöka saken.

Byrån spanar på mannen vid nio olika tillfällen för att försöka fastställa var han är bosatt. Tidiga morgnar och sena kvällar skuggas han. Foton och filmsnuttar blir bevis för var han befunnit sig.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Frost på motorhuven avslöjar

I spaningsrapporterna beskrivs när mannen gett sig av från olika adresser, när han åkt för att träna eller handla. Detaljer som frost på motorhuven avslöjar var hans bil varit parkerad under natten.

Vid flera tillfällen upptäcks mannen på adressen hos sin exfru. Hans bil har också stått parkerad där hans flickvän är skriven. Däremot syns mannen inte till på adressen där han själv är skriven i södra Stockholm.

Enligt rapporterna tyder allt på att mannen tillbringat nätterna hos sin exfru och sin flickvän. Privatdetektiven konstaterar att det är troligt att mannen inte bor på den skrivna adressen. Grannar vittnar också om att lägenheten varit uthyrd i andra hand.

Läs ocksåLejde privatdetektiver för att spana på hyresgäst
spaningsrapport
Privatdetektiven spanade på mannen vid nio olika tillfällen för att försöka fastställa var han var bosatt.

Utifrån det kräver bostadsrättsföreningen att uthyrningen upphör. När andrahandsuthyrningen fortsätter säger värden upp hyresavtalet. Föreningen vänder sig till hyresnämnden med kravet att mannen ska flytta för att han hyrt ut utan tillstånd.

Hävdar att paret och mannen var inneboende

Enligt hyresvärden har mannen hyrt ut lägenheten i andra hand i två omgångar. Först till ett par, senare till en man.

Annons

Själv hävdar hyresgästen att han använder lägenheten som permanentbostad. Han menar att han får mycket hjälp av sina bekanta och har därför haft många besök i sin lägenhet. Mannen förklarar att paret och den andra mannen som bott i lägenheten varit inneboende hos honom i tvåan på 54 kvadrat.

Läs ocksåÖvervakar studenter med elva kameror: "Har skapat ett storebrorssamhälle"

Men hyresnämnden menar att det är bevisat att den aktuella lägenheten varit upplåten i andra hand utan tillstånd och att hyresgästen inte bott på adressen. Grannar har på ett trovärdigt sätt bekräftat bostadsrättsföreningens påståenden, medan mannens egna uppgifter framstår som efterhandskonstruktioner, enligt nämnden.

Bostadsrättsföreningen har rätt att säga upp avtalet konstaterar hyresnämnden.

Bostadsrättsföreningen får rätt

Beslutet överklagas av mannen till Svea hovrätt – men även där får värden rätt.

Hovrätten menar att bostadsrättföreningen lagt fram starka bevis för att lägenheten varit uthyrd svart i andra hand i mer än två år. Rätten menar att hyresgästens uppgifter varit svävande och osammanhängande.

Det leder till att mannen förlorar sitt kontrakt. Vid årsskiftet måste han lämna lägenheten.

brf anlitade detektiv
Bostadsrättsföreningen fick tips av sin advokat att anlita en privatdetektiv.
”Känsligt att bevaka vid hemmet”

Bostadsrättsföreningen fick tips av sin advokat att anlita en privatdetektiv när de förstod att hyresgästen inte bodde i lägenheten.

Annons

– Vi hade gått bet på att kunna bevisa det själva. Det hade varit bättre om hyresgästen varit ärlig när han så uppenbart inte bodde på adressen. När han fortsatte hävda att han bodde i sin lägenhet trots att han inte gjorde det blev det svårt att hantera på annat sätt, säger tidigare ordförande i föreningen.

Men experter på skydd av personlig integritet är kritiska till metoden.

– Det är känsligt att bevaka någon vid ens hem. Då måste man ha starka skäl för det, säger Moa Nordqvist, jurist vid Integritetsskyddsmyndigheten.

Generellt gäller att bevakning vid bostadshus bara får ske i undantagsfall.

– Man ska ha en dokumenterad problembild för att ha bevakning i hemmiljö. Det krävs allvarliga brott för att motivera det, såsom upprepade problem med skadegörelse eller narkotikabrottslighet, säger hon.

Läs också Så får värdarna övervaka dig – det här gäller för kamerabevakning Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.