Annons

Lejde privatdetektiver för att spana på hyresgäst

Göteborg Den exklusiva stadsvåningen i centrala Göteborg hyrs ut olovligt i andra hand. Det misstänker hyresvärden, som anlitade ett säkerhetsbolag för att spana på lägenheten och hyresgästen. Men hyresnämnden ger mannen rätt att bo kvar.
Foto: Pixabay / Montage
Genrebild, huset på bilden har inte med texten att göra.

Det handlar om en sexrummare på 165 kvadratmeter, med mycket centralt läge.

Mannen har hyrt våningen sedan 1984, men enligt privatvärden som äger huset har han inte bott där på senare tid. Hon hävdar att lägenheten först stått tom och sedan hyrts ut olovligt i andra hand. Värden anser att mannen inte har behov av lägenheten och vill säga upp honom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att reda ut hur det verkligen låg till anlitade hon ett privat säkerhetsbolag som inledde spaningar.

Spanarna har vittnat inför hyresnämnden. De konstaterade att mannens hustru är folkbokförd på en annan adress i Göteborg, men att mannen inte verkar bo hos henne.

Inte heller verkade han bo i sexrummaren, där det var släckt och tyst och en papperslapp som lämnats instucken i dörren satt kvar i flera dagar. Vid ett senare tillfälle var en lampa tänd dygnet runt, men inget rörde sig i lägenheten.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Mannen är egen företagare och hans arbetsplats ligger i en villa på promenadavstånd från sexrummaren. Spanarna konstaterade att han flera gånger körde sin bil dit och att den stod kvar på samma plats morgonen efter. De drog slutsatsen att han sovit i villan vid tillfällena.

Annons

I fastighetsregistret är villan klassificerad som bostadshus, trots att mannen hävdar att den byggts om till kontor.

En granne som bor i samma hus som sexrummaren vittnar inför hyresnämnden om att han aldrig sett mannen i hyreshuset. Han har uppfattat att lägenheten stått tom sedan hösten 2016. Grannen är själv intresserad av att ta över våningen, men hyresnämnden bedömer ändå hans vittnesmål som trovärdigt.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Mannen själv hävdar att han visst bor i lägenheten. Däremot arbetar han mycket, ofta från 06 till 24, och det händer att han sover på jobbet. Han håller på att bygga om villan och det finns två sovloft där.

Han påpekar också att det finns två ingångar till lägenheten och att han oftast använder den andra än den där spanarna satte papperslappen.

På senare tid har han haft ett par som inneboende i lägenheten. De hyr dock bara ett rum och är inte att betrakta som andrahandshyresgäster.

Annons

Mannen har även kallat ett eget vittne som intygar att han varit hemma hos mannen i lägenheten flera gånger. Exakt när det var senast kan han dock inte komma ihåg.

Hyresnämnden i Göteborg konstaterar att det finns flera omständigheter som är besvärande för mannen. Men trots detta anser nämnden att mannens förklaringar är godtagbara. Även om det skulle vara så att han sover på sin arbetsplats oftare än han medgivit så har inte värden kunnat bevisa att han inte har sin bostad i lägenheten.

Mannens behov av en bostad är skyddsvärt även om han tillbringar en stor del av dygnets timmar någon annanstans. Det är inte heller bevisat att han har hyrt ut lägenheten olovligt. Hyresnämnden avslår därför värdens begäran att få säga upp honom. Mannen får bo kvar.

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.