Annons

Diös vill ha ”gröna hyresavtal” i nya Centralpalatset

Östersund Nästan tre år efter branden är rivningen av Centralpalatset i gång. Om ytterligare tre år kan ett nytt hus stå färdigt. Planen för det har Diös redan klar.

Diös Fastigheter AB:s vision av det nya palatset är en blandning av gammalt och nytt. ”En modern utformning med en gammalmodig touch”, som Diös projektledare Henric Kindblom beskriver den detaljplan som i dagarna lämnats in till kommunen.

Det är det första steget i den planprocess som i snitt tar ett år att genomföra, från ansökan till beslut, om ingen överklagar vill säga. Skulle det hända tycks ändå inte Henric Kindblom se det som ett bekymmer i sig.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

– Vi vill skapa utformningen av det nya i samråd med grannar och kommunen, säger han till Länstidningen.

När planen slutligen har godkänts efter eventuella synpunkter och justeringar kan Diös gå vidare med att ansöka om bygglov för den nya byggnaden, som beräknas ta ett par år att uppföra från det första spadtaget.

Om allt går enligt Diös egna planer så kommer det nya huset att ”spegla historien bakåt men även fungera i framtiden”.

Annons
Läs ocksåCeller i Åre ger Diös mersmak

– Vi ska försöka fånga upp den historia som finns. Men eftersom det är 100 år sedan huset byggdes måste vi också göra ett nytt avstamp, säger Henric Kindblom.

Det nya Centralpalatset ska enligt detaljplanen så som den ser ut idag bestå av flera våningsplan med butiker och moderna hyreslägenheter i topp.

Kindblom talar om hyresrätter med flexibla planlösningar, i första hand tvåor och treor. Det nya huset ska vara energieffektivt och hyresgästerna ska få ingå ”gröna hyresavtal” med värden. Att man tar ett gemensamt ansvar för att hålla nere energiförbrukningen.

Läs ocksåMångmiljardaffär i Norrland

– Det handlar om att man tillsammans tar ett större ansvar med ett grönt avtal. Mycket kan påverkas av tekniken men för att nå ända fram är det slutligen hur var och en använder sina saker som har betydelse.

Annons

Än är det som sagt långt mellan dröm och verklighet och några kalkyler över hur mycket kalaset kan komma att kosta finns det ännu inte att presentera.

– Att hitta en ekonomisk hållbar lösning är nyckeln för att klara av projektet. Det finns en försäkringsersättning men nybygget kommer att kosta mycket mer, säger Henric Kindblom.

Läs också Satsningar i norr ger toppresultat för Diös Fastighetsägare byter hus med varann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.