Annons

Celler i Åre ger Diös mersmak

Åre Solcellerna på två hus i Sundsvall och Åre var bara början. Nu blir det åtta till i Jämtland och Västernorrland. Men satsningarna på förnybar energi är större än så.
Foto: Diös
Diös satsar på solceller och laddstolpar för elbilar. Under 2019 kommer 20 nya solcellsanläggningar byggas och 700 laddstolpar sättas upp innan 2022. Här är en av de 80 som hittills installerats, framför huvudkontoret i Östersund.

2018 satte fastighetsbolaget Diös upp solcellsanläggningar på två av sina fastigheter i Åre och Sundsvall.
En satsning som gett mersmak.
Nu kommer ytterligare tjugo fastigheter utrustas med solceller, från Borlänge till Luleå i norr, under 2019.
– Än så länge är vi fortfarande i planeringsprocessen kring exakt placering, men av de fastigheter vi siktar på att bygga anläggningar på i år så är åtta stycken av dem i Sundsvall och Östersund, säger Diös digitaliseringschef Jonas Silfver Wikstrand.

Målet är att på sikt förse alla fastigheter med solceller där det är möjligt. Vilket är en del av bolagets strategi för att ”stärka positionen som en hållbar aktör i städerna”, som Diös skriver i ett pressutskick.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vad får ni ut av solcellsanläggningarna då?
– De som installeras kommer att vara upp till 255 kW i effekt och anlagda på bästa sätt utifrån respektive anläggnings förutsättningar. Idag köper Diös 100 procent ursprungsmärkt el och kompletterar genom solceller egen produktion av förnyelsebar sol-el, säger Jonas Silfver Wikstrand.

Annons

Ok, men vad ger det mer konkret?
– För de befintliga anläggningarna så levererar de motsvarande den energi som krävs för all belysning i fastigheten. Tittar man i det större perspektivet så kan man säga att de 20 anläggningarna vi projekterar under 2019 motsvarar all elenergi som går åt till alla våra bostäder.

Diös jobbar också med utveckling av centrala laddplatser för elbilar i städerna. Hittills har cirka 80 platser av de 700 som utlovats till och med 2021.
– Vad gäller laddplatser så har vi i regionen Västernorrland och Jämtland än så länge cirka 40 redan etablerade. Takten för utbyggnad styrs i viss mån av efterfrågan men vi ser ett större och större intresse från våra hyresgäster så vi räknar med att antalet laddplatser i den här regionen som i våra övriga städer kommer växa fort under de närmsta två åren, säger Jonas Silfver Wikstrand.

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Laddplatserna byggs för Diös hyresgäster och besökare, men också för bostadsbolagets egna servicebilar. Hälften av dem är eldrivna och resten av bilparken kommer att bytas ut under det här året.

Fakta: Diös Fastigheter AB

Diös är ett svenskt fastighetsförvaltande bolag med verksamhet från Borlänge i söder till Luleå i norr. Bolaget grundades 2005 och är norra Sveriges största privata fastighetsägare. Huvudorter för Diös är Borlänge, Falun, Mora, Gävle, Sundsvall, Östersund, Umeå, Skellefteå och Luleå.

Läs också Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Bilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.