HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

DO avslår anmälan mot göteborgsvärd

Göteborg DO avslår Hyresgästföreningens anmälan om diskriminering när det gäller hyresvärden Curt Lundahl & co. Däremot inleder DO nu ett tillsynsärende mot bolaget.

Det var SVT Nyheter Väst som i förra veckan kunde visa på uppgifter som antydde att Curt Lundahl & co systematiskt sållade blivande hyresgäster efter etniskt ursprung.

Den som sökte lägenhet i Curt Lundahls fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”. Valde man det senare alternativet fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

SVT Nyheter Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Hyresgästföreningen i västra Sverige gjorde en DO-anmälan om diskriminering. Nu har diskrimineringsombudsmannen meddelat att man avslår anmälan. Däremot kommer man att inleda tillsyn mot Curt Lundahl & co.

Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen i västra Sverige, säger att han trots allt är ganska nöjd.

Läs ocksåVärden kräver pengar utan bevis

– Det är bra att DO startar tillsyn. Det viktiga är att det här upphör, säger han.

Roger Höög menar att det kanske inte var helt oväntat att DO sade nej till anmälan.

– Vi företrädde ju inte någon fysisk person. Men om det däremot är någon som upplever att de utsatts för diskriminering får de gärna ta kontakt med oss. Då kan vi hjälpa till att köra en ny vända med både diskrimineringsanmälan och polisanmälan, säger Roger Höög.

Läs ocksåHon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

LÄS MER:

Göteborgsvärd DO-anmäld

Läs också Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten Rökare känner sig diskriminerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.