Annons

DO avslår anmälan mot göteborgsvärd

Göteborg DO avslår Hyresgästföreningens anmälan om diskriminering när det gäller hyresvärden Curt Lundahl & co. Däremot inleder DO nu ett tillsynsärende mot bolaget.

Det var SVT Nyheter Väst som i förra veckan kunde visa på uppgifter som antydde att Curt Lundahl & co systematiskt sållade blivande hyresgäster efter etniskt ursprung.

Den som sökte lägenhet i Curt Lundahls fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”. Valde man det senare alternativet fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

SVT Nyheter Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Hyresgästföreningen i västra Sverige gjorde en DO-anmälan om diskriminering. Nu har diskrimineringsombudsmannen meddelat att man avslår anmälan. Däremot kommer man att inleda tillsyn mot Curt Lundahl & co.

Annons

Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen i västra Sverige, säger att han trots allt är ganska nöjd.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

– Det är bra att DO startar tillsyn. Det viktiga är att det här upphör, säger han.

Roger Höög menar att det kanske inte var helt oväntat att DO sade nej till anmälan.

– Vi företrädde ju inte någon fysisk person. Men om det däremot är någon som upplever att de utsatts för diskriminering får de gärna ta kontakt med oss. Då kan vi hjälpa till att köra en ny vända med både diskrimineringsanmälan och polisanmälan, säger Roger Höög.

Annons
Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering

LÄS MER:

Göteborgsvärd DO-anmäld

Läs också Värden ger sig inte: Aram krävs på 35 000 för att han ringde störningsjouren Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.