Annons

DO undersöker hyresmarknaden

Eskilstuna Färre människor ska känna sig diskriminerade på bostadsmarknaden. Därför träffar Diskrimineringsombudsmannen, DO, den här veckan värdar, hyresgäster och minoritetsgrupper i projektet Vägar till rättigheter.
Det har gått ett år sedan DO presenterade en undersökning som visade att många som utsätts för diskriminering i sin vardag inte vet hur de ska hantera den. Väldigt få anmäler händelsen till DO, för det tror inte att det hjälper.
 
—Vi kommer att komma ut med en handbok som ska vara till hjälp för den som känner sig diskriminerad. Är man diskriminerad? Hur vet man det? Vad kan man göra för att undvika det? Hur kan man gå vidare när man har blivit diskriminerad? Det hoppas vi kunna svara bättre på efter det här projektet, säger Eva Nikell, projektledare på DO.
 
Vägar till rättvisa är ett EU-projekt som DO ska genoföra i fyra städer: Malmö, Eskilstuna, Umeå och Göteborg. På de andra orterna tittar man på bland annat arbetsmarknad och sjukvård. Men den här veckan i Eskilstuna ägnas uteslutande åt bostadsmarknaden.
 
Bostadsveckan inledde igår måndag med en öppen föreläsning om vem som får bostad i Eskilstuna. Bland annat presenterade Hyresgästföreningen sin diskrimineringsbarometer och Radio Sörmlands spelade upp sitt omtalade reportage ”Ditt namn avgör om du blir erbjuden bostad”. Efter det följde en debatt mellan DO:s anställda, hyresgäster och hyresvärdar som kommit för att vara med.
 
—Det är inte så att Eskilstuna eller Sörmland är sämre på likabehandling än vad man är någon annanstans. Men vi valde att vara här för att det finns ett intresse bland många inom bostadssektorn att göra något åt problemen, sa Lars Thornberg, handläggare på DO.
 
Anitha Wretling på Graflunds var en av de fastighetsägare som var på plats:
—Det är naturligt för oss att behandla alla lika. Det finns skitstövlar som heter Svensson i efternamn och det finns dem med andra efternamn, sa hon och berättade att de pratar om den här typen av frågor på företaget.
Men när Eva Nikell frågade hur de säkerställer att de verkligen följer sina riktlinjer om likabehandling hade hon inget bra svar på det.
 
Där var Sveriges Radios reporter, DO-anställda och hyresgäster överens om att många hyresvärdar har bra riktlinjer, men sedan i praktiken visar det sig att de inte följer dem.
 
Under veckan ska DO träffa hyresvärdarna Pagoden, Kommunfastigheter och Graflunds, de besöker tre bostadsområden och träffar finskromer och andra etniska grupper för att höra om deras upplevelser.
 
På fredag avslutas veckan med en paneldebatt med både hyresgäster och hyresvärdar. Trots att både Sabo och Fastighetsägarna har olika handböcker i ämnet kan många intyga att det inte har hjälpt i praktiken
 
— Jag hoppas att vi kan ha den dialogen på fredag. Hur kan man arbeta när man stöter på de här problemen? Vilka metoder använder man sig av för att åstadkomma en förändring? sa Therese Berg på Sabo.
 
Bostadsveckan i Eskilstuna arrangeras av DO i samarbete med diskrimineringsbyrån Humanitas och Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Mamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta" Duschade trots att kaklet var borta – nu måste mannen flytta De får högre hyra än grannarna på gården - "på tok för mycket" Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär Stopp för Västerås och Eskilstunas bostadsköplaner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.